Jak se koštuje valašský poklad

Největší nápor ve valašských palírnách již pominul. Slivovice, vínovice, hruškovice, meruňky i různé směsky stačily vyvětrat nechtěné aroma a získat svoji originální vůni a chuť. Chuť odvíjející se nejen z použitého kvasného materiálu, kvality kvašení, ale i podle síly nektaru. Největším pokladem na Valašsku stále zůstává pravá trnková slivovice nejlépe o síle 51%.

foto autor

Snad pohrůžka valašskými rebeliemi pohnula české vyjednavače, že se nezachovali jak trdla a vyjednali ovocnému lihu u Evropské únie výjimku oproti trapným unijním čtyřiceti procentům obsahu alkoholu, kdy by se ze slivovice stala břečka. Jedině opravdoví fajnšmekři dovedou rozpoznat lahodnou chuť božského nektaru, který Valaši dovedli virtuozitou sobě vlastní zvelebit na maximum.

To by nebylo Valašsko, aby se potomci chrabrých portášů, ochránců hranic, nesnažili štengrovat (provokovat, podporovat) mezi sebou, kdo má nejlepší gořalku. Stejně tak svolávají každoročně koštéry z pasek, obcí i měst Džejmsovci, humoristická parta z Janové u Vsetína. V příjemně útulném stylovém sálu se letos na stole sešlo úctyhodných 45 vzorků slivovice a dalších vypálených dobrot.

Na Valašsku jsou odbornicemi na zdejší tekutý poklad samozřejmě i ženy. Jak je vidět z fotografie i velmi očné (pěkné) ženy. Na koštu v Janové může být degustátorem čili sommeliérem neboli koštérem kvality moku kterýkoliv občan, který zaplatí degustační poplatek. Tento jest nutný, poněvadž žízeň po slivovici je veliká, a tak by hrozilo, že se košt poněkud zvrtne do podoby nájezdnických hord dánských studentů.

Koštování slivovice je vždy i velkou společenskou akcí. Především v menších obcích, kde ještě přežívají kladné stránky sousedských vztahů, jde o příjemná setkání přátel a známých. A kdo známý není, tak při slivovici se jím zcela určitě stane. Takže košt slivovice, to je také hudba a tanec, mnohdy až do brzkých ranních hodin.

Košt slivovice, to je lahodná vůně, řetízkující čirá tekutina a chuť nektaru z rohu hojnosti boha Radegasta pro všechny dobré lidi.

Nabízím k přečtení další aktuální články:

Internetová ČT jako obvykle nestíhá

Lidovci – křivárna beze změn

Pracující inteligence potřebuje dělníky a rolníky

Autor: Radomír Dolanský | pondělí 17.2.2014 8:28 | karma článku: 19,36 | přečteno: 698x