Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

V očkovacím sporu jde o víc než se zdá. Naznačil jste to. Svoboda jednoho končí na hranici, kde začíná svoboda jiného.

Základní otázky zní: Kde je ona hranice? Kdo tu hranici určuje?

Subjektivní pohled na hranici jistě není shodný s pohledem subjektu jiného. To se plně projevuje při očkovacím sporu. Obě strany vidí tu hranici jinde. Tady nastupuje společenské zřízení, které není už o svobodě jednotlivce, ale o dohodě a tom co je jednotlivec ochoten vydržet, někde je také k "ochotě" přinucen. U nás máme, zaplať pámbu, demokracii a to znamená, že jedinci mají vydržet to na čem se usnese většina, navíc máme zastupitelskou demokracii a naši zastupitelé hájí i práva menšin, není tedy diktatura většiny.

Otázka tedy zní: Jsou neočkovaní menšina, u které je správné hájit jejich právo proti většině?

U postižených, lidech v nouzi a pod. nemáme s rozhodnutím problém. U kulturních menšin a migrantů už selektivně problém je. No co ti neočkovaní? Kdo s nezlomnou jistotou řekne, že ohrožují život ostatních a že nuceným očkováním se nenapáchají ještě větší škody.

Medicínsky je to jasné jako facka, očkování je proti viru účinné a pomáhá, beze sporu. Ovšem nenávratné mohou být škody na vzájemném soužití se zásadním dopadem do udržení demokracie. Nevidím důvod spadnout do totality jen proto, že nedokážeme vysvětlit menšině to, co se nám jeví jako evidentní a jednoznačné. Proto je povinné očkování špatné řešení.

1 0
možnosti
Foto

Milý pane Kučero, dobrý den. V jádru s Vámi souhlasím. Pokusím se však odpovědět na Vaše otázky: Kde je ona hranice? Kdo tu hranici určuje?

Hranice je dle mého mínění tam, kde odmítači očkování v své sumě ohrožují zdraví zbytku populace. Podívejte se jen na procento neočkovaných, kteří zaplňují nemocniční lůžka. Kvůli mnohým v důsledku jejich těžkého průběhu nemoci chybí kapacita zdravotnictví jako celku věnovat se jiným pacientům s jinými chorobami, mnohdy také vážnými. Hranice je překročena. Kdo tu hranici určuje? Vláda na základě konsenzuálního názoru ministerstva zdravotnictví, ministerstva spravedlnosti a krizového štábu.

Jsou neočkovaní menšina, u které je správné hájit jejich právo proti většině?

Menšiny rozhodně zasluhují právo na ochranu před většinami. Nicméně jen ty menšiny, které většinu neohrožují. U takových nastupuje právo většiny na ochranu proti nim.

Poslední a nezávažnější otázka: Jak vybřednout ze situace zaviněné průběhem minulých dvou let, během kterých došlo k fatální ztrátě důvěry v autority, k polarizaci společnosti a nárůstu odpíračů očkování zaviněného hoaxy, ale také mnohými nezodpovědnými kroky minulé vlády, ba i některých zdravotnických odborníků? Jde to bez ještě většího celospolečenského konfliktu? Jde to bez ohrožení demokracie politickými extremisty, kteří čekají na každou příležitost, a nařízení povinného očkování by jistě takovou příležitostí okamžitě bylo?

Odpovídám: Jde to.

Je zapotřebí hluboce uvážené strategie, postavené na masívní zdravotnické osvětě, zaměřené na to, proč je očkování důležité, kterým zemím ve světě pomáhá a jaká je tam situace ve zdravotnictví a celospolečenská nálada. Věřím, že dobré příklady táhnou.

Velmi si vážím demokracie v naší zemi. V téhle chvíli jde i o ni.

2 1
možnosti
KP

Kecy, v kleci. Žádná pandemie, ale politické rozhodnutí o virové pandemii. Proč bylo zakázáno pitvat zemřelé,proč i oběti negod,zemřeli s covidem?;-(

4 5
možnosti
JK

Dokázala by vás pitva uspokojit, myslíte, že vám předá někdo osobní data zemřelých, není to spíš na rozhodnutí rodiny? Nebudete tvrdit, že pivy jsou zmanipulované? Fáma o obětech nehod už byla vyvrácena a stále tenhle plk koluje, jak vidno.

3 1
možnosti
JP

Pane Vrchovský, nemoci, které jste zmiňoval,(a je jich mnohem víc) jsou tady s lidstvem stovky let. Vyvíjely se léky a potom i vakcíny, trvalo to roky, než se to podařilo a dostavily se výsledky a schválení k širokému užití. Dnešní vakcínu není možno srovnávat s výše zmiňovanými. :-) Zkuste přemýšlet taky o tom, jaké zdravotní následky měly některé léky a vakcíny na lidi(děti narozené bez ručiček, nožiček, zuby bez sklovina atd.).

1 2
možnosti
Foto

J12i43ř71í 46K27i24n40d53l

30. 11. 2021 10:35

Vakcíny, které obsahovaly oslabený vir, měly vedlejší účinky zvýšenou teplotu, zarudnutí v místě vpichu. Na celém světě nebyl zaznamenán jediný případ, že by se po těchto vakcínách rodily děti bez ručiček, nožiček, zubní skloviny.

0 0
možnosti
Foto

Naše imunita se nastavuje tak, jak virus postupuje. Boj s virem začíná na sliznicích a pak nastupuje buněčná obrana. Očkování jde cestou opačnou a to do těch míst, kam se přirozená infekce se nedostane. Vakcína vám je vpravena do svalu a nastaví systémové protilátky, ale ne slizniční protilátky. To vás ochrání před těžkou formy vedoucí k hospitalizaci a smrti, ale nechrání před mírnou a středně těžkou formou. Takže očkovaní jsou potenciálními přenašeči covidu a osoby očkovaní plní nemocnice se covidem..

3 1
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik