Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Ještě je tu jedna zajímavá otázka, která se nabízí: 

Teprve s odstupem času vylézají na povrch všichni ti bojovníci proti komunismu - a co jich bylo, snad každý pravdoláskař byl zarputilým bojovníkem, partyzánem na slovo vzatým, i mladí bojovali, jejich znalosti o zrůdnosti bolševíků jsou obdivuhodné - nechápu, že se ten režim pod takovým tlakem nesložil už mnohem dříve.

0 0
možnosti
MS

Jednoduše. Zanedbávali všechno, co se dalo. Komunikační sítě, údržbu objektů v majetku státu, technický rozvoj. Každý z nás si pamatuje na téměř neexistující telefonní síť, kdy na celém sídlišti bylo pár telefonních budek, oklepané fasády všech budov ve městech a na technické zaostávání za Západem prakticky ve všem. Všechno se prožralo, probydlelo a protopilo. A zlom roce 1989 přišel hlavně kvůli tomu, že dál už se to táhnout nedalo. To si nikdo z "nostalgiků" nechce uvědomit. :-P

2 0
možnosti
PR

P81a97v64e33l 43R26a83š30k88a

26. 7. 2013 10:11

1. Komunisté samozřejmě zadlužení byli, píšete lži. Když někomu ukradnete 100 mega nemusíte se zadlužovat hypotékou aj., to by celý princip komunistů, kradli: http://petrcech.blog.idnes.cz/c/284881/Statni-dluh-za-vlady-komunistu.html

2. Chválit komunisty za to, že životní úroveň od války slabě stoupala, proč? Srovnejte životní úroveň Rakušáků a nás, a to bylo Rakousko v horší výchozí situaci. Jako země jsme se každý rok hospodářsky ve světě propadali: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/pavel-kohout.php?itemid=2773

3. Vaše tvrzení o tom, že hospodářství bylo na dobré úrovni je stejný nesmysl jako celý článek. Komunistické hospodářství bylo z většiny ukradená kapitalistům, tak nelze mluvit o komunistickém hospodářství. V jakém bylo stavu? Jak konkurenceschopné výrobky vyráběly, tyto za kapitalistů světové koncerny, to snad víte sám, nekonkurenceschopný šunt v továrnách, které často neviděli modernizaci 40 let. 

4. Kritizujete dovoz cibule nebo jiného OaZ. Víte kolik by stála cibule a jiné OaZ, pokud bychom je nechtěli dovážet ze zemí, kde je úroda třikrát do roka a náklady několikanásobně menší. Vždyť vám nikdo nebrání kupovat cibuli  aj. za jednou tolik do farmářů z českých polí. 

5. Kdo na čí příkaz opustil Ruský trh? Který z majitelé továren by nechtěl prachy z Ruského trhu? Nebylo to spíše tak, že jsme dodávali do SSSR vrámci RVHP naplánované dodávky a díky rozpadu RVHP Rusáky již nic nenutilo odebírat naše naklvalitní a drahé zboží. A vy znalče, víta jak nám Rusáci platili? Víte jaká byla platební morálka v 90 letech v Rusku. Nepřestali jsme náhodou dodávat protože nikdo nebyl ochoten platit a ani objedávat naše nekvalitní zboží?

6. Ostatní vaše plky o bídě jsou pro každého co zažil prázdné krámy za komunistů, cenzuru a politikaření na každém kroku k pláči, jsem přesvědčen o tom, že nemůžete být normální, nebo rodinka byla prominentní komouši, kterým se žilo jinak než většině národa: http://petrcech.blog.idnes.cz/c/284348/Jak-se-kradlo-za-komunistu.html

2 0
možnosti
VO

Prosím vás - kdo takovému článku může dát karmu? Myslím, že by to byl zajímavý sociologický průzkum.

Samozřejmě - můžeme se nyní jen dohadovat, jak by to vypadalo, kdyby tu komunisti zůstali, ale myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že v takovém hypotetickém případě by autor psal na počítači, který by buď koupil v Tuzexu za vyšmelený bony, nebo na počítači, který by mu dovezl nějaký známý ze Západu (rozhodně ne na takovém, který by normálně koupil v normálním obchodě), byl by připojen k internetu 64Kb modemem (a jásal by, že vůbec), a pak by ještě jásal, že mu ten jeho článek nestáhl administrátor za to, že dostatečně nevychvaluje socialistické zřízení.

