Brambory na loupačku po Bicansku

Zajímá Vás, jak vaří profesionálové? Správný postup vaření brambor na loupačku si představíme právě dnes!

Dnes si povíme něco o jídle králů. Pokud máte právě hlad, jste líní nebo neschopní kuchaři, mám pro Vás jednu specialitku. Ano, tušíte správně. Dneska si povíme, jak se správně dělají brambory na loupačku po Bicansku. Že jste o nich ještě neslyšeli? Nedivím se, právě jsem je vymyslel.

Nejprve si povíme něco o ingrediencích, jejich typu a množství pro jednu porci. Základem brambor na loupačku jsou brambory samotné. Brambory vybíráme ideálně střední až menší velikosti, pokud možno neshnilé. Bude nám bohatě stačit 1 kg varného typu A. Dále potřebujeme máslo. Rozhodně nekupujeme Floru, ani Creme Bonjour. Nemohu doporučit ani Zlatou Hanou. Pro skromné jedince bohatě postačí máslo značky Máslo, pro fajnšmekry při penězích doporučuji Jihočeské máslo od Madety. Sice by stačilo pouze 125g, přesto je lepší koupit ho v 250g celku, neboť jsem se zatím u pokladních nesetkal s kladnou odezvou při pokusu o koupení pouze půlky balení. Nedílnou součástí tohoto báječného pokrmu je sůl. Doporučuji jednu plnou kuchyňskou lžíci na celou porci. Sůl seženeme prakticky kdekoliv za rozumnou cenu, rozhodně se nevyplatí dlouhodobě seškrabávat sůl z vlastního těla po fyzicky náročných aktivitách. Nejen, že je to časově velice náročné, ale i s ohledem na trochu estetiky to není v zásadě to pravé. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na 1l mléka.

Příprava a samotné vaření se ve většině případů obejde bez vážnějších komplikací. Byla by to ale houby kuchařka, kdybych samotný postup ani zčásti nenaznačil. Proto si povíme vše důležité. Připravíme si hrnec takové velikosti, aby se tam brambory vešly. Já osobně volím tzv. „jednopodlažní“ vaření, kdy jsou všechny brambory v hrnci v kontaktu s jeho dnem. Nejprve dáme vařit asi 1,5l vody v rychlovarné konvici. To nám zabere cca 2-3 minuty, které mi mezitím využijeme k očištění brambor od větších nečistot, ale hlavně oček a klíčků, ve kterých se nachází toxická jedovatá látka zvaná solanin. Naštěstí zdaleka ne všechny brambory jsou tímto svinstvem ochucené. Očištěné brambory dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, kterou jsme mezitím ohřáli v rychlovarné konvici a prakticky současně zapneme vařič. Pokud máte plynový, potřebujete něco k zažehnutí ohně. Modernější sporáky už nabízí vlastní implementovanou jiskru, u starších typů se ovšem neobejdeme bez zápalek či zapalovače. Jejich nepřítomnost dokáže zkazit i jinak dobře vypadající den, netýká se kuřáků. U elektrických sporáků zapneme potřebný vařič nejprve na maximum. Jakmile se brambory začnou vařit, ztlumíme vařič tak, aby voda zbytečně necákala ven z hrnce a nezpůsobovala nepříjemné praskání při rychlém odpařování se nad rozpáleným okolím hrnce. Brambory vaříme 30 minut. Mezitím si připravíme na stůl velký talíř, vidličku, nůž, hrneček, slánku a čekáme. Mléko a máslo máme samozřejmě zatím stále v lednici. Kdo chce, může chodit průběžně brambory kontrolovat. Píchnutím nože do brambory poznáme, zda máme vaření ukončit, či v něm pokračovat. Kdo to nepozná, nechť prostě vaří 30 minut, zatím se mi nestalo, že bych měl brambory nedovařené či rozvařené. Jakmile uplyne inkriminovaná doba, brambory slijeme, několik kusů si dáme na talíř a zbytek necháme v uzavřeném hrnci, aby zbytečně nechladly. Vyndáme mléko a máslo a společně s talířem, na kterém máme 2-3 brambory, jdeme ke stolu. Brambory v zásadě loupáme nožem, zpočátku jsou ovšem poměrně horké, takže doporučuji s maximální opatrností. Slupky odkládáme na okraj talíře, neboť se nám tam spolu s nimi musí vejít minimálně jedna celá nakrájená brambora na menší kousky, plátek ukrojeného másla a několik špetek soli. Mléko po otevření lijeme do připraveného hrnečku. Myslím, že jste se právě naučili dělat špičkové a luxusní brambory na loupačku, dobrou chuť!

Autor: Dominik Bican | čtvrtek 7.7.2016 20:26 | karma článku: 14,57 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Dominik Bican

Udělejme za koronavirem tečku!

28.5.2021 v 11:16 | Karma: 22,76

Dominik Bican

Quo vadis česká politiko?!

14.5.2021 v 23:27 | Karma: 13,08

Dominik Bican

Zavedení eutanázie v ČR

13.5.2021 v 13:26 | Karma: 14,64