VF

Korunu tomu všemu dnes nasadil ve svém blogu pan Pokorný. Určitě se dočká velké karmy od těch, co se spolu s ním už nemohou dočkat, až se zase snaneme součástí Varšavské smlouvy s povinnou vojenskou službou...

Vám díky za článek.

Foto

Místní ruské přátele jsem nechtěl jmenovat. Ti jsou bezvýznamní.

Foto

Ani jedn z těch, co takhle slaví, si neuvědomuje, že pokud by žili v putinovském Rusku a měli by odlišný názor, létali by z oken jako o život. Někdo so prostě musí zopakovat dějiny od Lenina, aby pochopil, kdopak že jde při podobných akcích první ke zdi.

Foto

Ale oni by odlišný názor neměli, pane doktore. Oni by byli těmi, kteří by ta okna otevírali.

Foto

Žel, tamní převládající společenské nastavení, které se ukrývá pod povrchem bez ohledu na to, jaké vlády se střídají u moci, připomíná paralelní vesmír nekompatibilní s mírovým životem a se svobodným světem.

Jde o pospolitost, která jakoby permanentně žila ve stavu války. Bojí se žít v míru, nikdy to nezakusili. I ve Varšavské smlouvě neustále probíhala vnitřní válka: Kreml opakovaně válčil proti členům jím ovládaného vojenského paktu. Systém podmaněných vazalských států - takzvaný "tábor míru" žil přes 40 let v každodenní hysterii zbrojení a paranoidní nevraživosti.

Je to vidět i na současných mezinárodních vztazích: Rusko si pěstuje sáhodlouhý seznam "nepřátelských zemí" a nemá žádné skutečné přátele. Zná jen dočasná účelová spolčení.

Občan je permanentně "v povinné vojenské službě", nemá nárok mít vlastní svědomí a vlastní názor, platí jen poslechnout rozkazy a nařízení. Krylův verš z písně "Bratříčku" je naprosto výstižný: "A národ němý tlučou oficíři". Je to reálně existující stanné právo (byť oficiálně nevyslovené). Kdo se vzepře, může být okamžitě zatčen, poslán do armády anebo odlifrován do lágru. Vyhnanství na Sibiř a věznění v nelidských podmínkách si nevymysleli bolševici, to všechno už bylo za carského režimu. Také Dostojevskij to zažil na vlastní kůži. Gulag dodnes nebyl zrušen, jen byl reorganizován a "zefektivněn", což je vidět také na smutném konci Alexeje Navalného.

Ne, že by tam nebyly světlé výjimky lidí, kteří se dokázali vzepřít: jsou tam i takoví, všechna čest. Jenže ti většinou rychle zmizí dle Stalinovy metody "zmizí člověk, zmizí problém". Jediný způsob, jak se dostat do relativního bezpečí, je emigrace. Ale ani ta není úplně jistá...

Jediným možným východiskem asi bude silné vnitřní probuzení lidí v Rusku. Aby se dokázali ve velkém počtu a dostatečné síle postarat o zásadní proměnu. Proměnu zevnitř. Člověk je povolán ke svobodě a plné lidské důstojnosti.

IS

Popularita Putina je založena na podobných základech jako kdysi popularita jistého Adolfa a jemu podobných. Včetně podpory "užitečných idiotů" (z hlouposti či neznalosti) vyskytujících se v míře větší než přijatelné. Kolaboranty a potenciální kolaboranty ani nemá cenu komentovat. Ti se vyskytují v každé společnosti a záleží na její zdravější části, zda se budou moci bez zábran "seberealizovat" či nikoliv.

JK

To máte Írán, Čína, Severní Korea a paroubek, tito gratulovali putinovi k drtivému vítězství...

LU

Bohužiaľ gratuloval Putinovi aj náš spojenec v NATO Turecko.

JZ

I moji ruští přátelé uvedli, že volby v Rusku bývají pravidelně zfalšované. To je zkrátka fakt.

Foto

Eufemisticky řečeno, lidská pomýlenost je neKONEČNÁ, karma

Pokud pořád platí, že účelem "speciální vojenské operace" je denacifikace Ukrajiny a zabránění jejího přičlenění k západním strukturám, nemůže se Putin spokojit jen s doposud anektovaným územím. Rusko bude tedy bojovat tak dlouho, dokud nedosáhne svého, a nebo dokud nepochopí, že jeho snaha marná a že vyčerpávající válka nemá smysl. Ta druhá varianta ovšem může nastat jen tehdy, pokud bude Západ Ukrajinu i nadále podporovat.

PK

Mimochodem. Už to, že jdete k volbám a máte za sebou všehoschopného mužika se samopalem, do velké míry svědčí, o síle ruské demokracie.

Foto

To máte pravdu, ale ani ten mužík mi nemůže zabránit, abych tam nehodila jméno protikandidáta. Ale rusáci prostě Putina chtěli.

  • Počet článků 1311
  • Celková karma 34,23
  • Průměrná čtenost 3000x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.