Zlo verus dobro, Jekyll versus Hyde

Jekyll a Hyde. Zdá se, že jde o dva rozdílné muže. Jeden je zodpovědný, mírumilovný a veškeré problémy řeší s rozumem. A pak je tu pan Hyde, který vlastně vznikl tak trochu nedopatřením.

Jekyll byl úspěšný muž, který měl mnoho přátel a kariéra se mu otvírala závratnou rychlostí. Ovšem dělal pokusy tak dlouho, dokud se mu to nevymstilo a jeho druhé, horší já nezačalo ovládat celý jeho život. Hyde byl stíhán pro vraždu a také pro ublížení na zdraví malé holčičky. Byl vyvrhelem společnosti a každému, kdo se s ním kdy setkal, z něj běhal mráz po zádech. Nikdo netuší, že doktor Jekyll a pan Hyde mohou mít něco společného, ale po pár kapitolách už je každému čtenáři jasné, že mají co do činění s rozdvojenou osobností. Člověk nemusí být přímo jasnovidec, aby mu došlo, že hororový příběh není jen o Jekyllu a Hydeovi, ale i o samotných lidech a co si z příběhu vlastně odnesou. Alespoň jedno je po poslechu/přečtení Podivného případu doktora Jekylla a pana Hyda zřejmé – pounačení, že kdo chce všechno, nedostane nic.

Já tvrdím jediné, Jekyll a Hyde je horror jak se patří. Ať už posloucháte příběh ve dne nebo v noci, vždy si v něm najdete něco, co vás zaujeme. Jen ta tma snad více navozuje atmosféru, která je Jekyllu a Hydovi vlastní. Samotný začátek vyprávění, kdy Jekyll a Hyde stojí před domem, kde údajně bydlí  muž, který napadl malou holčičku, je ústředním bodem celého příběhu, neboť napadanemí toho děvčete všechno tak trochu odstartovalo. Postupem vyprávění ale jako by temná atmosféra povolovala a autor se zaměřil především na vyprávění toho, jak se Jekyll stává stále tajemnějším a Hyde, jakožto zcela jiná osoba, působí ještě odpornějším dojmem a v lidech vzbuzuje stále více strachu. Někomu může přijít celá pointa příběhu jako pouhé scifi, které tak trochu zkazí povahu celého klasického příběhu Roberta Louise Stevensona, ale za to jde o rozuzlení, s kterým nikdo nepočítal. Tedy kromě těch, kteří jsou již s osudy notoricky známých postav Edwarda Hyda a Dr. Jekylla seznámeni z originálu, který vyšel v roce 1886 nebo z muzikálového projektu Jekyll & Hyde.

Audioknihu si můžete objednat na knihy.idnes.cz.

Autor: Michaela Dočkalová | pátek 19.12.2014 3:10 | karma článku: 5,25 | přečteno: 375x