Nový Radiožurnál není tak špatný

Dal jsem si nějakou dobu, abych mohl posoudil změny na Radiožurnálu, o kterých se toho již napsalo a namluvilo hodně. A osobně si myslím, že to není tak špatné, jak se to občas prezentuje. Na druhou stranu je tu několik zásadních chyb, které by se veřejnoprávnímu médiu stávat neměly.

Na úvod je třeba poznamenat, že Radiožurnál jsem poslouchal sice pravidelně, ale pouze při cestách autem. To jest nesleduji jeho program po celý den, ale nárazově během dne.

Radiožurnál jako takový podle mne určité změny potřeboval. Každé médium se zákonitě musí vyvíjet, nestačí mít jen stále ty samé (byť kvalitní) programy. Mění se totiž i složení posluchačů, mění se hlavní nosná témata ve společnosti jako takové. A na to musí být médium schopné dostatečně pružně reagovat. Takže z tohoto pohledu je podle mne samotná snaha o změnu nejen přínosná, ale i zákonitě nutná. Otázkou samozřejmě je, jak se konkrétní změna provede.

A zde je myslím hlavní problém celé situace kolem Radiožurnálu, kdy byly do programu veřejnoprávní stanice zaneseny jednoznačně komercializující prvky. Nejde o změnu moderátorů ani o konkrétní nové hlasy - věřím, že ti jsou schopni se během krátké doby dostatečně zkultivovat na úroveň, která na Radiožurnál patří. Je mi vcelku ukradená hudební dramaturgie - koneckonců osobně si raději poslechnu Abbu než dechovku. Co mi ale vadí jsou manýry komerčního vysílání, které jdou v přímém protikladu proti funkci veřejnoprávního média - jedná se hlavně o bulvarizaci zpravodajství či o spouštění hudby do řeči moderátorů. Když to navíc spojíme s arogantním vystupováním paní Tachecí (v této souvislosti doporučuji její rozhovor v Dobrém ránu), která vlastně dává najevo, že jí je jedno co si posluchači myslí (stejně je to stěžování do roka přestane bavit), pak dostaneme obrázek, který pro dobré jméno Radiožurnálu rozhodně není lichotivý.

Osobně mi to přijde dost škoda, protože jsem Radiožurnál poslouchal rád a často, i když jen nárazově. Dnes ovšem raději přeladím na některou regionální stanici českého rozhlasu nebo na BBC.

Doporučené odkazy

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alexander Doktor | pátek 18.1.2008 13:37 | karma článku: 12,51 | přečteno: 1588x