Knihovna - jen tak si půjčit knihu

Veřejné knihovny zakládané obcemi existují v naší republice díky zákonu z roku 1919 o veřejných knihovnách obecních. Jednalo se o zásadní zlom v možnostech přístupu k literatuře a vzdělanosti všech vrstev obyvatelstva. V dnešní podobě veřejná knihovna už zdaleka neznamená pouze půjčování knih. Jako příklad za všechny jsem navštívil Masarykovu veřejnou knihovnu ve Vsetíně.

mvk.cz

Pro mnoho čtenářů v České republice je knihovna doslova darem z nebes, poněvadž při dnešní finanční situaci by si asi moc nepočetli. Navíc to nepřeberné množství žánrů… Jen ve vsetínské knihovně, včetně tří dětských sídlištních, se jedná cirka o 110.000 svazků! To už je z čeho vybírat.

Knihovna má dnes rozsáhlé zázemí, kde pracuje řada zaměstnanců. Výsledkem jejich práce je, že si prostě jen tak přijdeme půjčit knihu. Nebo třeba CD naší oblíbené hudby. Nebo si přečíst deníky a časopisy, takřka všechny, na které si jen vzpomeneme. Díky práci těchto zaměstnanců zde můžeme studovat, navštěvovat kurzy, různě tematicky zaměřené besedy se zajímavými osobnostmi, a tohle všechno ve Vsetíně za - zde zcela oprávněně použiji v reklamě tolik zneužívaný výraz - pouhých 120 Kč ročně!

Knihovna se ve své činnosti velkou měrou orientuje na děti a seniory. Pro děti jsou zřizovány sídlištní knihovny, což je z pohledu dosažitelnosti a také bezpečnosti značným přínosem. Třikrát do týdne se zde v dopoledních hodinách pořádají tvořivé aktivity pro školy. Navíc, dnes dětské knihovny nabízejí tolik zábavy, že v nich děti často tráví celé odpoledne, což má kladný sociální a výchovný dopad. Ve Vsetíně je navštěvuje cca 1.200 dětí, což je pro danou velikost města příčka v horní polovině návštěvnosti. Každoročně ve Vsetíně probíhá takzvané Pasování prvňáčků na čtenáře, kdy děti, které se již naučily číst, dostanou průkaz čtenáře a na rok registraci zdarma.

Pro děti se pořádají různé soutěže. Ve Vsetíně je nejznámější literární soutěž O poklad strýca Juráša, která se v rámci republiky jmenuje Kde končí svět. Účastní se jí na Valašsku každoročně téměř všechny obce, v kterých je základní škola. Není žádnou výjimkou, že se v okresním kole sejde i 400 literárních děl. Soutěže končí krajským kolem, což je možná škoda. Dříve byli vítězové celostátního kola přijímáni panem prezidentem. Bylo by velmi vhodné, pokud by se taková podpora literární činnosti mládeže opět obnovila. Existují však i další literární soutěže, např. právě vyhlášená soutěž Talent ze šuplíku aneb Knihovna hledá talent, o které se můžete informovat na webových stránkách knihovny – www.mvk.cz .

Známou a stále více oblíbenou akcí pro děti je Noc s Andersenem. Tato akce, která vznikla v roce 2000 v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti u příležitosti výročí narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena, je dnes mohutnou mezinárodní akcí. Není zvláštností, že si děti posílají elektronické pozdravy v reálném čase po celé zeměkouli právě ze svých nočních čtení s Andersenem. Jak úžasné věci dovede český člověk vymyslet. Například ve vsetínských knihovnách je o akci zájem dětí tak velký, že jej nelze pokrýt.

Velmi početnou skupinou čtenářů jsou rovněž senioři. Pro seniory knihovna pořádá rovněž mnoho zajímavých akcí a volnočasových aktivit. Například besedy nebo moduly s různým zaměřením. Třeba hojně navštěvovaný Akademický rok pro seniory s několika moduly. Seniory nejžádanějším modulem je práce s PC, který je opakovaně beznadějně obsazen. Dále pořádá knihovna ve spolupráci s Charitou Den seniorů. Oblíbené jsou i besedy na téma Cestování s literaturou. Ve spolupráci s dobrovolníky z řad seniorů začala knihovna pořádat cyklistické vyjížďky do okolí. Senioři najdou v knihovně mnoho způsobů jak aktivně trávit čas.

Masarykova veřejná knihovna rovněž úzce spolupracuje s obecními knihovnami v okrese. Těch je osmdesát. Připravuje pro ně tzv. cirkulační soubory knih, které se 2x ročně obměňují a tím obecním knihovnám rozšiřují nabídku bez toho, aby obce musely investovat tolik vlastních peněz do rozšíření fondu. Pro zrakově znevýhodněné občany existuje ve Vsetíně zvuková knihovna, kde je možné zapůjčit si knihy na CD nosičích. Nezanedbatelnou součástí knihovny je rovněž Informační centrum Vsetín. Zde vám nejen odpoví na vaše otázky z oblasti cestovního ruchu, ale zajistí třeba vstupenky na koncert v jiných místech republiky, umožní přístup na internet. Je zde volně k přečtení denní tisk, dokonce půjčovna trekingových holí. V soukromí takzvaného Family pointu, může maminka nakojit své dítě, přebalit je…

V současnosti bychom neměli zapomínat, že drtivá většina knihovních akcí je zdarma nebo za minimální poplatek, takže opravdu nabízí možnost rozvoje osobnosti a vzdělání všem vrstvám obyvatel. Jak jinak by se nám například podařilo setkat s jedním z 669 zachráněných dětí Nicolase Wintona, Tomasem Graumannem, a zažít přímý dotek velikosti člověka?

Veřejné knihovny dnes nabízí desítky možností jak trávit volný čas, a přesto půjčování knih tvoří neustále 80 – 90% její činnosti. To je smysl zákona, který nám věnovala předválečná republika, a který potvrdil i nový knihovní zákon z roku 2001. Nezbývá než doufat, že dědictví předků nám i nadále zachovají ne vždy moudrá rozhodnutí současných politiků. Protože pořád jsou ještě pro mnoho obyvatel České republiky základními životními potřebami jídlo, střecha nad hlavou a – kniha.

S poděkováním ředitelce MVK Vsetín, PhDr. Heleně Gajdůškové, za poskytnuté informace

Čtěte i další zajímavé články:

Ochrana rodného jazyka

Evropská socialistická únie škodí České republice

Hystóryja valašských vynálezů

Autor: Radomír Dolanský | úterý 14.6.2011 7:47 | karma článku: 17,39 | přečteno: 977x