Už i Škodovka jde do biomasového podvodu

Automobilka Škoda Auto se se chystá zmodernizovat tepelné zdroje, aby minimalizovala produkci oxidu uhličitého. Problém ale je, že o snížení emisí půjde jen na papíře. Hlavní roli totiž hraje údajně bezemisní biomasa.

 

Mladoboleslavská teplárna bude jeden nový kotel a další dva projdou modernizací. Všechny tři pak budou spalovat biomasu, naopak uhlí, které dnes teplárna spaluje ze 70 procent, jako palivo skončí. Zdánlivě to vypadá idylicky. Realita je ale úplně jiná. Zakopaný pes je v této formulaci, která se objevila v médiích:

Biomasu jako palivo firma upřednostnila, protože podle platné legislativy má na rozdíl od plynu nulové emise oxidu uhličitého.

A to je právě ono. Ve větě si všimněte slovního spojení – podle platné legislativy. Ve skutečnosti totž samozřejmě spalování biomasy emise produkuje. Je neuvěřitelnou lží a podvodem, že i legislativa neustále tvrdí opak.

Zejména proto, že nejde zdaleka o jediný problém biomasy. Už jsem o tom psala několikrát, ale s dovolením to nejdůležitější napíšu znova.

Čím více tepláren a elektráren bude spalovat údajně bezemisní biomasu, tím více lesů se bude kácet. V Evropě jich samozřejmě ani tolik není, takže se budou kácet zejména v Americe, severní i jižní včetně Amazonie, a taky někde na Sibři. Už se to ve velkém děje dnes. A dřevo se bude loděmi vozit po celém světě, aby se nasytily ty údajně superekologické teplárny a elektrárny.

Za oběť padnou miliardy stromů. Ty nové samozřejmě nebudou ani zdaleka dorůstat tak rychle, jako se budou ty vzrostlé pálit. Je to podvod a ekologická katastrofa. A měli by křičet všichni, kterým ekologie a klima leží opravdu na srdci.

Autor: Alexandra Dítětová | pondělí 13.9.2021 11:09 | karma článku: 26,71 | přečteno: 459x