Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jenickK

15. 11. 2010 22:40
Proč mají být lékaři z východu horší?

Co máte proti lékařům z Pakistánu? Když mají vzdělání a atestace z uznávaných institucí, tak mohou být mnohem lepší než ti čeští. Vše, co je z východu, nemusí být nutně horší jen proto, že je to z východu. I na východě se totiž rodí talentovaní lidé, kteří svou cílevědomostí získají dobré vzdělání.

0 0
možnosti
TKN

ta, která nejsem

1. 11. 2010 22:46
A z JAR zase utíkají lékaři do Kanady

Naše rodinná lékařka je velice šikovná a jsme rádi, že ji tady máme. Prostě když se někdo uživí jinde líp, byl by hloupý, kdyby tam nešel.

0 0
možnosti
RD

radomír dolanský

1. 11. 2010 22:13
Není to pokrytectví?

V diskusi se v mnoha příspěvcích opakuje, že je odchod lékařů přinejmenším nemorální, protože zde zadarmo vystudovali. Jak je možné, že najednou všichni diskutující zapomněli na ty tisíce, možná desetitisíce Čechů, kteří taktéž odešli pracovat do zahraničí a rovněž nezaplatili ani korunu za studia? Nezdá se vám to ani trochu pokrytecké? Nebo směšně trapné? Ano, souhlasím, že tohle by mělo napravit např. odložené školné. Ale mluvíme o stávající situaci, kdy lékaři (a ani ty tisíce, o kterých se nemluví, že vystudovali zdarma a odešli) nedělají nic protizákonného. A morálka? Není to spíše u diskutujících morálka paní Dulské? Morálka, která končí tam, kde tuhle možnost dostanou i ti, kteří moralizují??!!

0 0
možnosti
V

valaska47

1. 11. 2010 13:47
Držím pěsti....

Když syn pracoval na klinice, tak jsem byla ráda, že má plat o jakém se nám ani nesnilo. To ale jen do doby,kdy jsem viděla,  kolik hodin odpracoval. Za 280 hodin měl 30.000Kč hrubého. Když byl v sobotu na veletrhu v Praze a dali mu nabídku, tak málem omdlel - při jeho kvalifikaci, 8 let praxe, státnici z němčiny okolo 4.000€ a samozřejmě výhody o jakých se mu tady ani nesnilo. Při studiích jsme museli šetřit, muž byl  nemocný , já jsem měla plný invalidní důchod. Když odejde nebudu smutná a budu mu to přát. Tady byl jen moravský blbec, který dřel do úmoru, aby mohli pražské kolegyně a kolegové mít o svátcích volno. On svobodný, 300km od domova nepotřeboval být s rodiči podle všech. Dlouho přemýšlel a snad dá na nás a polepší si.

0 0
možnosti
K

korzár

1. 11. 2010 12:42
No jo, příteli

Je to všechno nějak zvrácené. Mám známé, jejichž syn vystudoval lékařskou fakultu v Německu. jsou to sice původem Češi, ale žijí tam přes 40 let. Studium klukovi platili sami a museli se asi 10 let dost uskromňovat. Tady si nikdo nedokáže představit, kolik to stojí. Po škole následuje praxe, za kterou se taky platí. Začátek návratnosti (slušná mzda) je po mnoha letech. Pak se musí tato investice do vzdělání vrátit. To je rozdíl oproti našemu školství, kde investici přebral stát a tudíž tomu odpovídá i pozdější plat absolventů. Nápravou by bylo školné, čímž by se tyto diametrální rozdíly vyrovnali. Stát by měl plnit své základní funkce a ne vybírat daně a přerozdělovat je tak, jak tomu je nyní. Měl by ponechat lidem své peníze, aby si za ně pořídili to, co chtějí a na co si vydělají. Stávající školství (zejména vysoké) je zapleveleno různými vysokými školami, které fungují z daní všech, které chrlí absolventy bez následující možnosti uplatnění. Každý by si měl investovat do vzdělání sám

0 0
možnosti
K

korzár

1. 11. 2010 12:45
Re: No jo, příteli

tak, aby se mu tato investice vrátila. Jestliže budu studovat školu, která je mi k ničemu, nemohu po nikom chtít, aby mě zaměstnal a abych měl slušný příjem. Je pravda, že ve zdravotnictví je tomu trochu jinak, ale chtít po nás všech (po státu), aby mi umožnil zdarma vzdělání a potom se sebrat a jít pryč, protože mi stát dá málo peněz, je podle mne nemorální. Proto jsem pro nápravu, pro zavedení školného, pro omezení vlivu státu na život jednotlivce. [>-]

