Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PR

PAVEL5

24. 8. 2010 20:51
jsou prostě jiní

už to zaznělo níže, ale jejich myšlení je fakt odlišné, od člověka, který tam obchodoval vím, že např. když řekl černochovi, za každou sošku, kterou vyrobíš, dostaneš dolar, tak frajer vyrobil jednu a na týden zmizel do buše. Po návratu když se ho ptal, proč jich neudělal třeba dvacet, aby vydělal dost peněz, tak černoušek na  něj hleděl jako by spadnul z višně. Nechápal proč by měl vydělávat hodně peněz a od rána do večera vysedávat u práce... A co se týče jejich válečnické povahy, je asi bez diskuzí, že pro nás je jejich vyvražďování kmenů a celých národů zcela mimo chápaní. Před pár lety jsem viděl na dvojce v noci dokument o Rwandě a dodnes mám z toho noční můry. Pro zábavu usekat lidem ve vesnici ruce, nohy, uši atd a nechat je pomalu umírat, pojídat srdce nepřátel apod, to je opravdu maras a pokud mi někdo chce namluvit, že za to může kolonizace Evropany, tak to bych si nechat opravdu vysvětlit podrobně, v čem ten problém spočívá.

0 0
možnosti
8

837

24. 8. 2010 18:55
Zajímavá ta teorie s těma kolonizátorama

zrovna nedávno psali naprostý opak tedy že jelikož se na Haity tak rychle zbavili těch kolonizátorů a  drancovačů nerostů tak právě kvůli tomu jsou na tom dneska jak na tom jsou, tedy po zemětřesení tam prakticky nefunguje státní správa nefunguje tam  vůbec nic.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

24. 8. 2010 18:59
Re: Zajímavá ta teorie s těma kolonizátorama

Kolonizátoři na Haiti? ;-D To myslíte ty Kolumbovy Španěly, co vybili Arawaky, nebo koho?

0 0
možnosti

Zirkon

24. 8. 2010 17:31
zcela mimo realitu

I kdyby  byl vliv koloniálních mocností na  Afriku  negativní, o  čemž se dá úspěšně polemizovat, tak je hloupé  vysvětlovat  Africkou zaostalost kolonizací.

To je  jako by Češi svůj dnešní bordel  házeli na  Německou okupaci ukončenou před   60-ti lety ! Problém afričanů je naopak  ten , že bílé kolonisty vyvraždili a  vyhnali. Není náhodou, že  jedinou Africkou prosperující zemí (jakž-takž) je JAR, kde  si  bílá menšina (zatím) stále  drží  alespoň své ekonomické pozice.

Autorovi bych doporučil ať  prodá svůj majetek a jede do Afriky konat dobro.

Rád  si  přečtu jeho zkušenosti  po pěti letech.

Myslím, že prostě konstatuje: "jsou jiní"

0 0
možnosti
A

asako

24. 8. 2010 18:29
Re: zcela mimo realitu

Drancování nerostných surovin a zotročování domorodců je opravdu možno nazvat veskrze pozitivním vlivem kolonizátorů.

0 0
možnosti
I

izotop240Pu

24. 8. 2010 17:28
Okej

Tak s tímhle názorem se můžu ztotožnit, ale sami víme, že než se tak stane, bude to dlouhých pár staletí. I arabové, a to jsou daleko dál než afričané, jsou šíleně pozadu a je nutno jim pomáhat.

0 0
možnosti
KB

Kolokol

24. 8. 2010 15:52
Problém Afriky je mimo jiné

v lidech jako jste vy a politicky korektním názoru, že všichni lidé na světě jsou stejní, touží po stejném životě, že existuje nějaké objektivní dobré uspořádání světa po vzoru západní demokracie. Nechcete si uvědomit, že to je vlastně pokračování kolonizace, tentokrát v kulturní a politické oblasti. Okřídlená fráze, nedávej afričanovi rybu, ale nauč ho ryby chytat, je totální  nesmysl protože vychází z chybné domněnky, že oni to neumí a chtějí to umět. Jak mi kdysi říkal soukromě jeden vzdělaný afričan žijící v ČR: „Ale my máme jiné myšlení, nám nestojí za to spravovat sítě, vstát ve 4 ráno, vyplout na moře, a nachytat ryby na 14 dní. Prostě průměrný afričan chce rybu ulovit přesně ve chvíli kdy má hlad. Ne týden dopředu. My v sobě nemáme zakódované tohle evropské plánování “. To není žádný rasismus, to je prostě chápání a akceptování rozdílnosti lidí.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

24. 8. 2010 16:03
Re: Problém Afriky je mimo jiné

Máte obrovský kus pravdy, až na to, že stejně jako neexistuje "průměrný Evropan" (co je průměr mezi Italem ze Sicílie a Švédem? Rumun?), neexistuje ani průměrný Efričan. Rozdíly v životních hodnotách a strategii jsou obrovské i mezi jednotlivými etniky na jednom území, natož mezi těmi, které jsou geograficky vzdálenější. (A, a propos, já na vlastní oči viděla Afričany, co ve čtyři ráno vstávají, jedou na moře chytat ryby a v pět nebo šest hodin večer se je vracejí prodat - jenže pak nemají čtrnáct dní volno, druhý den musí zase, protože těch ryb tam už není tolik, aby je uživily, ty už vylovily lodě z Asie a Evropy).

0 0
možnosti
FS

greenalien

24. 8. 2010 15:19
Ach jo

Byť risknu že budu vypadat jako zuřivý pro-ami...