Víte vůbec, že za socíku existovaly kvóty i na to, kolik RAMky může počítač mít? Samozřejmě, že státní dluh nebyl, když se nesmělo nic kupovat. To dá přece rozum. A - jak tu píše dole - že jakási fabrika v Paskově byla vybavena nejmodernější technologií, tak tomu prostě nevěřím. Maximálně v případě, že zainvestoval nějaký "západák". Pak ano.

3 3
možnosti
LH

Ano, možná by tady byly počítače zastaralé, ale NEPOTŘEBOVAL JSEM JE TENKRÁT, nepotřeboval bych ho ani teď.Počítač mám, ale z toho důvodu, že si ho syn pořídil před 10ti lety pak se odstěhoval a počítač mi nechal (koupil si modernější).Klidně bych se bez něj obešel.

A víte Vy zase, že nyní bych byl už v důchodu a mohl si BEZE STRESU  užívat důchod a NYNÍ MUSÍM JEŠTĚ TŘI ROKY dělat, jenže nemůžu, jsem nezaměstnaný a NIKDE mě nechtějí, že jsem starý.Takže se stresuju, jak přežiju, protože důchod mě ještě dát nechtějí a z 5500 Kč podpory ŽIVOŘÍM a částka se ještě bude v dalších měsících snižovat.BOJÍM SE ONEMOCNĚT abych měl na léky (co si vybrat..léky nebo jídlo??)

Takže ten počítač mě může být ukradený, bez něj se v životě obejdu....bez práce ne!!!A tu jsem za komunistů dostal všude a vždycky.

A v Tuzexu JSEM NIKDY NIC NEKUPOVAL, protože mě stačily normální věci, které se tenkrát daly koupit.A ty jsem si koupil za výplatu, kterou jsem PRAVIDELNĚ dostával a ne jako dnes, že jsem se už DVAKRÁT musel o výplatu soudit.A manželka nedostává výplatu už od Vánoc.

Tak tohle za komunistů NIKDY nebylo aby někdo za práci nedostal zaplaceno.

Soused má elektrikářskou firmu (za komunistů byl mistrem elektrikářů v OSP, po revoluci si založil firmu) a říká, že takový BORDEL V PLACENÍ FAKTUR NEBYL JAO DNES.Tenkrát dodělali práci a druhý měsíc byla faktura zaplacená.S firmou začínal s deseti lidmi, nyní má jen tři a NEMŮŽE JE UŽIVIT, PROTOŽE MÁ NEDOBYTNÉ POHLEDÁVKY ZA ODVEDENOU PRÁCI.Jak říká soused, počítač nepotřebuju, potřebuju dát lidem peníze, výplaty mohu dělat na staré kalkulačce jako dřív. Opravdu se NÁM NYNÍ ŽIJE LÉPE??

3 1
možnosti
PR

Já si občas připadám, jak v nějaký rezervaci. Stát není naše maminka, aby se o nás staral. Dokud tohle nepochopíte, zůstanete sedět v koutě s nataženou rukou a slzou v očičku.

6 3
možnosti
PV

P73e10t88r 49V23l22c22e84k

14. 4. 2013 19:24

to je pravda, ale jen poloviční.............optimální stav nastane, až přestanou natahovat ruky  různým lobistům politici a  také sami sobě....

1 1
možnosti
Foto

Pane Hynk, piste si co chcete. Zaplat pan Buh jsou komunisti pryc a Cesko neni oploceny kriminal. Kdyby komunisti zustali, skoncilo by to jako v Severni Koreji. Komu si myslite, ze by ten zastaraly sunt prodavali? Skodovku tehda nekopil v Nemecku nikdo ani napolo zadarmo.Vyrobky neprodejna, vzduch a voda otravene,lidi za ostnatym dratem. O stavu budov ani nemluvim. Neopravovalo se to 50let. Vsechno sede,osuntele a spinave.

