Ach jo, zase nám lhali

Zelení lobbisté a aktivisté nás neustále přesvědčují, že je třeba posílat dotační miliardy na zelené zdroje. Je to prý nutné pro ochranu klimatu, přinese to levnou elektřinu a tisíce pracovních míst. To ale nějak nevychází.

U té ceny elektřiny je to dost složité. Pokud už budou zdroje vybudované, a bude vystavěna i infrastruktura, tak je skutečně možné, že bude ve výsledku elektřina levná. Problém ale je, že zelení producenti pořád požadují obří dotace, takže proces zelenání energetiky je extrémně drahý. Ukazuje se to na příkladu německé Energiewende.

Začalo to přitom tak nadějně. V roce 2003 sliboval tehdější ministr životního prostředí Jürgen Trittin Němcům, že transformace energetiky je vyjde měsíčně zhruba na cenu jednoho kopečku zmrzliny. Realita je dramaticky odlišná. Každého Němce vyšla Energiewende v přepočtu už na stovky tisíc korun a peníze se samozřejmě sypou a ještě dlouho posypou. Tohle už ale asi všichni víte, i já jsem o tom opakovaně psala.

Tento blog ale píšu, protože jsem narazila na zajímavé informace o těch tisících pracovních místech. A opět jsou z Německa. Zatímco výkon instalovaný v obnovitelných zdrojích v Německu v minulém desetiletí prudce vzrostl, počet pracovních míst v sektoru totiž naopak značně poklesl. V roce 2011 bylo v oblasti výroby a instalace obnovitelných zdrojů zaměstnáno v Německu více než 300 tisíc pracovníků. Za pouhých 5 let se však tento počet snížil na dvě třetiny, o další dva roky později na pouhou polovinu. Hlavník důvodem je, že se výroba solárních panelů přesunula do Číny.

Věříte někdo, že při rozvoji solárních a větrných elektráren budeme panely či větrníky vyrábět tady? Já ne. Vyrobí je levně v Číně či jiných asijských zemích. Sem se akorát přivezou, někdo na to pobere dotace, a za dvacet let budeme řešit, co s odpadem.

Já se tímto textem nesnažím zabránit rozvoji obnovitelných zdrojů. Ten je sám o sově správný a podporuju ho. Jen bych byla ráda, kdyby se vše dělalo s rozumem, aby nám například v zimě nechyběla elektřina jako teď Švédům, abychom se nemuseli klepat před hrozbou blackoutu, a abychom za něj nemuseli nesmyslně platit spoustu peněz navíc. A aby nám o tom všem pořád nelhali.

Autor: Alexandra Dítětová | úterý 9.2.2021 9:52 | karma článku: 42,66 | přečteno: 2155x