Stát dotuje firmy, které škubou invalidy!

Mezi poctivými podnikateli, kteří se snaží dávat postiženým lidem práci, se stále častěji začínají objevovat lidské zrůdy, které zneužívají nelehkého postavení těchto občanů a k dotacím od státu si přilepšují ještě i ze mzdy invalidních zaměstnanců.

dopravni-znaceni.eu

Invalidé mají velmi málo možností najít si práci. Především těžce tělesně postižení, což jsou například nechodící, nebo ještě jinak, vozíčkáři. Stát poskytuje na podporu zaměstnanosti těchto občanů nemalé prostředky.

Obyčejný občan by toto jednání zcela jednoznačně nazval zlodějinou, okrádáním, podvodem či nějak podobně. Z hlediska zákona je vše v pořádku, snad nanejvýš v rozporu s dobrými mravy. Ale dobré mravy??? Vždyť ty v naší republice, ať se začtete či zadíváte do kteréhokoliv média, snad ani neexistují. Vůbec ne v politice, natož u některých podnikatelů.

Firmy, které zaměstnávají invalidní občany, jsou dotovány státem. Na každého invalidního zaměstnance dostávají dotaci podle jeho platového zařazení, nejvíce však 8.000 Kč na osobu. Tato částka pokryje firmám, pokud ne úplně, tak z velké části, mzdové náklady na invalidního pracovníka. Ale některým podnikatelům, dalo by se říci, vykradačům peněženek, pomoc státu nestačí, a tak si našli zákonné cestičky, byť křivolaké, nad kterými zůstává rozum stát, jak obrat tyto lidi o jejich vlastní, poctivě vydělané peníze.

Finty těchto rádobypodnikatelů jsou různé. Některé praktiky uvedla i veřejnoprávní televize a můžete je shlédnout na adrese: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209452801240021-reporteri-ct/?streamtype=RL1.

Například od nejmenované firmy z města Jeseník dostane invalida nabídku práce z domova, což je pro imobilní občany takřka dar z nebes. ALE…!!!  Součástí pracovní smlouvy je darovací smlouva, která je uzavřena striktně podle zákona. Čtěte:

 

Darovací smlouva

uzavřená podle § 628 a následujícího zákona č. 40/1964Sb. Občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů.

 

Takže všechno je zákonně ošetřeno a nyní můžeme přistoupit, slušně řečeno, k obrání invalidního občana.

 

Předmět smlouvy

Dárce nabízí obdarovanému jako dar měsíčně finanční částku odpovídající finanční částce 36% čisté mzdy, kterou pobírá u obdarované společnosti….. Obdarovaný tento dar přijímá.

Velmi podivný přístup ke komunikaci s potencionálním zaměstnancem má i sdružení, které jsem objevil na internetové adrese www.prace.cz. Pod nabídkou HPP práce doma rovněž nabízí práci pro invalidy. Uvedené sdružení se mně na internetu nikde nepodařilo najít a tím potvrdit jeho existenci. Poněvadž jsem měl na uvedenou e-mailovou adresu zaslat svá osobní data, zajímal jsem se tedy, kde sdružení sídlí, čím se zabývá a v čem konkrétně tkví nabízená práce. Na uvedeném telefonním čísle se mnou hovořil „robot“ a tak jsem raději urychleně zavěsil, abych někomu náhodou nedal vydělat, aniž bych s ním mluvil. Nezbývalo tedy, než se na sdružení s dotazem obrátit e-mailem. Nad odpovědí jsem se opravdu srdečně zasmál: Dobrý den, děkujeme za Váš zájem, bohužel jsme dali přednost jinému pracovníkovi.  Vida, a to ještě dříve, než dostali jakékoliv podklady! Nemůžu sice tvrdit, že tohle, pro mě anonymní, sdružení provozuje podobné praktiky jako výše zmíněná jesenická firma, ale moji důvěru určitě nezískalo.

Samozřejmě, dámy a pánové, můžete říci, že je to čistě hloupost zmíněných invalidních občanů. Můžete říci, že kdyby na to žádný z nich nepřistoupil, nebudou se tyto výše zmíněné lidské hyeny živit na jejich neštěstí. Svým způsobem máte pravdu. Asi potud, pokud váš pohyb nebude omezen na invalidní vozík, asi potud, pokud se nestanete nevidomými nebo pokud se nestanete jinak zdravotně indisponováni. A pokud, jako takoví, nezačnete hledat práci. Mnohé z vás nenapadne, že i lidé velmi malého vzrůstu jsou, co se pracovních příležitostí týká, velmi znevýhodněni.

Tito lidé se mají co ohánět, aby mohli se svými invalidními důchody žít plnohodnotný život, který je mnohdy, vzhledem k jejich zdravotnímu postižení, finančně náročnější oproti zdravým občanům. Práce je však pro ně i život! Práce pro tyto osoby znamená společensky žít, být užitečný, dostat se do kolektivu, a vůbec nezáleží na tom, zda jen virtuálního.

Teprve až pochopíte co vše pro invalidu, samozřejmě mimo výdělku, znamená práce, teprve pak suďte, zda jde o hloupost invalidů. Zda i vy byste nekývli na tohle svinstvo, když nebudete moci uživit rodinu.

A jak se zbavit tak odporného příživnictví? Při konzultaci téhle problematiky na Úřadu práce jsme společně dospěli k závěru, že takovým firmám lze snad jen znepříjemnit život. A to, podněcovat časté a hloubkové kontroly finančního úřadu či inspektorátu práce. Nejsem však přesvědčen, že jde o dostačující represi. Nejde přece jen o ochranu zneužívaných invalidů, ale i o státní dotace.

Proto by se měl především stát zajímat komu tyto peníze dává. Bohužel, takový postup by znamenal i častější kontroly poctivých podnikatelů, ale pořád lepší než pokrčení rameny, na které se zmohl jeden ze státních zaměstnanců ve výše zmíněném televizním pořadu.

Co byste dělali vy, zdraví, kdybyste neměli na výběr? Vy máte to, pro vás zcela obyčejné, štěstí, že můžete říct, šel bych jinam. Invalidé nikoliv.

P.S. Při zadávání tohoto článku jsem se z Úřadu práce dozvěděl, že proti firmě vydělávající si takovými praktikami bylo po kontrole z finančního úřadu vzneseno trestní oznámení. Takže přece jen nejde o pouhý boj s větrnými mlýny!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radomír Dolanský | pondělí 27.7.2009 13:20 | karma článku: 26,06 | přečteno: 3644x