Cizinec není našinec, ale ekofanatik to stejně nepochopí

Španělsko zavře všechny jaderné elektrárny. Od roku 2050 chce vyrábět elektřinu jen z obnovitelných zdrojů. Tleskám, ale je mi jasné, že ekofanatici začnou křičet, že to máme u nás dělat stejně. I když je to nesmysl.

Ve Španělsku jsem párkrát byla, tu zemi mám ráda. Žijí tam fajn lidi a skoro pořád svítí sluníčko. A protože tam je taky spousta volných ploch, tak je Španělsko jako stvořené k tomu, aby se tam elektřina vyráběla pomocí solárních panelů. Španělé mají taky vysoké hory a tisíce kilometrů pobřeží, kde samozřejmě fouká vítr. Proto má země skvělé podmínky i pro větrné elektrárny. Ty využívá a je jednou ze světových velmocí ve výrobě elektřiny pomocí větru. V neposlední řadě je ve Španělsku na většině území skoro celý rok teplo, takže nejsou potřeba teplárny.

 

Proč to všechny vypisuju? Aby bylo každému jasné, že přírodní podmínky ve Španělsku jsou dramaticky odlišné od těch našich. A proto Španělé můžou, a správně to taky dělají, postavit svou energetiku na obnovitelných zdrojích. My takové štěstí nemáme. Tak si holt musíme pomoci jinak. Protože elektřinu potřebujeme stejně jako Španělé, teplo dokonce mnohem víc. Štve mě, že to pořád někteří blázni nedokážou, nebo možná spíš nechtějí pochopit.

V novinách na to narazíte každou chvíli. Jedna parta protestuje proti jaderným elektrárnám, druhá proti uhelným. Zrovna dneska dělá Greenpeace nějaký protest proti ministrovi životního prostředí Brabcovi, který prý příliš fandí uhlí. Brabce neznám, ale schválně jsem si přečetla několik jeho názorů, abych si udělala obrázek, jestli je protest Greenpeace oprávněný či nikoliv. Snažím se fakt být spravedlivá. A mám celkem jasno. Brabec je zjevně normální člověk s celkem rozumnými názory. Zkrátka není to ekofanatik. To se samozřejmě ekofanatikům nelíbí, takže se ho rozhodli nálepkovat. Ach jo. Kdyby radši dělali něco pořádnýho. A tím nemyslím, aby šli do Michelinky tahat pneumatiky (zdravím Černé Barony). Budu šťastná, když budou dál bojovat za záchranu velryb, amazonských pralesů apod.

Opravdu nevím, co je na tom tak složitého. U nás zkrátka pro obnovitelné zdroje nejsou dostatečně vhodné podmínky. Proto prostě musíme nějakou elektřinu a teplo vyrábět i z jádra a uhlí. Jasně, není to hezký. Mně se to taky nelíbí, ale na druhou stranu buďme rádi, že to jádro a uhlí máme. Technologie jdou přece strašně rychle dopředu. Vsadím se, že za pár let už budou fungovat obrovský baterky, nebo bude možné elektřinu dostávat třeba i z toho Španělska k nám. Ale ještě to nějakou dobu bude trvat. Těším se na to, ale nechci na to čekat při svíčce a pod pěti dekami.

 

Autor: Alexandra Dítětová | čtvrtek 14.2.2019 10:59 | karma článku: 40,15 | přečteno: 2185x