Jeden zákon stokrát jinak

Koloritem českého práva jsou natolik rozdílné přístupy ve vyšetřování i následném stanovení trestu, až se občan někdy zdráhá uvěřit, že se jedná o spravedlnost. Brutální bezdůvodná vražda „vynese“ pár let jako nějaká zlodějina, ochrana majetku po opakovaných loupežích je pokusem o vraždu.

archiv autor

Komedie spravedlnosti měla své vyvrcholení v minulých dnech. Muž vystřelil po zlodějích. Bránil svůj opakovaně rozkrádaný majetek. Naše česká „spravedlnost“ opět hrála v kostky. Obviněný dostal jednou šest let za pokus vraždy, podruhé podmínku, a když Nejvyšší soud pronesl své další moudro, že utíkající zloděj už vlastně ani moc zlodějem není, vrátila se komedie k původnímu znění. Tentokrát naštěstí nejvyšší cenzor rozsudek nepustil do distribuce a obžalovanému udělil milost. Ale pachuť z ochrany kriminálníků ve společnosti zůstává.

Rozpaky nad nepochopitelným přístupem soudů určitě nezmírní například rozsudek, kdy zfetovaný a opilý mladík ubodal muže. Ubodal jej proto, že když muž sedícího opilce míjel, dovolil si na něj pohlédnout. Za nesmyslnou vraždu dostal čtyři roky. Takový „symbol české spravedlnosti“ vlastně za pouhých pár měsíců vyjde z vězení a díky tolerantnosti vůči brutálnímu násilí můžeme očekávat další naprosto zbytečnou ztrátu lidského života. Ale žádný soudce či soudkyně nebude již nikdy potrestán za to, že odvedl nekvalitní práci, která stála život člověka.

V minulých dnech rovněž napadl muž na Vsetínsku nožem hosta restaurace. Prý po předchozí hádce. Mladík se bránil a tak, aby bylo učiněno spravedlnosti zadost, šoupli je do cely oba. Násilník navštívil restauraci s kuchyňským nožem, což je asi pro vyšetřovatele běžné. Kdykoliv je podnapilý, napadá lidi a vyhrožuje zabitím, přesto policie řeší případ pouze jako výtržnost! Možná i v tomto případě si občané budou muset na spravedlnost počkat, až dojde k vraždě.

Tři případy, při kterých jde o život, a všechny tři řešeny proti lidské logice. Desítky podobných případů a nepochopitelných rozsudků nutí občany položit si otázku, zda je nedokonalý zákon nebo pouze ti, kteří mají právo používat zákon a právo? Dokud budou moci občané na rozsudky uzavírat sázky, zda bude odsouzený násilník či oběť, půjde o něco špatného v trestním právu nebo soudnictví samotném.

Čtěte další zajímavé články:

Nadlidi v Parlamentu a Senátu ČR – zbytek Čechů je plebs

Sčítání lidu – další důkaz neschopnosti státu

Dana Drábová – lék na evropskou jadernou hysterii

Autor: Radomír Dolanský | pondělí 4.4.2011 8:06 | karma článku: 27,67 | přečteno: 1769x