Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

mff-59

13. 7. 2010 23:07
Nevim - neumyslna vrazda?

Pokud je vzrazda umyslny trestny cin, pak neumyslna vrazda je nesmysl.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 7. 2010 23:02
Vražda je úmyslný trestný čin.

A jistě uznáte, že neúmyslný úmyslný trestný čin je pěkná blbost. Ovšem souhlasím, že v případě neúmyslného zabití pod vlivem drog by ty drogy měly být oklností přitěžující a měla by na ně být uvalena specielní vyšší sazba.

Jen prosím vás nepoužívejte zcela nesmyslné slovní spojení neúmyslná vražda.

0 0
možnosti
M

mff-59

13. 7. 2010 23:08
Re: Vražda je úmyslný trestný čin.

Hmm, mel jsem zacit cist diskusi, zbytecne se opakuji. ;-)

0 0
možnosti
C

Chytry.Kocour

13. 7. 2010 18:37
souhlasím s autorem.

žádné preventivní akce typu kryštof prostě nepomůžou!je to v lidech! ano tresty jsou směšné. ale ony jsou směšné všude!!!!při krádežích různých podvodech atd.zvlášt oblíbeným trestem je hojně využívána podmínka. ta v praxi nic neřeší nebot pak se smaže.podmínka by se měla udělovat skutečně za drobné neřesti a ne za třeba smrtelné nehody.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 7. 2010 23:04
Re: souhlasím s autorem.

Vy myslíte, že jezdí opilí, zdrogovaní, popřípadě střízliví, ale jako blázni proto, že jsou nízké tresty?  Nikoliv - jsou přesvědčeni, že se nic nestane. A s tímto přesvědčením nic neudělá žádný trest.

0 0
možnosti
HN

Hanka Novotná

13. 7. 2010 12:58
Vámi cloumá vztek...

a je to pochopitelné. Jak dokáže vteřina nepozornosti zmařit životy i několika rodin. A věřím, že to tak bylo u Dariny nebo u té brněnské missky. To bych v žádném případě nenazývala vraždou, i když lidské životy jsou nenávratně pryč, a těžko může "omluva" zmírnit bolest pozůstalých.... Tisk se zmínil, že se Dara zhroutila. Jedni ji budou litovat, druzí odsuzovat. Myslím, že nemáme právo ji odsoudit. Záměr tam určitě nebyl. Ona sama to bude mít neskutečně těžké naučit se s tím, že způsobila smrt člověka, žít... Věřím, že by dala všechno, aby vrátila čas před tou nehodou. To je jedna strana nehod na silnicích. Ale když se někdo posilní alkoholem jako třeba manžel naší slavné paní koulařky a pak sedne za volant...tak to je vražda. A za její spáchání by mu mělo být souzeno. Nejhorší je, že takoví lidé ani nemají výčitky svědomí, chovají se arogantně...to je podle mého ta největší hrůza, že takoví lidé žijí mezi námi...

0 0
možnosti
G

Gmur

13. 7. 2010 13:39
Re: Vámi cloumá vztek...

Ne vrazda to neni, protoze to delaji bez umyslu a neplanovite.

Ovsem, kdo jezdi jako ...janevimco... v zatacce na velmi uzke silnici, kde neni videt, tak se nemusi divit, ze je chyba na jeho/jeji stane.

Nevim, zda se zhroutila Roloncova, je mi jasne, ze se zhroutili toi pozustali. Ja si myslim, ze mame pravo ji odsoudit. Jejic hcovani za volantem je uz videt z jejich arogantnich odpovedi z ruznych interview, ktere davala k tematu "ja darinka za volantem". POro ni to tak zetke nebude,mozna pujde na dva roky do vezeni. Tezke to bude pro rodinu,ktera ma o jednoho clena mene.