0 0
možnosti
ZH

Zani

1. 11. 2010 11:08
Je to uzavřený kruh

Protože je to povolání stresující a vyžaduje mnoho přezčasů a studia ve volném čase, je málo doktorů. Protože jich je málo musej dělat přesčasy, nic moc zaplacené. V Německu je tohle úplně stejné, jen maj za stres víc peněz. Ideální je pracovat v Německu za hranicema a bydlet v Čechách. V takovým Mnichově si sice vydělá " balík", ale za slušnej byt zaplatí 1500-2000€ měsíčně. Jo až zněj bude "hvězda" múže si koupit vilu, ale všichni tady vědí jak to chodí ve skutečnosti. Musí makat za oberarzta, jinak ho ani nenechaj udělat si aprobaci. Mladí lékaři jsou často doslova vydíráni, kdysy o tom byl velkej článek ve Spieglu. Proto utíkaj z Německa doktoři do Skandinávie. Kdo chce kam , pomozme mu tam. V každém případě, by ale platy v Českých nemocnicích měli být vyšší. EU

0 0
možnosti
MH

kolos.veliky

1. 11. 2010 9:28
Diskuse mě baví

Teď zrovna frčí ta o tom, jak zlá vláda nechce dát lékařům jejich zasloužené peníze. Kdyby jim je dala, musela by nutně ušetřit jinde ve státním sektoru. A sakra, proč jenom doktoři? My ostatní chceme taky platy jako v Německu. Tam si i úředník vydělá víc. Bohužel o naše úředníky v Německu nestojí. A zase je proč protestovat nebo dokonce stávkovat. Hlavní zaklínadlo státního sektoru dejte nám víc za stejný objem práce (nebo nepráce?).

Pokud jsou lékaři nespokojení, no tak ať jdou. Pokud se tam naučí jazyk, západnímu chování k pacientům a potom se třeba někdy vrátí domů, tak na tom jenom vyděláme.

Věřím ale, že se jejich odchod projeví i na odloženém školném na lékařských fakultách. Ne jenom na zavřených odděleních nemocnic.

0 0
možnosti
EK

Deleter

1. 11. 2010 9:51
Re: Diskuse mě baví

Kdyby opravdu chtěli, tak už dávno odešli. Ale oni jen tak vydírají.

0 0
možnosti
K

kosciuszko

1. 11. 2010 9:05
Fakt dobré....

cituji z diskuse:

Elegantně by to vyřešilo odložené školné, které bude odrážet 100%

reálných nákladů na studium, s tím, že když ten dotyčný bude chtít

opustit ČR a platit daně a vydělávat na jiném území, tak toto školné ČR

uhradí.......

0 0
možnosti
K

kosciuszko

1. 11. 2010 9:08
Re: Fakt dobré....

Takže lékař zaplatí 1 milión, nástupní plat 16-18 000 hrubého, atestace po 5 letech.

V 31 letech platový skok na 23 000 hrubého měsíčně/ počítáno bez služeb/.

Otázka zní : v kolika letech splatí dluh, pokud si nechá 10 000 měsíčně na živobytí ?

0 0
možnosti
K

kosciuszko

1. 11. 2010 9:02
Tomu říkám logika

Lékař vystudoval za dělnické peníze,jeho studioum stálo 600 000,možná až milión,

proto musí brát nízkou mzdu aby dřve společnosti zaplatil svoje studium. Medicína je přece poslání a lékař může být rád, že nás může léčit.

0 0
možnosti
K

kosciuszko

1. 11. 2010 8:48
Lékaři nechtějí německý plat

Lékaři chtějí 1,5 až 3 násobek průměrné české mzdy, tak jse to v celé EU. Mladý 1,5

násobek platu, kvalifikovaný 3 násobek.V Portugalsku je to 5 násobek.

V Polsku, po stávce, jsou lékaři placení podobně jako u nás. Přesto jsou placení hůře

/v poměru k průměrné mzdě/ než v Lukašenkově Bělorusku.

0 0
možnosti
K

klatil

1. 11. 2010 8:49
Re: Lékaři nechtějí německý plat

V Polsku uz jsou placeni lepe. :-)

0 0
možnosti