Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Čerstvé zprávy hovoří, že Maďarsko, ani Polsko nezvyšují ceny energií a plynu a na Slovensku se tatáž roční spotřeba zvedne jen o několik stokorun ( po přepočtu na Kč )

Je zřejmé, že podstatu energetické krize nezpůsobil Gazprom omezováním dodávek plynu na trh EU, ale způsobila si ho EU, ev. ČR sama vlastními chybami. Navíc je zřejmé, že cena plynu bude v letech 2022 až 2024 dramaticky klesat na více než polovinu nebo i třetinu proti cenám plynu z října 2021, a na burze lze plyn za tyto ceny nyní koupit. Není také jasné, proč obchodníci nejen z ČR, kteří mají dlouhodobou smlouvu na nákup plynu od Gazpromu, nevyužili možnost navýšení dodávek, kterou Gazprom nabízel, a neprodali tento plyn na burzy pro sražení cen plynu odběratelům od DPI? Nabízí se pak otázka, zda za nárůstem cen plynu není jakási spekulace zvýšit ceny plynu na úroveň málo konkurenceschopné elektřiny a tím i OZE, zdroji preferovanými EU i ČR, i když je to ve svém důsledku proti odběratelům plynu? Plynu je a bylo totiž fyzicky dost.

!!!!!!

0 0
možnosti

A23l89e21x 67G37r37e56g14o65r

2. 11. 2021 17:28

Nechápu tu rétoriku o zlém Rusku a závislosti na jeho plynu.

Můžeme si plyn kupovat přeci kde chceme, třeba tak jak to udělali Poláci, jenže to je drahé a jen jiná závislost. Bohužel naše vlády se snaží ukazovat Rusku zádel a než by se s Ruskem dohodly na nějaké slušné dlouhodobé ceně a spolupráci,raději budou tentýž plyn kupovat od Němců za vyšší cenu než by mohli mít.

Ale jinak je energetická politika Německa opravdu katastrofální.

2 0
možnosti

Protože Poláci odmítli nakupovat u Rusů a kupovali raději na volném trhu, tak se také otočil směr toku plynu v plynovodu Jamal.

;-D

https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/12353454-preco-plynovod-jamal-pracuje-v-obratenom-rezime-moskve-prekazaju-reverzne-kontrakty

0 0
možnosti

J86i70r97i 96T55i40c10h73y

2. 11. 2021 15:22

Spalovani tak cenneho organickeho materialu jako uhli je samozrejme velmi spatne. Pritom Nemecku zavrhli vhodny zdroj, atomovou energii. Srovnavat vyrobu energie na zaklade vyplodu kyslicniku uhliciteho je uplne zbytecne, ten ma na oteplovani ovzdusi zcela nepatrny vliv.

3 0
možnosti

Milankovič dokázal, že Země obíhá kolem Slunce po eliptické dráze, jejíž excentricita se mění a sklon Zemské osy rovněž kolísá v rozmezí až 21,8 – 24,4° - a ta má Zemi větší vliv, než si připouštíme, Tyto faktory mění získávání množství tepla, což se projevuje změnami atmosférického a oceánického proudění - a ty nijak nezměníme.

Na těchto vlivech dnes ale nikdo nepracuje a nepočítá s nimi.

;-(

0 0
možnosti

Neustále čtu, že Rusové zastavili plynovod Jamal. Nikde jsem se ale nedočetl, proč. Samozřejmě, dle našich zdrojů je to Putinovo vydírání.

Jelikož mi byla azbuka vtloukána do hlavy od 4. třídy ZDŠ, tak jsem nakoukl do ruských stránek. A ejhle - vysvětlení. Gasprom ukončil dodávku plynu z důvodu splnění nasmlouvaného množství za nasmlouvanou cenu. Teď se bude jednat o dalších dodávkách za nové ceny.

Někdo vloni naplánoval méně, to dostal a šmytec. Že jsi to spálil dříve? No a co, tvůj problém. Chceš další? Zaplať!

