Perfektně odvedená práce za cenu třiceti mrtvých

Během několika málo měsíců předvedla Policie ČR, ÚOOZ a Celní správa vynikající pátrací a vyšetřovací koncert v aféře s metanolem. Nicméně, pokud jsme o alkoholové mafii slyšeli v nejznámějších publicistických pořadech v různých televizích již před pěti lety a možná i dříve, naskýtá se otázka, zda tento vyšetřovatelský koncert nezněl až příliš falešnými tóny.

V průběhu let jsme se opakovaně setkávali s výpověďmi detektivů, kteří, najímáni oficiálními výrobci alkoholu, upozorňovali, že výroba nezdaněného alkoholu v České republice dosahuje závratných rozměrů. V tisku i zpravodajských pořadech se popisovalo fungování celé struktury výroby pančovaného alkoholu, postupy dovozu nebo proměny chemikálií na alkohol.

Ze strany státu se však o tato tvrzení nikdo nezajímal. Podle výsledků asi ani policie, a politici už vůbec ne. Tvrdí-li dnes policisté opak, je otázkou, co dělali těch pět let, jestliže nyní odvedli tak dobrou práci přibližně za dva měsíce? Podle průběhu šetření metanolové aféry neměla policie na počátku vůbec žádné informace o struktuře této zločinné velkovýroby.

Několikaletý naprostý nezájem politických špiček a nečinnost vyšetřovatelů (nebo snad příkaz být neschopný?), vyvolává řadu otázek. Například, komu tato hra na mrtvého brouka vyhovovala? Kdo všechno měl užitek z těchto podvodů? Byli to i ti, kteří tvoří zákony státu, protože, ač věděli, nic nepodnikli?

Situace naprosto věrně kopíruje podvody s lehkými topnými oleji. I zde se léta o podvodech vědělo, psalo, mluvilo, jen na odpovědných místech všichni předstírali, že o nic moc nejde. Teprve jedna z televizí musela rozkrýt výhodný byznys, aby se vůbec něco začalo dít. Ve výsledku bylo na český způsob pozavíráno pár bílých koníků a v republice přibylo několik velevážených multimilionářů.

V metanolové aféře však na podivnou liknavost státního aparátu doplatilo třicet nevinných lidí životem, řada dalších zůstala naživu s doživotními následky.

V desítkách diskusí o metanolové aféře zazněla rovněž poznámka, že na Slovensku by podvod takového rozsahu nebyl možný, poněvadž zde od 1. 1. 2012 platí povinnost používat registrační pokladny, což umožňuje propracovanější systém kontroly. Právě tyto registrační pokladny odmítá český Parlament již několik dlouhých let uzákonit. Jde o hloupost nebo naopak chytrou vypočítavost?

Nestali se politici těmi nejvíce zodpovědnými osobami za smrt třiceti občanů díky toleranci zločinu?

A zatím, co nám chodí výrobci a distributoři neviditelné smrti po svobodě, česká spravedlnost pořádá hon na čaroděje, který prozradil plat premiérovy úřednice. Přesto, že zde existuje rozhodnutí NSS o právu na tyto informace. Ale to už je zase jiná kapitola tohoto amorálního spolku výběrčích daní za politickou neschopnost.

Nabízím i další články:

Další z ministerských podvodů?

Za tykadla vězení, za ukradené miliardy podmínky

Vláda lhářů, politika naše vezdejší

Autor: Radomír Dolanský | čtvrtek 1.11.2012 7:07 | karma článku: 24,32 | přečteno: 1160x