Kdekdo teď o morálce káže

Po výroku prezidenta České republiky v pořadu Hovory z Lán se v zemi strhl mnohdy až fanatický hon na čaroděje z Hradu. Rozlícený dav žádá lynč, mstiví novináři plní servery několikrát denně dalšími a dalšími články o nenáviděném kritikovi jejich neexistující žurnalistické nezávislosti. Člověk by skoro uvěřil, že žijeme v království Slušňákov.

Českou republikou proletělo v přímém rozhlasovém přenosu slovo, které na lid zapůsobilo jako strašák, jehož jméno se nikdy nesmí vyslovit nahlas. Samozřejmě, jak je v zemi zvykem, byla uměle vytvořena hysterie a vulgarity všech ostatních byly v mžiku zapomenuty.

Bylo naprosto jasné, že tím, kdo bude nejvíc řvát do nachystaných novinářských bloků a televizních kamer, bude mnohokrát oceněný reprezentant přes vulgarity a hulvátství, Miroslav Kalousek. Jeho výroky, kdy se podepisuje k.k.tům z Pirátské strany nebo slovní napadání ve zveřejněném telefonátu bývalého poslance Věcí veřejných Petra Skokana, kde nejslušnější oslovení bylo debile a sketo, jsou dodnes lehce dohledatelné. Řadu vulgárních a hulvátských vět má na svém kontě i Kalouskův knížecí šéf. Ale u starého pána to všichni jeho patolízalové obrací v humornou vsuvku.

Ubohostí samotného honu na čaroděje z Hradu je skutečnost, že mnozí jeho kritici se ve svém svatém tažení za slušňáky chovají vůči hlavě státu sami hulvátsky a používají řadu urážlivých a hanlivých označení pro osobu prezidenta. Takže se ve finále chovají naprosto stejně jako kritizovaná osoba, což je vrcholem pokrytectví najednou tolerovaného.

Samozřejmě nemůžeme říci, že jde v případě prezidenta o mnoho povyku pro nic. Otázka však zní, jestli ten povyk není uměle přikrmován ze zcela jiných důvodů než pro pár vulgárních slov? V prohlášeních politiků, ale i mnohých občanů není slyšet jen kritiku, ale i zášť a, dalo by se říci, až nenávist.

Pokud chceme hledat viníky, hledejme je v první řadě mezi námi. Projeďte se školními autobusy a vlaky, postůjte u dětských hřišť nebo v místech, kde studenti kouří mezi vyučovacími hodinami. Nejen adolescenti, ale i školáci a školačky ze třetí, čtvrté třídy vám svým slovníkem vyrazí dech. Kam se hrabou všichni ti hulváti z politiky… Je docela možné, že jsou mezi nimi v mnoha případech i děti rodičů, kteří chtějí demonstrovat, kteří chtějí strhávat podobizny prezidenta, kteří žádají slušnost.

Slušnost, kterou sami nedodržujeme. A nedodržujeme ji ani před těmi nejmenšími. O tom by mohly paní učitelky z mateřských škol dlouze vykládat. Prezidentovo chování nelze omlouvat asi ničím. Ale nezkoušejme dělat viníka z prezidenta tam, kde selhávají ostatní. Hoď kamenem, kdož jsi bez viny!

Nabízím k přečtení i další články:

Tlučhubové ze sněmovny zase nebudou pracovat

Režisér buran nebo zamrzlý puberťák?

Tragikomické problémy Událostí České televize

Autor: Radomír Dolanský | středa 5.11.2014 7:12 | karma článku: 37,14 | přečteno: 1827x