Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Prokousal jsem se přes článek a musím říci, že s fakty zacházíte opravdu svérázně. Vysvětlovat křížové výpravy a další jevy, o nichž se zmiňujete, by bylo dlouhé a, po zkušenostech s celou řadou "odborníků" na církve a křesťanství, marné.

Tak jen několik logických nesmyslů - pokud někde vyvraždím vesnici (vyvraždit znamená zabít všechny lidi z vesnice, nechápu, jak mohu v této vesnici dál násilně christianizovat. Koho? Slepice? Koně? Psy? .... ale ty nikdo nikdy nepokřtí.

Ano, najdeme v historii případy, kdy třeba německý císař Ota se snažil o násilné ovládnutí polabských Slovanů, což se mu ve finále povedlo. Nešlo však o christianizaci, ale o ovládnutí. O jejich obrácení ke křesťanství se naopak slovy a skutky snažil druhý český biskup Vojtěch spolu se svým nevlastním bratrem Radimem a mezi pohanskými kmeny našel svou smrt, stejně jako jeho bratr. Pokud tedy budete na christianizaci nahlížet, že tam šlo o nějaké násilí, pak výsledek hovoří spíše v neprospěch těch, kdo měli být obráceni ke křesťanství. Ano, německý císař Ota hodlal christianizaci využít i pro ovládnutí daných kmenů, ale nelze v tomto případě hovořit o šíření křesťanství mečem - primárně šlo o rozšíření jím ovládaného území mečem.

Jinak - věta "svoji moc upevňovali smlouvami se světskými vládci", kde podmětem je z kontextu "křesťané", je opět jasným nepochopením některých reálií. Třeba té jedné základní - i en světský vládce byl křesťan - byl pokřtěný, tedy byl křesťan.

Srovnávání šíření islámu a křesťanství a snaha o rovnítko mezi to je pak jen ukázkou autorovy naprosté nevědomosti, co který pojem obnáší a představuje.

AMEN

1 0
možnosti
Foto

J54a89k79u65b 32R50o82t86h

1. 6. 2015 10:09

Strašné nesmysly. A místy groteskní: "Vyvražďovali vesnice, ale i celé oblasti, které pak násilně christianizovali." Jak christianizovali násilně ty údajně vyvražděné vsi a oblasti? 8-o

5 1
možnosti

Vždycky někdo přežije. Nicméně to jste se zapíchnul na jedné nejasné formulaci, a utekl před zbytkem textu. Vlastně ne, ten jste odmávnul jako strašné nesmysly. Mnoho ostatních tomu ovšem říká dějiny.

1 3
možnosti

I když máte v mnohém pravdu, přesto používáte pro celý svůj článek mylné východisko.

Pozorujeme-li například středověké křesťanské excesy (křížové výpravy, čarodějnické procesy, boj papežů o moc atp.) pak zjistíme, že tyto excesy neměly s křesťanstvím vůbec nic společného. Byly doslovným popřením křesťanství a naprostým odchýlením od morálních principů, které v evangeliích a celém Novém zákoně reprezentuje Kristus. Právě proto v dějinách křesťanství stále pozorujeme aktivitu různých reformátorů, kteří volají po návratu ke Kristu, po návratu k původním hodnotám evangelií atp. Mnozí teologové dokonce považují současnou Listinu základních lidských práv a svobod (resp. Deklaraci lidských práv) za právní vyjádření biblických evangelií, protože posvátnost lidského života a lidských práv je právě základním (a prokazatelným) poselstvím křesťanského učení. 

Ovšem když pozorujeme minulé nebo současné excesy islámu a porovnáváme je se závazným zdrojem islámu (Korán a příklad Proroka), pak zjišťujeme, že právě tohle je pravý islám. Hromadné popravy, mnohoženství, nepřetržité válčení, placení tributů od nemuslimů, islámský (resp arabský) aristokratismus atd. – tohle všechno dělal i Prorok Muhammad. Muhammad pořádal hromadné popravy, své nepřátele nechával mučit, muslimská obec byla živena prakticky výhradně z kořisti. Jeho výpady měly převážně loupeživý charakter. Úplným opakem je Ježíš. Ježíš se i na kříži modlil za své katy a v evangeliích nás vyzývá, abychom se modlili za své nepřátele. Muhammad své nepřátele proklínal a vyzýval k jejich zničení.

Excesy středověké křesťanské církve jsou POPŘENÍM křesťanství. Excesy islámu jsou POTVRZENÍM islámu. 

Co se týče zničení Alexandrijské knihovny, tak to, co uvádíte, je spíše legenda. Předpokládá se, že naprostá většina obsahu knihovny vyhořela již za Julia Caesara a poté opakovaně během vlády dalších římských císařů (např. za Aureliána). Je vysoce pravděpodobné, že v roce 389 po Kr. už Alexandrijská knihovna dávno nefungovala.

