Putin chce mít Evropu v hrsti, ale ještě nemá

„Žádám vás, abyste po dokončení plnění podzemních zásobníků plynu v Rusku do 8. nebo 8. listopadu zahájili postupné a plánované práce na zvýšení objemů plynu ve vašich podzemních nádržích v Evropě,“ řekl Putin.

Ředitel Gazpromu Alexej Miller prezidentovi odpověděl, že se tak stane.

Taky vám to přijde jako scéna z nějakého filmu z let dávno minulých? Kdepak, tohle je realita dnešního světa. Aby toho nebylo málo, tak okamžitě po výroku začala ruská média Putina oslavovat jako zachránce Evropy. Absurdní drama jak vyšité.

Ale dost legrace. Tohle přece není možné. Tohle přece nejde ani sledovat, natož, abychom to opravdu museli prožívat na vlastní kůži. Snad se naši milí i nemilí čeští i evropští politici konečně proberou a učiní tomu přítrž.

Kdo čtete moje blogy, tak víte, že často kritizuju ekologické aktivisty a prosazuju svou zelenou cestu. Právě současná situace s plynem je příkladem, proč to dělám. Je to už dost dlouho, co jsem začala upozorňovat na to, že se ve jménu ochrany klimatu v Evropě chystá nechutný rusko-německý plynový handl, který způsobí ekologický průšvih jako blázen. Řada českých ekologických aktivistů ale tehdy hlásala, jak musíme ve jménu klimatu přejít z uhlí na plyn. Prý dočasně.

Dnes je to tady a nejde zdaleka jen o průšvih ekologický, ale taky ekonomický a politický. To už dávno došlo každému, kdo dnes musí platit za plyn a elektřinu několikanásobek. Ostatním to dojde v okamžiku, kdy jim u jejich dodavatele skončí fixace. Do toho si ruský prezident Putin předvádí divadlo, které jsem citovala v úvodu. A ruská média ho oslavují. Neuvěřitelné.

Ale zpátky k aktivistům. Řada z nich už průšvih pochopila a otočila. Najednou od nich slyšíme výroky typu, že fosilní plyn je most do klimatického pekla, nebo krásný výrok Jana Rovenského z Greenpeace, že nahrazovat ve velkém fosilní uhlí fosilním zemním plynem je jako řešit závislost na pervitinu přechodem na kokain. Jsou ale i tací, jako třeba Jan Koželouh z Hnutí Duha, který plynovou cestu razí vehementně dál. Jestli pořád nepochopil, jakou hru s ním plynaři hrají, nebo ji naopak hraje s nimi, to nevím.

V každém případě ale doufám, že mezi českými politiky je případných ruských agentů přece jen menšina, takže Putinovi na plynový lep neskočíme. Hodně zajímavé bude, jak se situace vyvine v Německu. To totiž tuhle nechutnou plynovou hru rozehrálo. Tedy abych Němcům nekřivdila, rozehrálo ji pár politiků v čele s bývalým kancléřem Gerhardem Schröderem, který se prakticky rovnou z kancléřské židle přestěhoval do Moskvy, kde sedí ve vedení Kremlem řízených ropných a plynových firem. Schröder byl kancléřem za SPD, což v Německu není Okamura, ale sociální demokracie. Právě ta teď zkouší skládat koalici, jenže jedním z partnerů mají být i Zelení. A ouha, ti jako podmínku koaliční spolupráce požadují, aby nebyl spuštěn plynovod Nord Stream 2. Bude hooodně zajímavé sledovat, jak to tam dopadne.

Autor: Alexandra Dítětová | čtvrtek 28.10.2021 12:00 | karma článku: 23,43 | přečteno: 617x