Zimní pneu – zisk nadřazen lidskému životu?

Ze všech stran v posledních dnech slyšíme o instalaci značek přikazujících zimní výbavu, tedy povinnost vybavit auto zimními pneumatikami. Paradoxně to však neplatí pro pohoří, kde jsou komplikace se sněhem mnohem větší než na D1 – pro Šumavu.

auto.cz

Nařízení platí na vybraném úseku dálnice D1 a jedenácti silnicích I. třídy v ČR od 1. listopadu 2010. Kompletní seznam silnic s povinností použít zimní výbavu prý nelze zajistit. Je to podle vyjádření ministerstva dopravy moc pracné. Ale novináři jej vám na internetu nabízí hned několikrát. Třeba zrovna zde, na iDnes.cz. Jestliže jsou problematickými pro ministerstvo tak triviální úkoly, není se co divit, že nedokážeme postavit ani pořádnou dálnici.

O umístění na silnicích II. a III. třídy rozhodují obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Takže krůček po krůčku, s velkými problémy, zákonodárci rok od roku povolují!!! bezpečnost silničního provozu na větším počtu kilometrů. Jako obvykle v parlamentu, když se jedná o veřejně prospěšné zákony a vyhlášky, není kam spěchat. I přes ono hlemýždí tempo poslanci opět schválili paskvil.

Příkaz, mít zimní pneumatiky, dlouhá léta zdržují dopravci, kteří pláčou, že to spoustu firem položí. Posloucháte-li pozorně, kolikrát již různá nařízení položila dopravce, museli by už dávno jezdit vleže. Ale o tom, že se od počátku letošního roku zvedla poptávka po dopravních službách, o tom ani nešpitnou.

V tomto roce přišli s pláčem provozovatelé horských středisek ze Šumavy. Ovšem, ne, aby plakali způsobem, že k nim lidé nepojedou, ale přímo oznámí, že mají strach, aby si nevybrali konkurenční středisko! A poslanci, opět skrze nějakého záludného lobbistu, určitě bez jakýchkoliv postranních úmyslů, na to skočili.

To si nikdo v Parlamentu nepoložil otázku, jak to, že podobné protesty nevznesli podnikatelé například v Krkonoších, Jeseníkách, Krušných horách či Beskydech?

A jaký je vlastně smysl tohoto nařízení? Má zvýšit bezpečnost občanů na silnicích nebo je to pouze nějaká kosmetická úprava, aby se neřeklo? Ono to tak ve finále vypadá, je-li zisk podnikatelů nadřazen ochraně lidského života!!! Pokud bychom výše zmíněné nelogické rozhodnutí brali jako precedens, mohli by si takto stěžovat všichni podnikatelé v okolí silnic označených příkazem zimní výbavy. Kocourkov, Kocourkov a stále klasický český Kocourkov.

Je zde však ještě jedna záhada, která v téhle záležitosti zvyšuje moji nedůvěru v čistotu úmyslů konání zákonodárců. Již dnes se hovoří docela reálně o možnosti, že od příštího roku bude zimní výbava platit na celém území ČR, tak, jak je to v okolních rozvinutých! zemích běžné.

Velmi rád bych se dozvěděl, kdo z poslanců má nějaké rodinné příslušníky či přátele zainteresované ve firmách na výrobu dopravních značek. Protože již dnes, kdy stát platí za výrobu příkazových značek pro použití zimní výbavy, je jasné, že za rok budou k ničemu. Je to stejně nelogické, nebo naopak velmi dobře promyšlené jednání, jako v případě výběru mýtného. U nás se vesele utrácely miliardy za monstra mýtných bran v době, kdy v sousedním Německu fungoval výběr mýtného na bázi satelitního systému. A s rozumnější, satelitní variantou, už nás, jak tomu začíná být zvykem, předběhli i Slováci. Kdopak to zase nasypal penízky někomu do kapsičky?

A ještě, zní to až komicky, na zimu byli připraveni výrobci zimních pneu, ale poptávka je překvapila. Jako by měli stejný management s údržbou silnic! V době, kdy firmy hledají sebemenší zakázky je to podivné. Banana República Checa!

Čtěte články z českého Kocourkova:

Lékaři, přeji vám to – Auf Wiedersehen!

Toto jsou nezávislé!!! soudy?

Nad čím se to Bohuslav Sobotka rozplývá?

Autor: Radomír Dolanský | pondělí 8.11.2010 7:49 | karma článku: 19,69 | přečteno: 1503x