8 0
možnosti

Nizozemsko cíleně omezuje vlastní těžbu zemního plynu, ložiska v britském sektoru Severního moře se vyčerpávají a dodávky z Norska klesly kvůli odstávkám za účelem oprav a údržby zařízení. Co se týká zkapalněného zemního plynu (LNG), Evropa se o tankery s plynem přetahuje s východní Asií a její rostoucí spotřebou, které dávají USA přednost a snížily tak své dodávky do Evropy cca o 50 %.

Aby těch problémů nebylo málo, letos jsou podle některých studií nejhorší podmínky pro větrné elektrárny za posledních dvacet let. Slabý vítr často nestačí na roztočení rotorů větrných farem na moři i na pevnině. Konkrétní příklad: zatímco v prvním pololetí loňského roku pokryly větrné elektrárny v Německu 29 procent spotřeby elektřiny, letos to bylo už jen 22 procent. Výpadek musely pokrýt hlavně uhelné a plynové elektrárny.

0 0
možnosti

Já bych to celé na Makrelu neházel. Musí se tvářit zeleně a proevropsky a přitom ji letos šeredně vypekly větrníky.

Německý ekonomický deník Handelsblatt píše, že se rýsuje mnohamiliardová dohoda mezi USA a Čínou a Evropa na ní bude tratit už tím, že dodávky USA do Evropy jsou o 50 % nižší. Zásoby plynu nejsou letos v EU dostatečné ( k vůli velkému nárůstu výroby elektřiny v plynových elektrárnách ). Ceny kvůli povolenkám prudce stoupají a tankery se zkapalněným zemním plynem míří místo do Evropy do Asie, kde lze dosáhnout ještě vyšších cen než v Evropě.

Prostě atom i plyn dokážou zajistit stabilní zdroj energie - pokud vyřadíme uhlí.

Soláry a větrníky jsou príma, když je vše OK - když ale nesvítí a nefouká, je zle.

To samé platí s energetickou burzou, kde se obchoduje s přebytky. Ten kdo dal přednost houpající burze a roky na přebytcích vydělával, splakal dnes nad výdělkem, protože přednost mají dlouhodobé smlouvy před burzou přebytků.

;-)

1 0
možnosti

Šeredně ji vypekly větrníky? ;-D

A copak se jí stalo? Přestalo foukat?

0 0
možnosti

J97a94n 23V16l50k

2. 11. 2021 12:43

Bez ohledu na kancléřku Merkelovou, uváděný stav byl zřejmý již od samého počátku rozhodnutí odstavit jaderné elektrárny. Elektrická energie se plánovala vyrábět pomocí obnovitelných zdrojů a plyn se měl vyžívat jako zdroj tepelné energie místo uhlí. Jaderné elektrárny ani jiné zdroje nikdy nebyly schopny pokrýt potřebu tepelné energie, hlavně v zimě. Fakta přece musela být všem známá, není třeba se dnes znepokojovat. Jenom je obrovská škoda těch odstavených jaderek a při tom pohlížet na plochy pokryté panely. Pohled na jehličnatý les je mnohem příjemnější.

3 0
možnosti

Nechte tu důchodkyni, ať může v důchodu uvažovat na svými hloupými nápady.;-O

0 0
možnosti
Foto

Hraběcí rada od soudružky Merkelové na odchodnou.

0 0
možnosti

P50a90v13e63l 80D55u63d54r

2. 11. 2021 10:47

To nevíte, že AM je bývalá svazačka z NDR, která jezdila na školení do Moskvy? A tam jistě probírali těžbu a distribuci zemního plynu. Stará láska nerezaví.

0 0
možnosti

Distribuci plynu po zprovoznění nového plynovod zajistí Německo.

To zajistí problematický tranzit místo Ukrajiny.

1 0
možnosti

Máte recht, jen s tím jádrem - jaderná energetika závislost na Rusku nevyřeší. Zatím veškeré palivo do českých JE pochází z Ruska.

1 2
možnosti

E17m34i52l 26N94o67v20á50k

2. 11. 2021 10:57

Což ovšem neznamená závislost vůbec žádnou. Stejně jako ho teď bereme z Ruska, můžeme ho kdykoliv začít brát odjinud. To se o plynu rozhodně říct nedá.

5 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik