Žádám okamžitý zákaz kafe v kapslích

V posledních měsících se stalo módou dávat ultimáta a žádat okamžité zákazy. Tak já dávám taky jedno ultimátum. Evropská unie, okamžitě zakaž kafe v kapslích, nebo prosadím povinné pití turka

Ultimáta se na nás řítí ze všech stran. Milion chvilek pro demokracii nedávno jedno dal Babišovi, ekoaktivistky ultimativně vyhrožovaly, že neslezou z bagru, dokud se nepřestane těžit uhlí (když zjistily, že by tam seděly ještě asi 20 let, tak slezly), turecký diktátor Erdogan dal ultimátum Evropě, že když ho nenechá v klidu vyhlazovat Kurdy, tak otevře závory migrantům.

Tak proč bych nemohla já? Na rozdíl od všech zmíněných ultimát, jsem navíc přesvědčena, že to moje nesmrdí ani zločinem, ani úplným nesmyslem. Kávové kapsle jsou totiž fakt svinstvo. Ale hlavně, když se zakážou, lidstvo tím nijak neutrpí. Kafe si můžeme vychutnávat v klidu dál, jen u toho nebudeme produkovat obrovské množství hnusného plastového odpadu.

Schválně si totiž tipněte, kolik kapslí se každý den vyrobí? Dám vám nápovědu, vyrobí se jich každou minutu 39 tisíc.

Už to máte spočítané? Tak ještě jedna nápověda. Den se skládá z 1440 minut.

Pořád to ještě nemáte? No tak, že jste to vy, spočítala jsem to za vás. Denně se vyrobí víc než 56 milionů kapslí (přesně 56 160 000). Slušné číslo, co? Docela by mě zajímalo, jak velká hora kapslí by to byla. Fakt tohle chceme? Nechceme.

Já jsem se rozhodla, že napíšu mail všem českým europoslancům a vyzvu je, aby se proti kapslím v Evropském parlamentu postavili. Jsem fakt zvědavá, na jejich reakce. Přemýšlím, že do toho asi budu muset nějak zamotat změnu klimatu, protože mám pocit, že jak nejde o klima, tak to nikoho nezajímá. Aspoň jsem si zatím nevšimla, že by se třeba kvůli oceánům plným plastů někdo přilepoval k silnici. To kvůli klimatu, to je jiná aktivistická káva.

Pokud jsem vás svým ultimativním požadavkem naštvala, tak se omlouvám. Je to všechno trochu nadsázka vycházející z mé frustrace nad klimatickou hysterií a současně netečností k opravdovým ekologickým průšvihům. Aby bylo jasno, tak k nim řadím i ty změny klimatu, jen proti nim musí začít bojovat i zbytek světa, nejen Evropská unie.

Ale dobře, ultimátum jsem ochotna odvolat, pokud Evropská unie otevře oči a podívá se třeba na to, co dokáží mladí lidé. Třeba česká designérka Veronika Janečková totiž vymyslela kávovou kapsli s názvem Save the Ocean! Jde o kompostovatelné a tudíž 100procentně recyklovatelné kapsle.

Něco takového by mohlo přispět k tomu, že by se milovník kapslové kávy napil, a oceány by zůstaly čisté. Akorát mi musíte pomoct, protože Gretu to nezajímá. Jinak si pamatujte, že po žních si dáte už jen turka!

 

Autor: Alexandra Dítětová | pondělí 25.11.2019 3:28 | karma článku: 48,13 | přečteno: 45940x