Záchrana slonů nevynáší, proto půjdou do konzerv

Botswana zrušila zákaz lovu slonů, který platil od roku 2014. Důvodem prý byl narůstající počet střetů lidí s těmito zvířaty. Jde o opravdovou ekologickou šílenost, ale ekoaktivistům je to fuk.

V Botswaně žije asi 130 tisíc slonů, což je třetina ze všech slonů v Africe. Zákaz lovu byl vyhlášen kvůli tomu, že je kvůli slonovině vybíjeli pytláci. Nyní mohou znovu beztrestně vyrazit do akce. Slonům se totiž zmenšuje biotop a stále častěji tak přicházejí do styku s lidmi a jejich zemědělstvím, což nedopadá moc dobře. Takže se botswanští papaláši rozhodli, že povolí další zabíjení slonů. Jejich maso se dokonce bude moci dávat do konzerv pro zvířata.

Slonům přitom může hrozit vyhubení. V Africe žilo před příchodem bílých kolonizátorů asi 20 milionů slonů. V roce 1979 jich už bylo jen 1,3 milionu. V roce 2016 se ukázalo, že jen mezi lety 2007 a 2014 se počet zvířat na kontinentu snížil o 144 000, což je třetina celkového počtu.

Kde jsou naši ekologičtí aktivisté? Kde jsou články, tiskové zprávy, demonstrace? Kde jsou lidské řetězy na záchranu slonů? Nikde. Opravdové ekologické nebezpečí je jim totiž ukradené. Nic jim z toho totiž nekouká. Oni raději vymýšlejí, jaké zákazy či nařízení, které by nám všem otravovaly život, by zase mohli prosazovat. Ale jen tady u nás, na dohled solárních baronů, ze kterých může za nějakou tu demošku proti jádru nebo uhlí něco kápnout.

Kdyby to mysleli s ochranou přírody opravdu vážně, tak by protestovali proti vybíjení slonů, kácení deštných pralesů, vypouštění emisí v Číně, Indii nebo Rusku. Zkrátka proti opravdovým ekologickým hrozbám. To by ale stálo moc úsilí, času a nejspíš i peněz. Takový ekoaktivismus ale není atraktivní a finančně se nevyplatí.   

 

Autor: Alexandra Dítětová | středa 5.6.2019 11:48 | karma článku: 22,72 | přečteno: 524x