Foto

Přesně a výstižně popsáno. Díky a karma

Foto

J14a80n 53Š81i81k

2. 4. 2024 8:55

Karma. Těch 300 mld. Kč je pro některé politiky vděčné téma, jenže jim uniká řada souvislostí, jež jste tak dobře popsala. Hodně se zapomíná na to, že řada podniků by dnes bez vstupu zahraničního partnera či vlastníka vůbec neexistovala. Na začátku je to stálo velké investice do lidí, IT, vybavení, strojů, získání obchodních kontaktů v zahraničí, apod.. Není nic divného na tom, že si dnes berou dividendy. A jak správně uvádíte, jde o zdaněné peníze. Netuším, co by s tím dotyční politici chtěli udělat. Vypíší další speciální daň? Nepomůže to vůbec ničemu, naopak odradí to další investory. Hezký den

JP

Nezapomeňte, že řada firem byla zavřena a stroje prodány do šrotu, aby západní firmy neměly konkurenci. Tak třeba skončily české cukrovary, kdy kvóty na výrobu cukru byly protiprávně předány na Západ.

Nebo taková voda, to je taky něco! Trubky sice vlastní česká firma, ale zisky z prodeje vody plynou do Francie, do Rakouska a jinam. Zbytečně jsme rozprodali firmy, které mohly plnit českou státní pokladnu, a divíme se, že není na důchody. Ale na zbraně, na ty bude vždycky!

RC

1) je smutne, ze to cislo pritoku dividend ze zahranici se v podstate nikdy neuvadi. Je to poprve, co ctu nejakou konkretni castku

2) tem kritikum vzdycky rikam - kolik akcii zahranicnich firem vlastnis, abys otocil tok? Povazuji mne za blazna...

Foto

Ano, obecně se u nás přeceňuje HDP a nedoceňuje HNP. Každopádně děkuji za diskusi. Pěkný den.

ST

Skvěle napsané, jen mám pocit že u některých lidí tady to bude jen házení hrachu na zeď. Jejich zakomplexovanost a malost to nezmenší a pořád budou dělat chudinky kterým ubližuje celý svět.

PT

P10e31t72r 94T91e76s62a15ř

2. 4. 2024 21:26

Autorka Vás oklamala pane Trnko. Ve svém článku popisuje dobu ranného kapitalismu a ne současnou dobu globalizace. Globalizace podle Becka znamená procesy, jež podkopávají národní státy a jejich suverenitu, což vidíme dobře u nás.

LV

Spousta lidí si vůbec neuvědomuje, že kdyby tady neproběhla čtyřicetiletá devastace ekonomiky komunisty, tyhle problémy bychom neměli. V devadesátých letech sem zahraniční firmy zainvestovaly stovky, ale spíš tisíce miliard, aby náš průmysl byl aspoň trochu konkurenceschopný. A teď si vybírají zisky, je to docela přirozené.

Foto

Za všechno může Černá ruka a Danilo Ilič s Gavrilem Principem. Atentát v Sarajevu. Řetězová reakce dostala zelenou a pořád nemá konce.

Foto

Co mám z peněz pana Babiše? Tak ať si peníze firem, které podnikají u nás, pošlou majitelé třeba na Slunce, které obíhá kolem Země ..

Foto

Vy nevíte, co z nich máte? Přiznáním jste si vystavil nehezké vysvědčení z všeobecné nauky.

JL

Vazena pani Evo Kislingerová. Zde je jisty trend v CR, ze se ten vas clanek nevyucuje ve skole a tim mnoho cs. obcanu nezna zakony kapitalismu. To je zaklad.

Dalsi trend prichazi z vlad, ktere nas vedly od vzniku CR. Protoze ziji v USA, znam program federalni vlady stanoveny prave uchovani vydelku pracujicich v presne stanovenem investicnim fondu zvanem "401K". Kratce, moje vydelane penize investuji pred zdanenim do hospodarstvi zeme. A co vice, take do cizich podniku. Tim ty "dividenty" z techto podniku se dostanou zpet do USA a tim podporim americky zivot na vyssi urovni. To se v CR nedeje!!!

Ceska republika v ohlaseni vcerejsi zadluzenosti, je chudsi o 105 miliard korun. To je suma za prvni tri mesice roku 2024. Proste pokracujeme ve stejnych slepjejich tech predchazejicich vlad a politicke garnitury. Pamatujte na stare ceske (i moravske a slezske) prislovy. "Tak dlouho se chodi s zbanem pro pivo, nez se ucho utrhne". Pak zustaneme bez piva. Ach jo.....??!! Ubohy narod a bez piva.

RC

:) CR je chudsi o 105 mld. statniho dluhu?

A neni to tak, ze CR je o tech 105 mld. bohatsi? Jen je holt bude muset splacet. A kdyz jsme u dluhu, tak bych rekl, ze USA maji ten dluh ponekud vetsi....

USA maji dluh cca 33 bilionu dolaru, na pocet obyvatel jsou cca 30 krat vetsi... Takze na 11 milionu lidi (jako ma CR) by pripadal dluh cca 1bilion USD.... coz pri soucasnem kurzu je cca 23 bilionu korun... ale CR ma jen cca 3 biliony...

IM

I57v61a48n 96M19i59n66á53ř

2. 4. 2024 11:36

Paní Kislingerová je rozená pedagožka. Zejména pro nás, kterým ekonomická fakta a procesy mnoho neříkají. Díky za zajímavé vysvětlení faktů - o nichž jsem osobně nikdy nepřemýšlel !

Foto

Bylo mi ctí. Pěkný den a děkuji za příspěvek do diskuse.

  • Počet článků 102
  • Celková karma 29,52
  • Průměrná čtenost 1376x
Profesorka ekonomie a vysokoškolská pedagožka dříve na Vysoké škole ekonomické v Praze, nyní na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V letech 2014 až 2018 členka Zastupitelstva hlavního města Prahy a radní pro finance a rozpočet. Autorka mnoha vědeckých publikací, mezi které patří monografie, sborníky a odborné články v domácích i zahraničních časopisech.

Seznam rubrik