- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Už jsem tu zas.
Tak to vypadá, že to nejsou ani "slivoně špendlíky", ani "mirabelky", nýbrž "slivoně myrobalány":
I když má p. Jurčák zřejmě pravdu:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_%C5%A1pendl%C3%ADk_%C5%BElut%C3%BD
No, i k příspěvku níže, i u nás se říká "špendlíky", na trhu je prodávají jako "špendlíky", a já znám vedle žlutých, červených, i "fialové".
A zítra na ně vyrážím, protože právě nastal jejich čas, jak správně píše autorka.
Milá paní. To, o čem tu píšete, nejsou žádné "špendlíky", ale mirabelky. Špendlík je podlouhlá, "žlutá švestka", která jde oddělit od pecky (na rozdíl od mirabelky) a dnes už je poměrně vzácná. Je, řekněme, "ušlechtilejší" než mirabelka a slivovice ze špendlíků je slaďounká a patří mezi gurmány k těm nejvyhledávanějším. Ale i vámi kritizovaná mirabelka není úplně k zahození a gořalka z ní není vůbec špatná. Jen se musí do kvasu přidat něco cukru, aby dobře vykvasila a vypálit zavčasu. Vělice dobrá je prý i marmeláda, ale přiznám se, že v tomto směru nemohu sloužit vlastní zkušeností. Mirabelka je nádherný strom, který v přírodě na jaře kvete jako jeden z prvních a patří k ozdobám kolem naších cest a pro včely je vždy velkou hodovní síní. Proto také nedám na mirabelky dopustit. Takže žádný "čas špendlíků", ale mirabelek!
A já vám musím oponovat. I u nás máme zažité špendlíky tak, jak o nich píše paní Dita. Koupili jsme zahradu, která byla obehnána těmito stromy a věřte, že byla radost je sklízet. A nejvíc právě na slivovici, to byl pak doslova obřad. Tyto žluté plody sloužily i k výrobě marmelád, džemů a chutnaly skvěle. U nás se jim neřeklo jinak, jak špendlíky. Ale myslím si, že je to naprosto jedno, jestli mirabelky, či špendlíky, hlavně, že chutnají dodnes a nevymizí.