Foto

Všichni lidé jsou Boha děti, tudíž ON je i v každém z lidí. ON není sadistou, těžko však i soudcem, neb ON jediný(!) ví i zná, tudíž i chápe a rozumí.

Foto

Janka, to bylo velmi hluboké. Děkuji za všechny.

Foto

Vďaka za prečítanie, to nie ja, ja som to len spísala.

Foto

Díky za zamyšlení, které se hodí k velikonočním svátkům. Pokud jde o Boha, mám někdy dojem, že je reálně brán jako stvořitel naší planety a ne jako stvořitel světa. My lidé si příliš moc o sobě myslíme. Možná však, že jsme pod rozlišovací schopností toho, kdo stvořil pravidla nekonečného Vesmíru. Nezbývá lidstvu, než spoléhat na sebe.

Ve jménu Boha se žehná i zbraním / na obou stranách fronty /

Pěkné Velikonoce ti přeji, Janka

Foto

Áno, díky za Tvoju úvahu. Súhlas. Možno sa ľudstvo spamätá, možno nie. Aj ja Ti želám, Vildo, krásne Velikonoce.

MP

Opět hezky napsáno. Řekl bych, že odpověď na otázku je nasnadě, jelikož nic jiného než Bůh neexistuje. Přeji krásné sváteční dny.

Foto

Ďakujem Vám veľmi pekne za prečítanie a milý komentár. Súzniem s Vami. Mne sa páčila veta z kinihy v Púšti a v pralese, kde malá Nely povedala, že Boh je len jeden. A veriť či vzhlížet k nemu môžeme rôzne. Ja Vám tiež želám pohodové sviatočné dni podľa Vašich predstáv.

LM

Ahoj Jani, hezky převyprávěno. Jen co je pro jednoho dobro, může být pro druhého zlo a opačně. Někdo páchá zlo, a má dojem, že je to ve jménu dobra. A Bůh se dívá... nikomu nenařizuje.

Foto

Však o tom je ten prerozprávaný príbeh, z pozície pohľadu kaplana, ktorý mi to vykládal, nielen z pozície náboženstva. A myslím, že s ním súzniem. Pekné dni želám.

PC

Janka, opět brilantní.

Jiní to už níže napsali za mne. Já jen doplňuji to, co tu už bylo psáno: Bůh nám dal svobodnou vůli. To, jak s ní naložíme, záleží už jen a jen na nás. Bůh nesoudí (na rozdíl od věčné potřeby člověka soudit druhé). Pokud by to dělal, to jest pokud by soudil, už by nebyl Bohem...

Vinit proto Boha za hrůzy kolem nás páchané je zbavovat se zodpovědnosti a přehazovat ji na Toho, kdo s ní nemá absolutně nic společného.

Přeji Vám krásné Velikonoce a pohodové jarní dny.

Foto

Ďakujem Vám za prečítanie a milý komentár, Pavle, súzniem s Vami. V konečnom dôsledku nejde o to, čomu kto verí, či neverí, ale ako a čo mu funguje v živote. Ja sa držím toho čo funguje mne, čo mi umožňuje nachádzať znova niečo nové. Čo zapadne do tej mojej skladačky.Tiež Vám želám príjemné Velikonoce a pohodu.

Foto

Četla jsem slova mystika, že Zlo tvoří Dobro a Dobro tvoří Zlo .. velmi to se mnou zarezonovalo

Foto

Vďaka za prečítanie a komentár. Veď všetko so všetkým súvisí. V každom z nás je aj dobré aj zlé. Ja mám rada slovenské príslovie: Všetko zlé je na niečo dobré(a naopak). Aj keď biblia ma vie viac prekvapiť ako dualizmus. Niekedy sa mi zdá, že biblia je prvá sebarozvojová literatúra-miluj blížneho svojho, ako seba samého.

Ľudia so slobodnou vôľou majú možnosť voliť aj také rozhodnutia, ktoré sú hlúpe, nemorálne, zvrátené, no napriek tomu slobodné. To, že človek zažíva rôzne utrpenia, aj nespravodlivé, zrejme slúži v širšom kontexte pre dobro človeka, hoci to v krátkodobom pohľade nie je viditeľné.

Napríklad príbeh starozákonnej postavy Jozefa, ktorý zažil rôzne krivdy od vlastných bratov. Na konci príbehu sa Jozef stretáva s bratmi, ktorí si uvedomili, akej nespravodlivosti sa dopustili. Jozef im odpúšťa so slovami: „Vy ste síce snovali proti mne zlo, ale Boh to obrátil na dobro, aby uskutočnil to, čo je dnes, aby zachránil život mnohým ľuďom.“

Velmi zajímavá úvaha!

Hledal jsem Boha celý život a dospěl jsem k poznání, že Bůh je jiný, než nás učili. Hledáš-li Boha, pak sleduj přírodu, reálně, bez iluzí a konfrontuj to s poznáním svatopisců Bible.

V rozporu, jak nás to učili, nepoznávám, že člověk má svobodnou vůli, ale naopak že je plně determinován. Ano odporuje to křesťanskému vnímání světa a jsem přesvědčen, že by bylo dobré i změnit justiční paradigma a nesoudit "oko za oko, zub za zub", ale soudit podle škodlivosti pro celou společnost, občanské svobody a liberální demokracii.

Všudypřítomnost Boží vnímám jako Jeho naplnění našeho nitra. Buď tam pozveme Boha, nebo tam vjede Zlo. Podobně to chápou indiáni: V každém člověku je vlk dobrý a vlk zlý. A člověk je takový podle toho, kterého vlka krmí!

A Bůh je plodná, tvořivá Láska a Pravda! "Já jsem pravda, cesta a život!", říká Ježíš z Nazareta. A evangelista Jan ve své epištole svědčí: "Bůh je Láska!"

Foto

Ďakujem za návštevu, prečítanie a inšpiratívny komentár.

Foto

Vďaka, Horste, za návštevu i milý komentár

  • Počet článků 184
  • Celková karma 28,04
  • Průměrná čtenost 1113x
Študovala psychológiu, právo a ekonómiu. Profesne sa pohybuje v ekonomickej oblasti.

Hovorí, že približne tridsať centimetrov z hlavy do srdca je najdlhšia púť, ktorá nás čaká na ceste životom.

"Úsmevy, ktoré rozdávaš, slzy, čo plačeš, všetko, čo dosiahneš, všetko, čo uvidíš, to bude tvoj život.
Preto sa rozhliadni a vyber si svoju zem, kde budeš dlho žiť a vysoko vzlietneš." (Pink Floyd)

Seznam rubrik