LH

Ano, kapitalismus drancuje zdroje a životní prostředí.

Za komunistů nám výrobky vydržely 20 a více let.Dneska do dvaceti let musíte mít nejméně 3, protože víc jak 7 let nevydrží (a někdy ani to ne).To je 3x více nerostného bohatství, elektřiny, vody, znečištěné vody, benzínu a nafty na dovoz komponentů, benzínu a nafty na rozvoz hotových výrobků, více papíru na návody, více folie na zabalení, více dřevěných palet na převoz výrobků, zkrátka všeho 3x více.A proč?No proto aby výrobci těchto výrobků více bohatli.

Ano, možná že tyto výrobky u spotřebitele sežerou více lekřiny, ale kolik je potřeba elektřiny na výrobu za 20 let na tyto výrobky?

Nad tím už se nikdo nepozastavuje.

Před několika dny byl na netu článek...

Vozový park v ČR nadále stárne. Proč se to děje a je to vůbec problém?

A opět.Kapitalismus nás nutí kupovat nová auta, ale proč?Proč my, důchodci, bychom měli kupovat nová auta když nám na to naše ježdění stačí 15-20 let stará auta?A na nová z důchodu už nenašetříme.Pokud to beru podle sebe, tak za rok najezdím 6-8 tisíc km a potřebuju na to nové auto?Jak já říkám, mám okresní auto (okres Semily, Trutnov, Jablonec nad Nisou) a na co potřebuju auto, které jede přes 100km když na těchto silnicích mohu jet jenom 90km/h.To na jednu stranu a na druhou...jak dlouho tady ještě budu a co když mně za rok nebo dva doktor zakáže jezdit.

Tak se zase ukazuje, že kapitalismus potřebuje aby lidi neustále kupovali nové věci (staré se vyhodí, protože nejdou opravit) a tím pádem novými věcmi se drancuje životní prostředí.

JH

J14a57n 43H35r47u67š22k32a

17. 3. 2024 10:51

Hlavně jak za komunistů krásně vypadaly krušné hory... ráj to napohled...

OF

Nosotros borrrachos pobres no tienemos dinero, quieremos

socialismo. Viva Dolores Ibarruri, capotalistas no passaran.

Zdroje drancuje ekonomika zalozena na zvysovani spotteby, je celkem jedno, zda je planovana centralne, nebo jde o kapitalismus

JK

Jenomže pokud to drancování centrálně naplánujete a pak nekompromisně vyžadujete, je zaděláno na katastrofu.

MP

Zdroje drancuje ten přemnožený primát, který si z neznámého důvodu říká homo sapiens. Jestli tomu říkáte kapitalismus nebo socialismus je lhostejné .

PH

A nebylo by, v tomhle konkrétním případě, možné ty berličky nedávat, ale jen půjčovat? Zdarma řekněme na měsíc, a potom buď vrátit, nebo zaplatit

Foto

O tom ten blog je, je to zadarmo. Vrácení je spojeno s údržbou, propocené díly od méně čistotných by se musely měnit. Sežeň si berle kde chceš, tady jsou nové za tisíc to vyřeší.

JK

Limity na těžbu uhlí v Severních Čechách jsou kravina, protože pan doktor viděl vyhozenou berli. Ať žije Turów, dyť se nic neděje.

Foto

Je spousta věcí, které trh vyřeší a to zdánlivě jinou cestou. V ČR máme spoustu bytů, ale díky regulacím se nepronajmou. Tak se volá po další výstavbě a kupodivu na výrobu stavebních materiálů je potřeba energie. Z politických důvodů se zavírají jaderné elektrárny, plyn je dočasně mimo, protlačované soláry jsou díky dotacím drahé a nedávají pořád. Takže kopeme uhlí, aby se mohly stavět dobíjecí stanice pro auta co jezdí na uhlí.

AK

Přesně tak jak popisujete ale zacházely maminky s botičkami a oblečením pro děti už v minulém režimu.

Jen k tomu nepoužívaly internet, ale vývěskovou službu a inzeráty.

Byl tedy socialismus sovětského typu šetrný k životnímu prostředí?

TV

To ale nebyl projev socialismu. Byl to kapitalismus budovaný odspoda a tato míra kapitalismu byla komunisty tolerována.

MK

OK, ale PROČ ty španělské výroky????! Jakože autor dává světu najevo, že nějak ovládá španělštinu? Nepochopil jsem...

KK

Zrovna jsem to chtěl napsat. Naprosto zbytečné. Pokud člověk umí jen španělsky, je mu celý článek k ničemu. Pokud umí česky (i španělsky), sice hezké, ale zbytečné. Pokud umí sice česky, ale španělsky ne (i když třeba svahilsky mrská jako rodilý východoafričan), jen ho to rozladí. Takže opravdu jen pozérství, dokládající subjektivní intelektuální nadřazenost autora nad čtenářem, které může ovšem vyznít i kontraproduktivně. Škoda.

MB

Přestaňte závidět Kabátkovi a řekněte mi - ty ještě se lesknoucí berličky jste u toho kontejneru nechal?

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik