Špioni vám budou čmuchat u komína, Čína se bude smát

Před pár dny byl na idnes článek, že britská zpravodajská služba MI6 začala špehovat vyspělé průmyslové země, zda dodržují klimatické závazky. Když pominu, že je to celé bizarní, tak fascinující je, že špehovat budou vyspělé země.

 

Ředitel MI6 Richard Moore považuje otázky klimatu za nejdůležitější bod mezinárodní zahraniční politiky Británie. „Lidé se přihlašují k závazkům v oblasti změny klimatu a je pravděpodobně naší prací zajistit, aby to, k čemu se přihlásili, se ve skutečnosti odráželo v tom, co dělají,“ řekl.

Ukazuje to hned několik věcí. Pokud se doposud říkalo, že klimatické šílenství je ošklivá nálepka, tak tohle je další potvrzení, že jde stále víc a víc o objektivní posouzení stavu věci. Ale to je spíš rýpnutí na okraj.

Za mnohem důležitější považuju, že šéf MI 6 nepřímo potvrdil, jak obrovskou ekonomickou zátěží snižování emisí je a bude. Může totiž stokrát opakovat, že důvodem špehování je starost o klima, ale já mu to stejně neuvěřím. Pravým důvodem je, že pokud bude někdo snižovat emise méně, získá tím obrovskou ekonomickou výhodu.

A proto je fascinující, že budou Britové špehovat ve vyspělých zemích. Měli by totiž špehovat hlavně v Číně, Indii, Rusku a dalších zemích, které jsou zodpovědné za většinu světových emisí, a které je v nejbližších letech hodlají na rozdíl od zemí Evropské unie a USA neustále zvyšovat.

Tlak na snižování emisí znamená obrovské náklady, zvýšení cen energií a snížení konkurenceschopnosti evropských a amerických firem. Drahé výrobky se zkrátka prodávají špatně. Zejména čínské firmy tak budou ukusovat stále větší a větší kus světového trhu. Aby těch paradoxů nebylo dost, tak ještě budou do Evropy nadále vesele prodávat své solární panely, větrníky a další všemožné komponenty pro obnovitelné zdroje, elektromobily apod.

Na tato témata by měla Británie, Evropská unie i USA upřít svou pozornost. Považuju za naprosto absurdní a nepochopitelné, že se to neděje. Je to absurdní nejen z politického a ekonomického hlediska, ale i z ekologického či chcete-li klimatického.

Aspoň jednu výhodu by ale britské špehování mít mohl. Novodobí Bodie a Doyle by mohli světu říct pravdu o tom, jak rádobyekologičtí Němci tlačí do celé Evropy ruský plyn, který je přitom z hlediska klimatu nejspíš ještě větší zátěží než uhlí, a pálí rádobyekologickou biomasu z tisíců hektarů pokácených lesů kdesi za oceánem. I když to dělají Britové taky, takže tyto informace nejspíš skončí v šuplíku s razítkem PŘÍSNĚ TAJNÉ.

Autor: Alexandra Dítětová | pátek 30.4.2021 10:53 | karma článku: 31,44 | přečteno: 801x