Další repríza komedie Věcí veřejných

A je to tady! Další hra na vládní krizi opět v podání Věcí veřejných. Jako obvykle nejmenší koaliční strana přichází za pět minut dvanáct s převratnými návrhy, kdy hrozí, že se nám z toho pan Kalousek a spol. vyvrátí.

Pravdou je, že někdy jsou návrhy VV rozumné nebo alespoň hodné projednání či zamyšlení. Ve své podstatě stejně tak i nynější spor o církevních restitucích. Je přeci více než logické v momentální ekonomické situaci požadovat odložení přijetí výše zmíněného zákona. I kdybychom měli laicky argumentovat, že pokud se řeší již dvacet let, dva tři roky církve už nevytrhnou. Ale stát určitě ano!

Navíc se v návrhu zákona objevují nové a nové vážné nedodělky, hrozící pozdějšími žalobami. Současní politici se rozhodli vracet, ale přitom neexistuje konkrétní seznam, co vlastně vracet. Taky výpočet ceny lesů a pozemků je podivný. Takže z tohoto úhlu pohledu je postoj Věcí veřejných pochopitelný a pro stát svým způsobem přijatelný. Tedy pokud v tomto případě rozumíme pod označením stát občany.

Čím je ovšem konání Věcí veřejných komedií, je jejich konečné rozhodnutí. Myslím, že bychom mohli bez velkého rizika vsadit na dnešní výsledek vládního utkání. Lze takřka s určitostí předpokládat, že buď těsně před jednáním vlády, nejpozději však na brífinku po jejím jednání VV prohlásí, že se s koaličními partnery dohodly…

Tedy se bude znovu a zase opakovat ona známá komedie na trucování a udobření. A to je jedna z rozhodujících záležitostí, kterou si Věci veřejné před voliči dobrovolně podráží nohy. Každé prohlášení, které doposud předvedly, bylo rezolutní a hrdě se honosilo tím, že pro občany a spravedlnost bez pardonů vystoupí z koalice, dopustí pád vlády a předčasné volby. Šéf ČSSD už z toho musí být na nervy, kolikrát se za poslední rok chystal do premiérského křesla.

A právě tato hrdá prohlášení, která zatím vždy skončila „zázračným“ vyřešením nikoliv pět minut, ale několik vteřin před dvanáctou, činí z jednání VV trapné komediantství. Po dosavadních zkušenostech je velmi pravděpodobné očekávat, že Věci veřejné své oblíbené a již zažité postupy ani dnes nezmění. I proto je česká politická scéna jedna veliká fraška!

Přečtěte si i další články:

Nabídněme církvím peníze z podvodů státní správy

České paradoxy boje proti hluku

Jak se řeší dluhy a podvody v České republice?

Autor: Radomír Dolanský | středa 11.1.2012 8:29 | karma článku: 17,79 | přečteno: 858x