IS

Zefektivnění je dobrá myšlenka, která ovšem nemůže být naplněna praktickým obsahem. Žádná byrokracie, navíc dobře placená, nebude dobrovolně redukovat sama sebe.

LP

Smyslem dotací je naučit lidi si myslet, že bohatství vzniká tak, že úředník někam ukáže prstem a nařídí vytisknout peníze. A takoví lidé pak volí hádejte koho.

Foto

STAN, ti se můžou kvůli dotacím chlubit, co všechno prosadili na vesnicích a městech a proto se i chovají stylem "koho chleba jíš, toho píseň zpívej"

Foto

Skvěle napsané.

Domnívám se, že velké, téměř celoplošné dotace, které už začínají být jaksi až "nárokové", (viz státy, které se s centrálními orgány EU soudí o dotace, pokud mají pocit, že byly na něčem ukráceny) vůbec nejsou dobrou cestou. Mohou kromě jiného deformovat trh, jehož zdravé fungování je nezbytným předpokladem existence EU. Horší je ale mafiánství a dotační byznys. Obojí prorůstá do korupčních vazeb mezi politickými a ekonomickými strukturami a je živnou půdou pro nikým a ničím nekontrolované oligopoly.

Smyslem dotací má být něco úplně jiného. Mají být spíše výjimečným nástrojem pro naléhavou (pokud možno jen dočasnou) pomoc některému oboru, jehož rozvoj je strategickou potřebou anebo těm, kdo se ocitl v nesnázích. Opačný trend, kdy se dotace stávají pro někoho "návykovými" a bez nichž by nezvládl dál fungovat, je velmi zrádný.

Ale hlavním smyslem EU jsou společně sdílené hodnoty, vzájemná solidarita, platnost a vymahatelnost zákona pro všechny, platnost mezinárodního práva, absolutní odmítnutí násilí v mezinárodních či mezistátních vztazích, společně utvářený prostor bezpečí, lidská práva, nedotknutelná hodnota lidské osoby a její svobody (ruku v ruce s povinnostmi), atd. atd. atd. Dobře fungující ekonomické vztahy (potažmo i dotace) mají sloužit dobrému fungování celku a hodnot, na nichž stojí.

AL

Velmi dobrý článek. Bohužel jej budou kritizovat ti, co křičí proti EU ze zákulisí podporováni těmi, kdo potřebují, aby žádná EU nebyla a oni mohli lépe rozjištět své mocenské a ekonomické rejdy.

JZ

Jenomže Babiš by s těmi dotacemi nesouhlasil. On by by bez nich skončil.

  • Počet článků 115
  • Celková karma 34,27
  • Průměrná čtenost 1601x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik