Není Rom jako Rom

Bydlím v Brně. Jsem zvyklá na situace, kdy vidím romskou ženu v nákupním centru TESCO jak křičí na mladičkého neonacistu, který na ni řve, že ji zabije. V tomto případě mi unikl detail, proč na sebe řvali. Ale to, co mě překvapilo nejvíc, bylo že žádný z "black man" nezasáhl, i když jsou za to placeni.

Takřka každý den narazím v centru města na podobnou situaci. Nenávist mezi dvěma skupinami, každá si myslí, že má svůj důvod k nevraživosti.

Buď jak buď, tady v Brně je bohužel většina Romů těch nepřizpůsobivých. Nejsem ani rasista, ani neocista, lidi neposuzuju podle barvy či povahového rysu, ale velkým romským skupinám se raději vyhýbám. 

Takových měst jako Brno je víc, například ve Znojmě mají problém podobný, i když ne tak markantní, je to taky mnohem menší město. I tam jsou ale místa, kterým se o samotě výhýbám. 

Nedávno jsem byla na dovolené. Vyhrály české luhy a háje, a tak jsme celá rodinka vyrazili do Jičína, města pohádek. Už ve vlaku při cestě z Hradce Králové, jsem si všimla romské rodiny. Žena matka, s otcem, kamarádkou či sestrou a asi třemi dětmi. Nejdřív jsem ze zvyku přešla do střehu, ale po chvíli jsem si všimla zajímavého - a do té doby nevídaného - detailu. Byli normální. Tím myslím ÚPLNĚ NORMÁLNÍ. Žádný hlasitý hovor, o řvaní už nemůže být vůbec řeč, děti normálně postávaly, nic neničily, prostě normální rodina.

Během 6 dnů, které jsme v Jičíně strávili, jsem viděla více Romů a VŠICHNI byli úplně normální. Jednou jsem navečer zašla s dcerkou na malé hřiště vedle Valdštejnské brány. Byli tam ještě 3 malí, asi 7-8 letí chlapci. Dva z nich romského původu. I přes zjevné provokace jejich kamaráda neroma se chovali jako úplně normální kluci.

Po návratu do Brna jsem hned při prvním kontaktu byla utvrzena v tom, že to nebyl žádný virus, protože TI BRNĚNŠTÍ byli pořád stejní. 

Na závěr bych ráda uvedla, že i v Brně znám velmi klidného, slušného a čistotného Roma, který by mouše neublížil a kterého jsem za celé roky neslyšela zvednout hlas.

 

Inu nejsme všichni stejní, jedni takoví, druzí makoví. Jen si kladu otázku, co v Jičíně dělají jinak? Proč tam to může fungovat a tady ne?

 

Autor: Jolana Dominguez Carela | čtvrtek 27.8.2009 9:27 | karma článku: 26,81 | přečteno: 2029x
  • Další články autora

Jolana Dominguez Carela

Zdraví jako lék

7.2.2014 v 17:59 | Karma: 8,02

Jolana Dominguez Carela

Kdy pomáhat druhým?

11.3.2013 v 12:11 | Karma: 8,38