"Říkám si, pokud dovede pohyb obchodu se zbraněmi pohlídat tak zkorumpovaná země jako je Česká republika, nemůže to být pro giganty typu USA o nic složitější. A taky, že není. Ale kšeft je kšeft!"

Prosím, jak jste došel k závěru že USA vyváží do rukou pochybných afrických organizací kvanta zbraní? Západní státy se opravdu snaží vývoz zbraní omezit. Řekl bych ale, že každému je celkem jasné odkud má ten klučík na fotce svůj Kalašnikov. Když se podíváte na výzbroje Afrických států, většinou zjistítte že jsou z drtivé většiny vyzbrojeny Sovětskou či Ruskou těžkou technikou.

A abych nezapoměl - část peněz z Live Aid for Africa šla do Etiopie. Hádejte za co je utratili?

0 0
možnosti
S

Shackall0

24. 8. 2010 15:47
Re: Ach jo

Tak mě to jasné není - kopie Ak-47 se vyrábějí leckde (Čína, Pákistán), a to za použití mimořádně primitivních prostředků. Dá se to prý i bez proudu.

Máte nicméně pravdu v tom, že americké zbraně a vojenská technika není pro konflikty ve 3 světě příliš použitelná. Vyžaduje totiž rozsáhlý týl, takže i protisovětské režimy raději kupovaly Kalašnikovy, Jerovy a Zily. Promptně to vyřešili obchodníci se zbraněmi a třeba i Lybie.

USA se snažili například svoje spřátelené černoušky v Angole zásobovat kvérama taky, nicméně z výše uvedených důvodů příliš nebyl zájem. Navíc to tam socialistický tábor vyvážel, jen to hučelo, takže nebyl zájem.

V Etiopii utratili peníze z Live Aid za Ak-47 a munici. Geldof  organizovali tu akci jako krok k vyřešení hladomoru v Africe, což se dá dělat různými způsoby, přičemž ten ubohými černoušky zvolený je docela účinný. Není člověk, není problém!

0 0
možnosti
R

Rizo2

24. 8. 2010 14:51
kolonizace

dobyvani a drancovani afriky bylo v te dobe naprosto prirozene pravo silnejsi a vyspelejsi civilizace, dnes nema smysl nad tim fnukat a mrskat se, chyba byla v africanech ze nebyli dostatecne vyspeli, nelze preci pocitat s tim ze budu zit na veky veku nekde v pralese na urovni doby kamenne a nademnou budou litat letadla

v podstate maji stesti ze nezanikli a nebyli uplne zlikvidovani, jako mnohe jine narody a civilizace v lidskych dejinach

0 0
možnosti
S

Shackall0

24. 8. 2010 15:49
Re: kolonizace

Angličané a Fracouzi vyhnaly ze střední a severní Afriky arabáše ;-) To pro ten kontinent a jeho původní obyvatelstvo představovalo přínos.

0 0
možnosti
W

Wilhelm_Afrikaans_De_Joburg

24. 8. 2010 14:09
Zkušenost z Jižní Afriky

Jestli je něco opravdu prokletím Afriky, tak je to představa, že za její problémy může někdo jiný.

Každému je asi intuitivně jasné, že pokud takový přístup k životu přijme jednotlivec, tak je to opravdu průšvih.

Jenže totéž platí i pro celé civilizace. Výsledkem je mentalita naučené bezmocnosti - natahovat kárající prst směrem k ostatním a kňourat po dalších a dalších kompenzacích a balíčcích s pomocí - které samozřejmě rozkradou vládnoucí vrstvy.

Těch pár zemí, které se od této mentality dokázaly oprostit (Mauricius, Botswana, částečně Keňa) je na tom citelně líp než zbytek, protože mají chuť a energii pracovat na svém vlastním rozkvětu.

Přesně opačný problém je Zimbabwe, které pod ideologií "zničit bělocha" za 30 let totálně zdegenerovalo, z relativně blahobytné země na opravdovou díru, ve které je hlad.

0 0
možnosti
S

Shackall0

24. 8. 2010 14:13
Re: Zkušenost z Jižní Afriky

Tesat do kamene R^

0 0
možnosti
S

Shackall0

24. 8. 2010 13:57
Aha

Aha, takže vymahatelnost práva v Súdánu je vyšší nyní, za osvícené vlády presidenta Bašíra, než byla za těch ošklivých Angličanů Gordona a Kitchenera. Před tím za Muhamada Ahmeda tam bylo taky fajn, viďte.

Britská koloniální správa byla v Ugandě děsivá - naštěstí přišel Amin Dada...

Nebo si myslíte, že za všechny ty Bokassy, Mugabe, Mobutu a další vražedný ksindl může Evropa? Pokud ano, máte pravdu - Neměla tam odsud odcházet!

Jinak sever a střed Afriky ovládali před příchodem Evropanů arabští otrokáři. Nyní se tam cpe Čína, která drží například masového vraha Bašíra u moci a dodává mu zbraně.

Suma sumárum, jste "censored" autore. Právě kvůli "censored" jako Vy jde naše civilisace do "censored".

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

24. 8. 2010 16:22
Re: Aha

Inu, za Bokassy, Mugabe, Mobutu a další skutečně může (nejen) Evropa, neúplatní vládci snažící se o rozvoj bývali bez milosti likvidováni (Patrice Lumumba zavražděn Belgičany, Sankara odstraněn při spiknutí). Zákulisí africké politiky za dob studené války skvěle popisuje Amadou Kouruma v románu Až bude volit divá zvěř, doporučuji!

0 0
možnosti
E

Eureka!!!

24. 8. 2010 12:33
mas pravdu, ale me je to jedno

cely ten potentovany svet, musi dostat lekci a ta prijde :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2830x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.