I ze zákazů může mít člověk radost

Ministerstvo životního prostředí ještě letos předloží vládě zákon, který zakazuje plasty na jedno použití. Jde o opatření Evropské unie, norma musí platit nejpozději v červenci 2021. Já na to říkám 3x hurá.

Tohle je přesně opatření, které odpovídá „mojí zelené“ vizi fungování společnosti. Tedy zákaz něčeho, co k životu ale opravdu nepotřebujeme, naopak si tím jen víc a víc zasviňujeme planetu. Zákaz bude platit pro brčka, jednorázové plastové nádobí, kelímky či příbory, tyčinky do uší, ale třeba i držáky k nafukovacím balonkům. Tedy pro vše, co člověk použije jednou a hned vyhodí.

Všechno to jsou sice věci, které nám občas život ulehčují, ale zároveň se bez nich úplně bez problémů obejdeme, nebo je dokážeme jednoduše nahradit něčím jiným. Třeba nádobí jednoduše umyjeme (i když se nám samozřejmě občas nechce), na hudebních festivalech už jsou dnes běžné vratné kelímky, a brčka nepotřebujeme coby dospělí vůbec. Pro děti lze použít nějakou ekologičtější variantu. Některé plasty jde současně recyklovat a tím použít mnohokrát.

Určitě se najde někdo, kdo bude proti opatření protestovat. Budou třeba výrobci jednorázových plastů, kteří přijdou o byznys. Tedy ti hloupější, protože ti chytřejší budou vyrábět věci lepší a ještě vydělají.

Hlavně to ale není opatření, které by bylo spojeno se šikanou všech. Zákaz jednorázových plastů nám totiž skokově nezdraží život a už vůbec nás nijak neohrozí. To píšu proto, že jde o kontrast proti přístupu klimatických alarmistů, kteří ve jménu ekologie hodlají právě tohle nadiktovat mlčící většině. To se mi nelíbí a budu proti tomu vždycky vystupovat. Zákazu brček a dalších jednorázových plastů ale hlasitě tleskám.

Autor: Alexandra Dítětová | pondělí 20.1.2020 9:15 | karma článku: 19,39 | přečteno: 720x