Slavíci v kleci

Pokud chcete prožít krásný den, stáhněte si z internetové půjčovny ještě dnes film se dvěmi nominacemi na Oscara, který pohladí vaše srdce, objeví duši člověka a naplní vás pohodou z nádherné hudby, která filmem prolíná.

dvdedice.cz

V úvodu filmu navštíví světově proslulého dirigenta, jenž právě pohřbil matku, jeho přítel z dětství. Předává mu jistý deník a spolu jej začínají číst….

Roku 1949 nastupuje, do té doby nezaměstnaný a neúspěchy zklamaný Clément Mathieu (Gérard Jugnot), jako odborný asistent na internátní škole pro problémové děti. Ředitelem je Rachin (Francois Berléan), nesnášenlivý člověk jenž svými metodami vytváří z ústavu doslova dětský kriminál. Clément Mathieu je jeho pravým opakem. Netrestá děti samotkou a nepoužívá při vyměřování trestů Rachinovo heslo ‚akce – reakce‘. Má k dětem lidský přístup, a i když se mu to spíše nevyplácí, nevzdává se.

Po čase uslyší jednoho z chovanců zpívat a jako bývalý učitel hudby má okamžité vnuknutí – založí pěvecký sbor. Následují úsměvné i smutné okamžiky, sbor však vzniká a hoši se „chytili“. Díky svému temperamentu a smůle na ředitele Rachina, svému objevení a zařazení do sboru dlouho uniká třináctiletý Pierre Morhange (Jean–Baptiste Maunier). Vychovatel Mathieu jej zcela náhodně zaslechne zpívat a hned je mu jasné, že našel božský soprán.

Filmem se i nadále prolínají úspěchy chovanců v pěveckém sboru a prohry učitele v soukromém i pracovním životě. Například, když matka Pierra Morhange nepochopí jeho poklony, jež jí neustále skládá. Ničí jej i šikana ředitele. Vše mu ale vynahrazují děti svým nádherným zpěvem. Malé krůčky, jež se v tomto prostředí jeví jako neskutečně velké úspěchy.

V ústavu dojde k požáru a učitel Mathieu je ředitelem ihned propuštěn. Dětem je zabráněno se s učitelem rozloučit, přesto si však cestu k němu najdou. V samotném závěru filmu nám scénář připraví zajímavé překvapení a vysvětlí nám….

Film je sice uveden jako drama, přesto je plný pozitivní energie a krásných lidských citů. Dokazuje nám, že člověk nemusí být velikán a přesto dokáže úžasné věci, jež mají velmi pozitivní vliv na lidi v jeho okolí. Je to filmové drama, které musíte vidět. Můžete si být jisti, že vás pohladí po duši a přesvědčí vás, že i v maličkostech je život krásný.

A jestliže vás budou recenze a komentáře varovat před přecitlivělostí? Budou mít pravdu. Ty, kteří jsou zvyklí na potoky krve a násilí, každopádně musí tento film doslova otrávit. Zvláštní film ze zvláštního prostředí s kvalitními výkony herců a nádhernou hudbou. Výborný tip pro hezký večer vnímavých lidí…

Psáno pro webmagazin.cz

Autor: Radomír Dolanský | neděle 12.7.2009 17:26 | karma článku: 19,79 | přečteno: 2232x