Změna blogu iDnes – zlepšení po česku

Několik dlouhých měsíců avizovaná změna blogu iDnes.cz se stala skutečností. Všechny, kteří v očekávání netrpělivě přešlapovali, určitě dostala. Do kolen. Je to taková změna ála Drábkova sociální reforma nebo Dobešův centrální registr vozidel.

Staronový systém nebo spíše sladění se slovenskou verzí možná mnohem lépe komunikuje na pozadí. Ale výsledný efekt pro uživatele je docela tristní. Spousta nedodělků se řeší za pochodu. Některé systémové nedodělky však můžou způsobit snížení čtenosti blogerům.

Kdyby tento upgrade vznikal někde v garáži, budiž, ale na takové úrovni jako je iDnes.cz, kde blogeři svojí tvorbou vytvářejí pro řadu lidí pracovní místa, by měl výsledek vypuštěný do oběhu vypadat a fungovat jinak.

Ať už se to líbí nebo ne všelijakým rozumbradům a posměváčkům v diskusi, každý bloger píše, fotí, básní a tvoří proto, aby jej lidé četli nebo si prohlíželi jeho tvorbu.

Všem je známo, že čtenost a karma jsou spojité nádoby. A jestliže redakce upgradem zcela zruší možnost nastavit si v žebříčcích přepnutí na výši karmy a vše se řídí pouze čteností, jsou podmínky natolik změněné, že se karma stává naprosto zbytečnou. Doslova komické je, když si začneme klikat mezi karmou a čteností na „malém“ žebříčku vpravo nahoře. Tam se sice pořadí u prvních deseti blogů mění, ale ani u nejčtenějších nesouhlasí s nejčtenějšími z velkého žebříčku. A to ani po aktualizaci.

Čtenář chce číst článek, který karmou názorově sdílí nejvíce lidí. Ale to se z momentálního guláše nedozví. Jedině po dlouhém pátrání mezi dvěma sty blogů.Výše čtenosti, což jinak znamená pouhé otevření článku nikoliv jeho přečtení, vůbec nevypovídá, kolik čtenářů článek názorově sdílí.

Na českém blogu si snad převážná skupina čtenářů a blogerů zvykla na žebříček, kde se článek mohl udržet maximálně týden a dost. Nikomu nechyběla funkce, kdy si může vyzkoušet změny žebříčku za poslední 3 dny, týden, 2 týdny, měsíc atd. Kdoví, jaký má tato nová funkce vůbec smysl? A když si kliknete na šipečku vedle Čítanosti, to se teprve dějí věci.
Například ve chvíli vzniku tohoto blogu je velebený i zatracovaný Břetislav Olšer na 155. místě s karmou 43,09 a se 746 čtenáři. Ve starém dobrém českém žebříčku by byl tento plodný bloger mezi desítkou nejúspěšnějších blogerů. Není úmyslem redakce trochu zamíchat karty a ty úspěšné, které je moc slyšet, trochu umlčet? Proč jinak by se iDnes chovala jako politici, kteří tak často ruší systémy, které dobře fungují?

 

Autor: Radomír Dolanský | čtvrtek 5.3.2015 21:42 | karma článku: 18,88 | přečteno: 442x