Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jedna baterie do elektroauta vazi nekolik metraku. Jakou asi bude mit SKUTECNOU zivotnost ? (nikoli podle reklamy vyrobce). Spocital nekdo naklady a zatizeni zivotniho prostredi spojeneho s likvidaci desitek milionu techto baterii?

18 0
možnosti

Tak kolik asi vydrzi, odbornici s VŠŽ v diskuzich jsou nazoru, ze navzdory standardni osmilete zaruce ty baterky budou na vyhozeni po 2-3 letech, na zaklade jejich zkusenosti s baterkou v mobilu.

1 0
možnosti

Záruka na baterii není reklama.

Zapomeňte na likvidaci a naučte se slovo recyklace. Jednou vytěžené a vyčištěné materiály je škoda vyhazovat, recyklují se už dnes a byznys to začne být až v době, kdy bude vyřazených baterií dostatek. Zatím jich většina jezdí.

0 0
možnosti
Foto

Kolik konkrétně stojí recyklace baterie ve srovnání s její výrobou z nových surovin? Máte odkaz na konkrétní čísla? Píšete, že se už recyklují, takže údaje by měly existovat.

1 0
možnosti

No ještě jsem údaje o nákladech nenašel, jen zprávy o tom, jak se daří vypracovávat postupy na účinnější a efektivnější recyklaci. Ale co myslíte - je jednodušší vytěžit a zpracovat rudu, ve které je omezené procento potřebných materiálů, nebo zpracovat kovy a jejich sloučeniny získané z baterie? Ty materiály se z baterií nikam neztrácejí, technicky pouze degraduje elektrolyt.

0 0
možnosti
Foto

Nevím co je jednodušší. Právě proto jsem se ptal na cenu, která by náročnost obou postupů umožnila porovnat.

0 0
možnosti

Já vám rozumím, tu cenu bych rád věděl taky. Bohužel - ještě to není masově rozjetý proces, informace se špatně shánějí.

0 0
možnosti
Foto

Pokud nejsou údaje, bral bych tvrzení o finanční výhodnosti recyklace jako sice hezkou a chtěnou, lež zatím pouze spekulativní možnost. Mezi fakta bych to zařadil až tehdy, kdy z té recyklace budou fitmy prokazatelně bez dotací profitovat.

0 0
možnosti

No a stejně tak je potřeba přistupovat k řečem o likvidaci. Zpráv o tom, jak firmy řeší recyklaci je mnoho, Čína se do toho obula taky pořádně, tak mi lezou krkem pořád kecy o likvidaci. Použité baterie se navíc dále používají v úložištích k solárům, kde snížená kapacita nijak nevadí.

0 0
možnosti
Foto

Souhlas, že i likvidace je bez doložení konkrétními údaji jen spekulace.

Podobně ale přistupují i k využívání použitých baterií k solárům. Kolik baterií a kde je takto využito? Jak velkou část použitých baterií toto využití tvoří? Ptám se i proto, že podle mých laických zkušeností se u starších baterií zvyšují ztráty. Proto bych rád znal praktické možnosti takové vyžitelnosti a náklady na ni.

0 0
možnosti