Proč chybí v Jablonci zubní pohotovost?

Znáte to - když už vás začnou trápit zuby nějakou neodbytnou bolestí, tak je to jako na potvoru vždy o víkendu nebo o svátcích. Pak nezbývá nic jiného než vydat se na pohotovost, kde vás bolesti zbaví. Pokud ovšem bydlíte v Jablonci nad Nisou, pak máte smůlu a musíte cestovat do některého z vedlejších měst - místní stomatologickou pohotovost tu prostě nemáme.

Jablonec nad Nisou se svými 45 tisíci obyvateli má sice vlastní moderní nemocnici, ale za zubní pohotovostí musí jeho občané jezdit do vedlejšího Liberce. Je to sice necelých 15 kilometrů, ale pokud vás bolí zub, pak věřte, že se vám cesta bude zdát snad stokilometrová. A pokud ji navíc musíte absolvovat s několika přestupy hromadnou dopravou, pak už je to skoro námět na horor.

Tato situace je v Jablonci bohužel dlouhodobě. Vždy se našel nějaký úhybný argument, proč není možné zařídit zubní pohotovost přímo v místě - nejsou peníze, je to záležitost kraje, je to privátní záležitost, není dostatek stomatologů a podobně. To všechno jsou ovšem jen výmluvy, které je možné vyřešit, pokud je dobrá vůle a samozřejmě peníze. Chápu, že investice do fotbalového stánku přinesou zastupitelům po hospodách mnohem více chvály, ale priority by měly podle mne být trochu jinde.

Počátkem minulého měsíce vyšla tisková zpráva , která popisuje kroky k zajištění zubní pohotovosti. Byli osloveni místní stomatologové, ale pouze šest z nich souhlasí s účastí na zajišťování pohotovosti a s tímto počtem nelze podle městské nemocnice službu zajistit. Z tohoto důvodu se pracuje na variantě přijetí dvou lékařů ze zemí EU a dvou stomatologických sester do pracovního poměru. Inzeráty byly podány v ČR, SR a v 6 dalších zemích EU. Lékaři ze zahraničí musí mít souhlas ministerstva zdravotnictví k tomu, aby mohli svou činnost v u nás vykonávat a tento proces trvá devět až dvanáct měsíců. Konečný termín rozhodnutí, zda v Jablonci zubní pohotovost bude nebo ne, spadá na jaro 2008.

Takže abych to shrnul - pro zajištění zubní pohotovosti je třeba přijmout cizince a rozhodnutí bylo odsunuto na celý rok.

Ač je to ode mne poněkud nehezké, tak doufám, že u zastupitelů Jablonec nad Nisou se během tohoto léta budou pravidelně projevovat o víkendech akutní zubní problémy, protože jiný důvod je asi k zajištění místní zubní pohotovosti bohužel nepovede.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alexander Doktor | pátek 6.7.2007 13:15 | karma článku: 17,38 | přečteno: 1957x