Jak to rád pan Rath?!

Nejsem právník, ale žasnu nad tím, jak si pan Rath poradil s poplatky v krajských nemocnicích. Dle mého názoru bravurně obchází zákon. Dnes tomu všemu nasadil korunu - prý vymění ředitele zdravotních pojišťoven, kteří budou pokutovat nemocnice za nevybírání poplatků. Tomu tedy říkám odvaha! Kdy pana Ratha konečně někdo zažaluje?!

Moje babička vždy říkávala, že na sprostý pytel patří sprostá záplata. Nebo také, že jak se do lesa volá, tak se z něj i ozývá. Pat Rath volá už dlouho a já mám dojem, že se zase tak moc nikdo neozývá. Nejsem právník, ale nerozumím tomu, proč vláda toleruje zcela zjevné obcházení zákona. Proč se nenašel už někdo, kdo by na pana Ratha podal žalobu pro porušování zákona? Každý občan této země je povinen upozornit orgány činné v trestním řízení, pokud se domnívá, že někdo páchá trestní čin. Pořád jsem čekala, kdy se konečně někdo z politiků odváží a trestní oznámení podá. Výsledkem by bylo, že by se jím někdo musel minimálně zabývat. Doufám, že by to vedlo k vytvoření právních expertiz, které by se vyjádřily zodpovědně k tomu, zda se jedná o porušení zákona, či nikoliv, když krajské nemocnice poplatky od občanů nevybírají a vše řeší pomocí darovacích smluv jako "dary občanům".

Pan Rath je provokatér a rád se předvádí. Nepochybuji tedy o tom, že by mu takové trestní oznámení udělalo radost, protože by se o něm opět více psalo. Doufám však, že by někdo pořádně prošetřil, jestli svým rozhodnutím pan Rath neporušil zákon a jestli náhodou třeba také nezneužívá svůj statut veřejného činitele. Vyhrožovat někomu likvidací v případě, že se snaží o naplnění litery zákona, to považuji za úkaz nesmírně alarmující a každý by se měl k smrti vyděsit. Kladu si otázku, co tento člověk vůbec pohledává ve funkci hejtmana a poslance, pokud má tento způsob uvažování.

Rath údajně řekl: "Když nás pojišťovny začnou na příkaz ministerstva zdravotnictví za darování poplatků našim občanům šikanovat, tak jejich ředitele přestanu považovat za apolitické správce pojišťoven."  Mimo jiné z tohoto prohlášení plyne, že dodržování zákona považuje Rath za šikanu. To je v demokratické společnosti opravdu hodně originální názor! Jestli to má Rath zrovna takto rád, pak by bylo nejlepší, ho také co nejrychleji přestat považovat za politika, poslance a hejtmana, za veřejného činitele vůbec a vyhnat ho na sto honů daleko od našich životů .... Protože tak, jak to má pan Rath rád, to mělo rádo pár hodně nepěkných diktátorů a o něco takového tu rozhodně nestojíme!

Jo a ještě drobnost na závěr - diskusi pod článkem jsem nedovolila záměrně. Kdo souhlasí, nechť popřemýšlí o podání žaloby na pana Ratha a kdo ne, ať si své jedovaté komentáře nechá pro sebe ....

 

Autor: Markéta Pluskalová Dočekalová | středa 25.2.2009 17:33 | karma článku: 48,17 | přečteno: 16464x