7 7
možnosti
PV

Paní Dano, pište si, co chcete. Ale já v roce 89 pracoval v Paskově a celá továrna byla vybavena nejnovějšími technologiemi. Myslím, že je ani komanči nikomu neukradli, jen hospodařili s rozumem. A rozhodně celulózu od nás brala celá Evropa. Proč by byla neprodejná?

3 3
možnosti
TP

"Československo bolo vtedy (pozn.: pred r. 1989) vo VÝBORNEJ KONDÍCII. Štát mal dokonca vyše 85 miliárd Kčs finančných rezerv, čo v dnešných cenách zodpovedá najmenej päťnásobku (asi 400 až 450 miliárd korún). Navyše mal asi 107 ton menového zlata. Ľudia ako súkromné osoby boli v podstate bez dlhov. Hrubý zahraničný dlh reprezentoval asi 500 amerických dolárov na obyvateľa (dnes sa ráta na na tisíce USD). Celková devízová POZÍCIA krajiny bola AKTÍVNA, hoci niektoré naše pohľadávky v krajinách tretieho sveta boli ťažko vymáhateľné." Z knihy: Karel Sýs, Dušan Spáčil - Záhady 17. novembra.

http://www.extraplus.sk/1586/nezname-momenty-znamych-udalosti

K nápadu navrhnúť do funkcie NOVÉHO PREZIDENTA premiéra Adamca a k priamej voľbe prezidenta: „Netušili sme, akú MEDIÁLNU búrku tento návrh vyvolá. Občianske fórum si doma ešte ani nestačilo uvedomiť, aké dôsledky pre vnútropolitický vývoj by táto kandidatúra mohla mať, keď ZO ZAHRANIČIA unisono na všetkých kanáloch a vo všetkých hlavných denníkoch svorne vypukla proti priamej voľbe AGRESÍVNA a turbulentná KAMPAŇ s podivuhodným odôvodnením, že by vlastne išlo o narušenie zásad obnovujúcej sa demokracie v ČSSR. Dali tak našej malej krajine hneď spočiatku AROGANTNE najavo, že s nejakou SAMOSTATNOU domácou politikou nemáme rátať. Že sa nám povie, ČO MÁME ROBIŤ a sami si nemáme čo vymýšľať." December 1989.

Prebraté: Karel Sýs, Dušan Spáčil - Záhady 17. novembra

4 7
možnosti
PR

P13a55v74e58l 81R93a26š19k61a

26. 7. 2013 10:20

komunisti samozřejmě o sobě lhali, co jiného jim zbývalo, je to obrovská snůžka lží

1 0
možnosti
BO

Pane Hnyk, cituji Vás: "Pochopil jste vůbec, že život není o hromadění věcí, ale o jiných přednostech  než na jakém principu je dnes kapitalismus?" To Vy tady v několika příspěvcích vše přepočítáváte na pěníze a popisujete, jak se Vám za komunistů skvěle hromadil majetek. To že to byl režim zločinný, že devastoval přírodu, kulturu, památky, člověka a svobodu Vám bylo zřejmě úplně fuk. Hlavně že se Vám dobře žilo. A jak dloho si myslíte, že by  minulý režim byl schopen ještě fungovat...? V roce 1989 jsme byli na pokraji krachu.

6 8
možnosti
LH

Jaké devastování přírody?Dneska je to ještě horší.Komunisti stavěli někde něco co nebylo v souladu pro nás s rozumným řešením.Ale když se zamyslíte nad tím, proč to stavěli, NO PROTOŽE ABY LIDI V TOM REGIONU MĚLI PRÁCI.

A dneska je to úplně to samé.Staví se nesmyslné montovny a průmyslové zóny a je to také proto, ABY LIDI MĚLI PRÁCI.Jenže je to s tím rozdílem, že za komunistů, když se to dostavělo, tak se tam IHNED pracovalo.Dneska jsou postavené průmyslové zóny a NEPRACUJE SE TAM.Kolik let zničené a promrhané práce a vyhozené státní peníze, které teď chybí jinde.Kdo má za toto zodpovědnost?

