Tragikomické problémy Událostí České televize

Dobrý den. Oslovení, které je kamenem úrazu živých vstupů zpravodajských relací České televize. Z dlouhodobého pohledu je komické sledovat finty moderátorů Událostí, které se neustále míjejí účinkem. Tragické je, že se médium takových rozměrů nedokáže vypořádat ani po letech s triviálním problémem.

České televizi s tímto nedostatkem částečně pomáhají noví politici, například Andrej Babiš nebo Věra Jourová, kteří záhy pochopili systém přenosu zvuku a obrazu a podřídili se fyzikálním zákonům. Ovšem nepolepšitelným skákačem do otázek moderátorů je premiér Sobotka. Tomu ještě nedošlo, že působí v živých vstupech ČT jako rušivý element.

Proto Česká televize a její moderátoři používají řadu úskoků, jak tyto trapné prodlevy nebo skákání do řeči pozdravem eliminovat. Někdy čekají na pozdrav, čímž nastávají ve vysílání trapné pauzy, podruhé nečekají a jejich monolog je narušován zde nechtěnou slušností „Dobrý den“ nebo zkoušejí finty jako Jakub Železný: „Zdravím vás a ptám se…,“ která občas slaví úspěchy. Stejně trapné a rušivé okamžiky nastávají při loučení, kdy režie jednou čeká na odpověď, podruhé nikoliv a potřetí politika utne v polovině odpovědi.

Jestliže televizní štáby nedovedou před vstupem do živého vysílání důrazně upozornit zpovídanou osobu, aby v žádném případě bezprostředně neodpovídala na pozdrav (což je opravdu triviální úkol pro vesměs vysokoškolsky vzdělaný štáb), mohla by Česká televize zabít dvě mouchy jednou ranou. Sníží nezaměstnanost tím, že štáby ČT budou po republice vozit třeba bezdomovce, kteří budou stát za kamerou s velkou cedulí: Neodpovídat na pozdrav!

Je komické, jak se v přetechnizovaném kolosu nedovede tolik vedoucích pracovníků vypořádat s obyčejným pozdravem. Je na čase požádat Evropskou únii o nějakou dotaci na vytvoření manuálu pro práci televizních štábů veřejnoprávní televize. Za několik milionů, jak je zde zvykem přeplácet koniny, to zvládne školák druhého stupně ZŠ.

Čtěte i další články:

Český premiér nebo Junckerův kašpárek?

Pomatená Amerika

Český politik – synonymum zloděje, korupčníka a mizerného hospodáře

Autor: Radomír Dolanský | pondělí 28.7.2014 7:57 | karma článku: 23,74 | přečteno: 1905x