4 0
možnosti
Foto

Pane Svobodo, souhlasR^. S vypálení alexandrijské knihovny v roce 389 n. l. máte naprostou pravdu. dalo by se ještě psát proč byly křížové výpravy a postoji církve k čarodějným procesům, ale to by bylo složité.

1 1
možnosti

Rv Bylo by to na velmi dlouhý článek, ale tu základní nepravdu Vašeho pohledu lze zjednodušit na srovnání věrouky : násilí, konané křesťany bylo v rozporu s Ježíšovými principy a také bylo posléze církvemi odsouzeno;

kdežto islámský stát a po 1400 let konané násilí je v souladu s Mohamedovým učením, které je neměnné od věky věků až na věčnost.

3 0
možnosti

Souhlasím v tom, že násilí konané křesťany bylo v rozporu s Ježíšovými principy, a že násilí páchané muslimy je s Mohamedem v souladu. Pokud přivřu obě oči tak je to jenom jeden z možných výkladů Koránu a hadísů atd. (ale poměrně častý).

Křesťanství se také šířilo a šíří dodnes i slovem, u Islámu toto takřka nefunguje, pokud někdo nepočítá postelový džihád. Rozdíly tam jsou a je jich hodně.

Jenže, to že to posléze církve odsoudí, na věci zpětně nic nezmění a pobití pohané z toho mají trt. A ty věci se děly, výčet historických událostí je v článku, k těm se konkrétně zatím nikdo nevyjádřil. Srovnání s ISILem může být namístě, proč ne, sám bych byl zvědav, co by z toho vylezlo. Jenže spousta lidí tu zatím jen útočí na autora a téma bagatelizují, diskuzi nepřipustí. To je takový problém pokusit se nahlédnout na tisíc let starou historii (v průměru) nezaujatě?

2 1
možnosti

Napsal jste to dobře, ale obávám se, že budete "bit"!;-)

KarmaR^

3 4
možnosti
Foto

Děkuji. Taktéž očekávám umístění na hranici v Kostnici. Tak už to v té všeodpouštějící církvi chodí.:-/

0 0
možnosti

Zajímavě poskládaná minulost. Je potřeba přihlédnout na stav doby, kdy zde nebyly silnice, obchody, města, právo, člověk tehdy měl cenu dobytka ... . 

Chybí vám zde stěhování národů a barbarizace Evropy, kde naopak církev sehrála pozitivní roli, tím že se stala nástupcem západní Římské říše a pomohla kultivovat barbarskou Evropu, kultivovat Franskou říši a tím vytvořit naší civilizaci.

Pak je tu východní Římská říše ... .

V té době i později pořád docházelo k v pádům cizích hord a bylo to o bytí a nebytí.

Jako každá organizace je náchylná pokud má moc, vliv, bohatství na infiltraci zisku chutivých lidí.

Zkrátka zde šlo o to kdo bude silnější tak přežije ... . 

Dnešní islámský stát navíc sleduje jiné pohnůtky ... .

0 0
možnosti
Foto

V celku s vámi souhlasím, ale jenom doplním křesťanství o proti islámu nebylo šířeno násilím. Křes´tanství bylo šířeno slovem a trvalo 300 let než jej Řím přijal za oficální náboženství. Po dobu co bylo křes´tanství šířeno byli provotní křes´tané upalováni, přibíjeni na kříž. Islám už do prvopočátku se šířil násilím a v čele těchto hord stál sám Mohamed. Na psat , že katolická církev byla dlouhá staletí nositelem tmářství, to může napsat jenom osoba, která ve svém vzdělání zamrzla na úrovni komunistického školství. Naopak církev byla nositelkou vzdělanosti, vždyť školy byly až do 19 století v rukách církve. Vždy´t i Masaryk základy své vzdělanosti získal v církevní škole.

2 2
možnosti
Foto

Nesmírně obdivuji lidi, kteří neví o dějinách zhola nic a přesto  maji touhu se k těmto věcem vyjadřovat.. Své vědomosti opírají pouze o  skutečnosti , které si vyčtou z internetu. RvRv

3 1
možnosti

Obdivuhodná sebekritika! Co s tím hodláte udělat?

0 3
možnosti

Vykopl jste dobře a daleko! Mohla by to být pěkná a přínosná argumentační kopaná, ale spíš to skončí řadou faulů. No jsem zvědav, jak se k tomu místní zbožní postaví.

1 1
možnosti
Foto

Díky. Tak jako obvykle - po Kostnicku.;-D

1 1
možnosti
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2845x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.