Divili jsme se, že komunisti převážejí hlínu z místa na místo.Ale nyní zjišťuji, že byli lepší hospodáři nežli dnešní kapitalisti.Ono kvalitní hlína není leckde a jestliže komunisti chtěli na takovém poli něco stavět, tak tu hlínu odvezli jinam, aby tam rodila.Kdežto dneska se kvalitní hlína zaasfaltuje, zabetonuje nebo zastaví montovnami a už NIKDY na té hlíně nic nevyroste.A také je rozdíl v bonitě půdy, což už dneska nikdo z mladých nezná.Jak říkali staří hospodáři: „Je půda, kde zasadíš hrábě a vyrostou ti a je půda, kde kolik zaseješ, tolik sklidíš.“ Jak je možné, že komunisti tady vydrželi 40 let a nemuseli dělat takové škrty a tak utahovat obyčejné lidi?

Dneska když se stavějí různé markety a parkoviště kolem nich, tak se tam ta hlíny ZABETONOVÁVÁ, nikdo ji už nikam nepřeváží.

Pokud jsem si koupil za socialismu auto, tak jsem ho měl AKORÁT NA VÝLETY.Dneska s ním MUSÍM jezdit do práce. protože autobusy na směny nejezdí.Tenkrát z odpolední autobus rozvážel lidi do dalších třech vesnic, v poslední měl řidič místnost na přespání a ráno svážel lidi na ranní směnu:Dneska jen z naší vesnice vyjíždí 30-40 aut denně za prací.TO JE EKOLOGICÉ KDYŽ TENKRÁT NA TO STAČIL JEDEN AUTOBUS?

4 3
možnosti
JD

J25a53n 77D91r70t94i82n22a

13. 4. 2013 16:24

Došel jsem jen k onomu stokrát omílanému "zlatému" blábolu. ČNB prodala v letech 1997 a 1998  asi 56 tun zlata - když se to všechno vezme dokola kolem, jde o dnešních 27 miliard Kč - přečtěte si třeba tohle:

 http://www.novinky.cz/ekonomika/216105-cnb-nepockala-s-prodejem-zlata-a-prisla-o-27-miliard.html

  HDP České republiky za loňský rok je jsou téměř 4 biliony korun, těchto 27 miliard Kč tedy tvoří asi 0,7% loňského HDP, tedy naše ekonomika vygeneruje onu "zlatou" částku za asi dva pracovní dny. Ale naivním hlupáčkům to nebrání stále plácat o strašlivém ekonomickém zločinu těch zlotřilých kapitalistů kteří zlato zaplacené krví a potem dělníků prodali za jidášský groš. Dva dny, prostě směšné. Jakékoliv mírně dobré - mírně chybné rozhodnutí v ekonomice vygeneruje zisky - ztráty řádově větší. Bohatství země už dávno netvoří její zlaté rezervy. Ne že by bylo 27 miliard málo peněz, ale z hlediska výkonu české ekonomiky jde o pakatel.

4 5
možnosti
Foto

I32v12a58n 51M72a31r37e28k

13. 4. 2013 15:57

Tak jsem si vzpomněl jak to bylo po "něžné" někdy v r.1990>>>Neustále se u náz ozývaly výkřiky "Vraťte nám pole,vraťte nám majetky ! ! !"k čemuž bohužel došlo* A tak bývalí statkáři začali o5 "hospodařit" ,hospodařili jeden rok ,druhý rok a třetí rok už rostla na jejích polích metr vysoká lebeda takže potichu vrátili své polnosti zemědělskému sdružení a je klid* No a lesy? Tak to by stálo za to je vidět,zatímco za komančů byly v celkem dobré kondici dnes je strach na ně jen pohledět,takže tak bylo a tak teď je >>>Éto vsjo a teď si to přeberte ! 8-o

6 4
možnosti
PR

P86a29v58e64l 67R14a39š63k16a

26. 7. 2013 10:26

toto nemůže napsat normální člověk, generace sedláků byly vyvražděny, statky zničeny, meze rozorány, zemědělství zdevastováno, 45% lidí za komunistů pracovalo v zemědělství a nedokázalo vyprodukovat dostatek potravin, dnes 4% a máme všeho nedbytek, doporučuji film Všichni dobří rodáci, tak je vidět to co jste dělali se sedláky a se zemědělstvím

1 0
možnosti