Ministře Dobeši, nedělejte z nás negramoty!

Stále častěji se dozvídáme z různých statistik, jak jsou Češi víc a více hloupější, zaostalejší, pologramotní. Po listopadu jsme nevěřícně kroutili hlavou, jak špatné vzdělání má svobodný svět. Vláda nás nyní žene stejným směrem – hodlá zdražit knihy!

foto autor

Největším paradoxem je, že sám ministr Dobeš, kterého, jako ministra školství, považuji především za garanta české vzdělanosti (nezáleží na konkrétní osobě, ale na smyslu a poslání tohoto úřadu), působí dojmem, že levá ruka neví, co dělá pravá. Na jedné straně seznamuje novináře respektive národ, že podle posledních průzkumů čtenářská gramotnost českých dětí klesá. Na straně druhé sedí ve vládě, která hodlá knihy zařadit do vyšší daňové skupiny, a nevypadá, že je proti.

Co s tím Josef Dobeš udělá? Zvedne ruku pro zkázu duševního bohatství v České republice? Ministr Dobeš by měl dokázat říci nahlas, přede všemi: Pokud parlament odhlasuje zvýšení DPH u knih, odstoupím z funkce, protože na takovém svinstvu se nechci podílet. Slovo muže, kterému leží na srdci vzdělanost národa.

Čtenářské dovednosti českých žáků jsou podprůměrné!!!

Je naprosto zbytečné zachraňovat stát z finanční pasti, když se v budoucnu dostane do rukou národa tupců, kteří již dnes slabikují psaný text. A to ani nemluvím o vnímání čteného. Tím nejlepším průzkumem vnímání textu jako celku je velké množství diskusních příspěvků všude, kde to zpravodajské servery umožňují. Spousta čtenářů přelouská titulek, možná perex a již reagují „na článek“. Samozřejmě pak mluví o něčem úplně jiném.

Vláda nás odsoudila k náhradám škod za diletantské a zlodějské vládnutí svých předchůdců. Ale všechno by mělo mít své meze. Nikoliv povyk odborářských vůdců, ale zdražení práva na rozum stojí za vytrhnutí do ulic. Bránit své duševní bohatství. To je základem celé společnosti! Poněvadž čím hloupější národ, tím snadněji se dá strhnout povykujícím vůdcem. Duševně chudý jedinec nemá vlastní názor a je lehce manipulovatelný. Takový lid vůdci milují.

Bojím se, mám velké obavy o budoucnost veřejných knihoven v České republice. Díky každodenní obětavé práci tisíců zaměstnanců těchto příspěvkových organizací, se daří podporovat zájem o knihu. Říkám si, pokud by tak příjemní a obětaví lidé pracovali na úřadech, bylo by radostným zážitkem vyřizovat cokoliv. Co tihle lidičkové dokázali v boji proti tak silné konkurenci jako jsou počítače, počítačové hry a celkový nezájem o čtení, nikdy nikdo, bohužel, opravdu nedocenil, natož, aby je pořádně zaplatil. Jak vidíme, nemalé peníze berou ti, kteří mnohaleté snaze knihovnic a knihovníků dnes s cynismem podrážejí nohy!

Jen hlupák může prohlásit, že kniha jej nenasytí!

Jsem přesvědčen, že stojí za to bojovat proti zvýšení DPH u knih. Alespoň připojením podpisu pod protestní archy, které najdete právě ve veřejných knihovnách nebo ji naleznete  také na internetu - http://sckn.cz/index.php?p=vyzva#formular. Výzva na obranu knih budiž výzvou na obranu národa!

Čtěte další články:

Zachraňte plíce železného srdce republiky!

Josef Sousedík – zapomenutý vlastenec a vynálezce ze Vsetína

2012 – konec nebo začátek?

Autor: Radomír Dolanský | sobota 26.2.2011 8:06 | karma článku: 24,40 | přečteno: 1460x