Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Spíše mi vadí, že při srovnání s jinými předměty jako je například HV, nejsou učebnice, i když by si je děti zasloužily, dovedu si představit, že by byly velmi krásné a poučné...! Nejde přece jenom o náboženská díla, například architektonické skvosty secese také neznají... :-)

0 0
možnosti
Foto

Děkuji, máte pravdu, minulý režim na nás zanechal plno jizev, ovlivnil také negativně chování nejedné generace lidí a způsobil tak devalvaci životních hodnot a postojů, vládu byrokratů a bezcitnou anonymní mašinérii nevyjímaje. Doufejme, že se to pomalu bude zlepšovat, asi je třeba se rozhlížet okolo... Evropa má být nač hrdá!

2 0
možnosti
JP

J48o64s72e35f 95P19o12t10r

18. 12. 2015 22:31

Nedávno šel na TV ZOOM pořad o judaismu, křesťanství a islámu, o jejich společných kořenech a kromě jiného se tam konstatovalo, že od vzniku islámu nevznikl jiný náboženský proud. V čemž se ovšem autoři hluboce mýlili, protože úplně nový a jiný náboženský proud začal vznikat v 18. století a ve 20. století se etabloval v ateistickém marxismu-leninismu.

Začal hledat své místo neuvěřitelnou agresivitou, ovlivnil půlku zemí na světě, nakonec jeho instituciální forma odumřela (kolaps SSSR a světové socialistické soustavy), ale zanechal za sebou na 100 milionů mrtvých a nespočetně duševních pohrobků, v českých zemích asi tak 80% populace, v ostatní Evropě tak 60%.

Marxismus - leninismus se nutně dostal do konfliktu s křesťanstvím, jehož postavení si z hlediska své surové síly nárokoval. V té době byla křesťanská civilizace historicky nejúspěšnější společností, kde vznikla věda, umění na nejvyšší úrovni, demokratický způsob vlády a průmyslová výroba. Tyto entity v současnosti dobývají svět, jen Evropa je úplně jiná a jejich 60%-80% populace chodí nevšímavě a nechává pustnout umělecká díla nejvyšší kvality, které už nikdo nikdy nepřekoná.

2 0
možnosti
MB

No, spojovat pokrok a úspěšnost společnosti s křesťanským náboženstvím není úplně správné.

Ano, v "křesťanská civilizace" zaznamenala obrovský rozvoj vědy, umění, ekonomiky atd....ale až poté, co církev byla odloučena od světské moci. Do té doby to byl temný středověk, úpadek oproti jiným civilizacím.

Jakákoli totalita dusí a škodí....a to i totalita náboženská (bez ohledu na druh náboženství).

1 0
možnosti