Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Zvyklosti žádné nemáme. Jednak naše právo je právo psané a nikoli nepsané, není založeno na precedentech a zvyklostech.

Jinak pak, aby ústavní zvyklost vznikla, musela by být po delší dobu opakována různými presidenty. A to zatím nebylo možné. Ústavu máme teprve od 1. 1. 1993 a od té doby jsme měli teprve dva presidenty, Zeman je třetí. Když něco udělal Havel, udělal to jako president státu poprvé. Když totéž pak po něm udělal Klaus, udělal to teprve podruhé a to tedy také nelze považovat za ústavní zvyklost. Teprve když něco stejného udělá i Zeman, bude to lze považovat za ústavní zvyklost, neboť bude možno říci, že to něco udělali tři presidenti po sobě, takže je to "takový zvyk" presidentů. Čtvrtého presidenta to už pak bude zavazovat, ovšem nepříliš silně (porušení zvyklosti nebude možno žalovat u Ústavního soudu na rozdíl od porušení Ústavy).

Takovým rodícím se ústavním zvykem, je jak se zdá, požadavek na předložení podpisu 101 poslanců, má-li president pochybnosti o politické síle toho, koho má při politické krisi jmenovat premiérem - udělal to Havel, udělal to Klaus a je otázka, zda to udělal Zeman, když to nejprve vyžadoval, ale pak to od Němcové nepřijal.

4 0
možnosti
JC

Tedy abych to lapidárně shrnul:

Zeman není vázán žádnými zvyklostmi, neb ty ještě žádné nejsou, ale může zvyklosti vytvořit opakováním činů Havla a Klause a tak ke stejným činům zavázat svého nástupce.

3 0
možnosti
JC

To, že lustrační zákon stále ještě někomu brání v usurpaci moci, je nejlepším důkazem toho, že je stále ještě zapotřebí.

Prorežimní udavač je bez ohledu na režim, kterému svým udáváním slouží, lump a špína. Udavači do veřejné správy rozhodně nepatří.

2 0
možnosti
Foto

Jste přesvědčen, že opravdu někomu kdy zabránil dostat se ke korytu? Možná na komunální úrovni, ale u nadlidí...?!:-P

0 0
možnosti
Foto

Tohleto fakt nevím - a tak se do mne prosím nenavážejte.

Byl náš MILOVANÝ prezident Zeman řádně přelustrován?

Ještě napadlo - když už našemu bývalém (a taky náramně MILOVANÉMU) presidentu Klausovi dali tuhletu medaili za boj proti komunismu (nebo za svobodu? - no hlavně že mu tu medali dali) - jak to, že ji ještě nemá náš pan Zeman?

A teď na poněkud vážnější notu. Před rokem 89 jsem čítával příspěvky pana Klause v tehdejší Politické ekonomii. Popis a školení - psí čenich byl hodně horký, ve srovnání  s tónem oněch zpráv (bůhví komu byly určeny).

To pan Zeman projevil přece jen jakousi odvahu když napsal v devětaosmdesátém ten svůj famózní článek. Pravda, by to jakýsi slepenec toho, co tehdy pochytal - ani nevím kde. Ale ve svém celku to bylo přece jen něco.

A ještě k nadpisu. Nevím  jak vy, vážení čtenáři, ale já si na toho našeho tak odlišného prezidenta Miloše Zemana, já se už na něj halt nikdy nezvyknu.

1 0
možnosti
Foto

Je zvlátní, že ti, co nejvíce volají po demakoracii, jsou zpravidla nejvíce ve vleku komunistických příkazů typu "zavřít ústa a držet krok".

Běda kdyby jim osobně někdo řekl, že porušují zvyklosti a tradice a dělají pouze to, co se jim hodí... ale na politiky a na prezidenta si takoví morální šašci troufají. Rv

3 1
možnosti
JK

vsadím se, že kdyby lustrace nechtěl, psali by "ti vám podobní", že prezident porušuje tradice (a v tomto případě asi i zákon); ;-)

4 1
možnosti
Foto

Pánové Faltýne i Kučero. Co kdybyste si přečetli můj článek 28. říjen - fňuk, fňuk, nepozval mě, než začnete z pera vypouštět takové hlouposti a zbytečně prohrávat sázky? Já nejsem český novinář, který, když někoho začne nenávidět, tak o něm dezinformuje občany. Já jsem bloger a kritizuji nebo naopak podporuji kroky jednoho a toho samého politika. Tak si představuji objektivitu. Nestojím na straně příznivců ani odpůrců Miloše Zemana. Takže zklidněte své hormony a raději se napřed rozhlédněte po mém blogu než začnete zase plácat.;-D:-/

1 0
možnosti
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2830x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.