Blažek nechá prošetřit policejní zásah. Velká chyba.

V těchto dnech nevedeme spor o nic menšího než o budoucí charakter naší země. Máme v zásadě dvě možnosti - právní stát západního standardu nebo potěmkinovskou demokracii východního (ruského) standardu.

„Není možné používat veřejné lynčování v trestních věcech,“ pronesl na středečním vládním brífinku ministr Blažek a zároveň oznámil, že nechá postup orgánů činných v trestním řízení prověřit. Právník Václav Láska ovšem tento krok ministra Blažka označuje za nezákonný: „Je to nedovolená a v civilizovaných zemích nepředstavitelná ingerence politiky do trestního řízení. Obzvláště absurdní je toto rozhodnutí v kontextu s tím, že přezkoumávaný policejní zásah byl veden proti spolustraníkům pana ministra. Normálně uvažující člověk by si hned uvědomil střet zájmů a držel by se stranou. Ne tak pan ministr. Je to nezákonné? Nevadí. Je to střet zájmů? Nevadí.“

Další názor vyjádřil s přímočarostí sobě vlastní expremiér Topolánek, který v rozhovoru na novinky.cz nazvaném „Už ne justiční mafie, ale přímo junta“ řekl: „Není možné, aby nevolené, státem zřízené orgány prováděly a vyhodnocovaly svévolně situaci, jako se stalo v tomto případě.“ Takže podle Topolánka policie a justice potřebuje povolení od politiků, aby je mohla vyšetřovat. Zajímavé pojetí, které ovšem nemá nic společného s právním státem. Obávám se, že pan expremiér nechtěně zcela přesně vystihl důvod, proč jsme dlouhodobě v takovém průšvihu.

Na druhou stranu je ovšem třeba zdůraznit, že žádoucí rozhodně není ani policie a justice utržená ze řetězu. Z takové představy mi naskakuje husí kůže.

Řešení je v principu jednoduché. Budeme žít v mnohem lepší zemi, pokud poslanci budou přijímat zákony ve veřejném zájmu, nikoli v zájmu úzkých klientelistických skupin a pokud policie a justice budou mít jasně vymezené kompetence a v jejich rámci postupovat padni komu padni, ať se jedná o kapsáře na ulici nebo vrcholného politika podezřelého z korupce. V řadě zemí to celkem funguje. Tak proč ne u nás?

Autor: Jakub Dlohoš | čtvrtek 20.6.2013 14:17 | karma článku: 33,41 | přečteno: 1672x