Víte, co mají společného orkán a diktátor?

Poručíme větru, dešti. Toto namyšlené heslo hlásali komunisti. Nepovedlo se. Teď si další papaláši myslí, že poručí klimatu. Prý sníží teplotu na planetě.  Tak určitě…

Příroda je totiž mnohem silnější, než všichni papaláši světa. V noci nám to připomněl orkán Eberhard, který způsobil po celé České republice pořádnou paseku. Lámal stromy, ničil střechy i vedení vysokého napětí. Statisíce lidí jsou bez proudu. Příroda nám opět ukázala svou sílu.

Zaměstnanci energetických společností teď horečně opravují. Lidé naopak zoufale čekají, až si budou moci rozsvítit, uvařit, vyžehlit, pustit televizi. Naštěstí je venku zima, takže jídlo z ledničky a mrazáku snad chvilku vydrží třeba na balkoně. Držím všem palce.

Naštěstí jsou snad škody po orkánu pouze materiální. To lidé ve Venezuele takové štěstí neměli. Tam sice neřádil orkán, ale za to tam už řadu let vládne hloupý diktátor Nicolas Maduro, který tam buduje socialismus. Nějak se mu to ale nedaří. V zemi je nedostatek základních potravin a léků. A taky tam jsou běžné výpadky elektřiny. Minulý týden Venezuelu postihl opravdu tvrdý blackout, který si bohužel vyžádal spoustu obětí na životech. Zemřelo 15 lidí, kteří nedostali dialýzu. Dalších nejméně 13 lidí zemřelo kvůli výpadkům elektřiny v nemocnici ve městě Maturín. Mezi oběťmi je novorozenec, dva lidé na porodnickém oddělení a devět lidí, které přivezla rychlá záchranná služba. Je mi z toho smutno. A taky jsem naštvaná.

Navrhuji, ať se všichni namachrovaní papaláši, kteří si myslí, že můžou poroučet lidem, větru, dešti i klimatu, chytnou za ruce a odjedou spolu někam daleko. Tam si můžou vytvořit vlastní stát, kde můžou sami na sobě provádět socialistické a klimatické experimenty, vyrábět elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů a opájet se vlastní neomylností. My ostatní snad zatím budeme využívat normální elektrárny na jádro a uhlí, ať máme zajištěnou elektřinu bez ohledu na rozmary počasí, ať na ně můžeme koukat v televizi, jak se tam mají. Tedy pokud tam půjde elektřina i jim. Jinak uvidíme tradiční sdělení, že chyba není našich přijímačích. No, možná to bude i lepší program…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alexandra Dítětová | pondělí 11.3.2019 8:37 | karma článku: 16,15 | přečteno: 238x