Lehký náznak Ladovy zimy položil Prahu

„Dvacet cenťáků Pražáky položilo, říkáte“, ptá se nevěřícně muž na autobusové zastávce a chechtá se. Čeká na spoj z Velkých Karlovic. Silnice je bílá ujezděným sněhem, kolem odhrnuté závěje. Sůl? To až dole, u Vsetína. A přesto všichni jedou v pět ráno do práce jako by se nechumelilo.

novinky.cz+autor

Soudný člověk musí uznat, že pokud někde napadne o dvacet centimetrů víc než je za posledních osm let zvykem, tak to mnohé vyvede z míry. Ale až tak? Někde jsem četl pražskou filozofii, že je rozdíl odstraňovat sníh v Praze a v nějaké malé vesničce. Ano, je to pravda. Ten traktor je pouze jeden pro více vesnic a přesto se nikdo nemusí ráno brodit závějemi. Ale …!!!

Proč zkolabovala jen Praha? Město, které má špičkovou, tím pádem taky nejdražší, odklízecí techniku! Která by, mimochodem, jinde v republice byla mnohem užitečnější. Ti „nejchytřejší“ to pohotově hodili na triko čerstvému primátorovi. Neschopný, odchod! Taky se mi nelíbí ona podivně ukuchtěná pražská koalice, ale hnát věci ad absurdum? V Praze musí úklid v ulicích koordinovat primátor? A já byl přesvědčený, že jako jinde na to máte firmu. Dvacet až třicet centimetrů sněhu není stoletá povodeň! Nakonec budete chtít, aby při dešti primátor rozdával deštníky.

Abychom však nedali prostor pochybené pražské filozofii srovnáním s malou vesničkou, traktorem a Máňou spěchající do práce. Proč nezkolabovala Ostrava? V Ostravě hlásili problémy v MHD asi jako všude v republice. Ale opravdové problémy měla pouze linka 28, vedoucí přes Garnolův kopec. Ta jediná nejezdila podle jízdního řádu, ale náhradní trasou. Řidiči samozřejmě stav vozovek nechválili, ale město fungovalo.

Proč nezkolabovalo Brno? Problémy zde byly větší než v Ostravě. Dokonce hlásilo i menší nehody autobusů zaviněné smykem či nedobrzděním. Brno mělo také víc nesjízdných úseků v kopcovitých terénech. Ale město jako celek fungovalo.

Nezkolabovala ani hlavní města v okolních státech. Například Vídeň, Berlín, Bratislava. Čím je tedy Praha tak zvláštní, že přes 20 cm sněhu vystavilo městu STOP?! Není to technikou, není to primátorem, nebude to třeba… v lidech?

Čtěte další články:

Čert vem křesťanské zásady, když jde o majetek

Děkuji za váš talent

Češi snědí cokoliv, jen když je to ve slevě

Autor: Radomír Dolanský | pondělí 6.12.2010 8:44 | karma článku: 37,32 | přečteno: 6834x