0 0
možnosti
AH

alex hart

13. 7. 2010 12:28
Matení pojmů

Nejen že článek je matením pojmů ale i někteří diskutéři neumějí rozlišit mezi vraždou a zabitím. Správné definice dělají mnoha lidem velký problém.  Nejde mi o nějaké vědecké a bůhvíjak exaktní definice. Jde mi o to, že i když definuji amatérsky a lidově, tak by moje definice měla sedět na běžné nebo běžně známé případy. Zcela jistě se nedopouští vraždy kat, který vykoná příkaz k popravě (pokud nejde o justiční vraždu, ale ani pak nejspíše není vrahem ten kat), úmyslné zabití v přiměřené sebeobraně také není vraždou, stejně jako zabití nepřítele ve válce v boji nebo porážka zvířete na jatkách. Pokud ale napíšu, že vražda je úmyslné zabití (a tím má definice končí), což zde někteří diskutéři učinili, všechny tyto (i podobné) případy zahrnuji pod pojem vražda. A to je přeci hrubý nesmysl. Podle mne by definice pojmu vražda měla vypadat asi nějak takhle:

.

Vražda je úmyslné zabití člověka člověkem, které není povoleno zákonem.  

.

0 0
možnosti
AH

alex hart

13. 7. 2010 12:29
Re: Matení pojmů

Ale i to je jistě jen amatérská definice. Napsal jsem ji teď jen tak z hlavy pod vlivem článku a diskuse. Alespoň se však snaží postihnout hlavní znaky uvedeného pojmu.

0 0
možnosti
/

//rossi.blog.idnes.cz/

13. 7. 2010 12:09
Populistický kecy

Rv

0 0
možnosti
ZH

běžný ovčan

13. 7. 2010 13:37
Re: Populistický kecy

populistické v čem? já s článkem docela souhlasím, hlavně s tím, že zabít někoho ožhralý v autě je vražda. Jen si myslím, že ti lidi jsou stupidní, arogantní idioti a nezmění se tím, že budou přísnější tresty, ale aspoň budou mít trochu pocit spravedlnosti

0 0
možnosti
EK

Deleter

13. 7. 2010 12:08
ČÉČE

tak vy jste to rozčís. Vy zřejmě jezdíte s myšlenkou "kašlu na předpisy, však kdybych někoho zabil, tak jsem do roka zase doma." - jinak si nedovedu tento článek vysvětlit.

0 0
možnosti
V

viveka77

13. 7. 2010 11:36
Adept na Darwinovu cenu

Jedete si po dálnici přiměřenou rychlostí, řekněme 120. Zprava na nájezdu přijíždí auto. Uhnete do levého pruhu, auto se napojuje do pravého. Je asi 20metrů před vámi.

Blbeček přichází k pravému kraji dálnice s geniálním nápadem, že si zkrátí cestu pod nadjezdem. Podívá se doleva, auto v bližším pruhu vidí, mně za ním ne. Počká, až auto, které vidí, přejede a hbitě se vrhne vpřed aby to stihnul.

Uhnula jsem až ke středovým svodidlům, ale stejně to stihnul. Přežil jen zázrakem.

Mohla jsem být vrah, nebo aspoň zabiják. Tihle by se taky měli trestat - obecné ohrožení, mohla z toho být i hromadná havárka.Rv

0 0
možnosti
JH

Schmouddle

13. 7. 2010 11:33
OMG

Otázky pro autora:

1) Rozlišujete mezi vraždou (úmyslem) a zabitím (neúmyslem)?

2) Říká vám něco presumpce neviny? Ona je již nehoda D.R. vyšetřena, že ji zde soudíte jako vinou ze zabití?

0 0
možnosti
R

resist-ant

13. 7. 2010 11:06
Myslím,

že vražda musí být vždy úmyslný čin. Jinak jsem pro postihy rychlé nebo jinak nebezpečné jízdy. Víc pokut - míň nehod. Jenže to by musel být na všechny stejný metr.

0 0
možnosti
BN

Benzin Petrolejovič Naftěnko

13. 7. 2010 11:17
Re: Myslím,

Vraťme se k 1.republice:

Vražda - úmyslné usmrcení jiné osoby

Zabití - neúmyslné usmrcení.....

0 0
možnosti
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2830x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.