Voda je důležitější než umělý sníh

Můžete si říct, že jde o to samé jen v různém skupenství. Ale ona to není tak úplně pravda. Umělé zasněžování sjezdovek začíná být v situaci, kdy řešíme reálný problém s nedostatkem vody, pořádný průšvih.
Je lepší trochu déle lyžovat a nebo mít dostatek vody?

Bez sněhových děl se dnes neobejde žádný skiareál. Jejich provozovatelé navíc vodu z potoků a řek berou zdarma. Současně ale odborníci dlouhodobě varují, že čelíme čím dál většímu problému s nedostatkem vody v krajině. Stát už se suchem začal bojovat. Spustil třeba program dešťovka, aby lidé více šetřili s vodou.

Oproti tomu na sjezdovkách jedou děla naplno. Nedávno jsem si někde přečetla, že v Alpách se při produkci umělého sněhu odebere tolik vody, kolik se jí za rok spotřebuje ve městě s půl milionem obyvatel. To vše jenom kvůli tomu, aby se mohlo lyžovat víc dní v roce a provozovatelé sjezdovek měli vyšší zisky. To mi přijde šílené.

Nejsem fanatička, nemám nic proti lyžování, nevolám po zavírání sjezdovek. Ale všechno by mělo mít únosnou mez. A umělé zasněžování ji evidentně začíná překračovat. Dovolte mi na vysvětlenou odstaveček teorie, kterou se mi povedlo najít na internetu.

Na hektar sjezdovky je potřeba zhruba milion litrů vody. V tom není zahrnuto dosněžování za sníh, který během zimy roztaje. V Krkonoších je více než 650 hektarů sjezdovek, čili spotřeba vody je obrovská. Pro technické zasněžování v celé republice lze spotřebu odhadnout na zhruba 40 milionů kubíků. Představa, že veškerá použitá voda se vrací zpět do povodí, odkud byla načerpána, je ale mylná.Technický sníh je vlastně led, který obsahuje dvojnásobek vody, je těžký a zem pod ním snadněji promrzá. Vzniká na ní vrstvička ledu, po které voda při jarním tání rychle mizí do údolí, místo aby se vsákla a doplnila zásoby podzemních vod.

Reálně tak hrozí zejména lokální problémy s nedostatkem vody. Navíc sjezdovky leží logicky na horách, tedy velmi často v chráněných přírodních lokalitách či dokonce Národních parcích. Právě v těchto místech by se měl brát na přírodu zvýšený ohled.

Osobně nelyžuju ani nejezdím na snowboardu, ale spousta mých kamarádů ano. Přeju jim to, ale byla bych ráda, aby se všichni zamysleli nad tím, jestli by nestálo za to, raději tuto aktivitu trochu omezit na opravdu zimní měsíce. Já ráda po horách chodím, užívám si čistý vzduch a krásnou přírodu. A byla bych ráda, aby tam tato příroda včetně spousty bylin a květin vydržela i nadále.

Autor: Alexandra Dítětová | pátek 1.2.2019 9:33 | karma článku: 29,04 | přečteno: 1099x