Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Upozornění pro všechny diskutující. Zavadil klasicky opruzuje u textu, který je na titulní straně idnes a zabývá se silně sledovanou problematikou. Příčina je jednoduchá, je to troll. Doporučuji na jeho příspěvky nereagovat, nemažu je jen proto, aby si každý mohl udělat obrázek sám.

6 1
možnosti
Foto

J55a96n 36Š46i87k

31. 8. 2023 10:32

Před troll bych si dovolil doplnit přídavné jméno rudý

4 1
možnosti
RN

R63a20d70i46m 75N16o61v14á33k

31. 8. 2023 10:05

No to je ale překvapení, že v době míru nevyužijeme bojový letoun na 100%

1 2
možnosti
JK

A proč ne? Nikdy jste ne byl na vojenském cvičení? Pokud necvičíte na 100%, jak pak chcete zvládnout ostrou akci?

2 0
možnosti
JK

No, zcela upřímně, AČR by si nejdřív měla od Američanů koupit 100 vyřazených prasat, zařídit k nim tuzemskou výrobu munice a mít pro ně trvale tak 300 vycvičených pilotů. Tak, aby tito mnohokrát za rok procházeli ostrými střelbami na cvičeních, kde budou podporovat mechanizované jednotky. Až by tohle bylo, řešil bych další. Protože to je vlastně na peníze a na techniku snadný úkol, tak by se vidělo, jak se to zvládá organizačně, a hlavně jak s personální stránkou. Protože bez lidí nemá smysl se pouštět do něčeho takového jako je F35, protože to je na finanční, technické a organizační úrovni vojenské velmoci, jako je USA nebo Čína. Vrátil bych se teda nohama na zem a šetřil si love na vševojskové schopnosti. Jestli má smysl do něčeho moderního dávat peníze, tak jsou to samohybné houfnice jako je ten Archer. Rusové nás neobsadí výsadkem /no.... raději to nebudu rozvádět, že/, ale tím, že nás přečíslí dělostřelectvem, tak, že nám zničí živou sílu. Vždyť se podívejte na tu Ukrajinu, ze 100% ztrát je 20% mrtvých a z nich 85% zabije palba z děl, 10% miny a zbytek cokoliv jiného. Přičemž zranění jdou tak ze 60% na vrub zaminování, zbytek zase děla. V tomhle F-35 s ničím nepomůže, tady pomohou děla a jejich převaha, a kde nestačí děla, potřebujete mít takové věci jako jsou prasata, a k nim potřebujete přebytek pilotů. Takhle to je. A něco mně říká, že nad touhle úrovní válčení je velká mezera a tu uzavírají buď taktické, anebo přímo strategické jaderné zbraně - protože rozdíl mezi nimi se možná počítá maximálně na desítky minut. - - - Občas jsem podléhal pocitu, že až tak nevadí, když předseda vlády anebo ministr obrany jsou civilisti. Už si to nemyslím.

2 1
možnosti

Prasata se vyřazují, protože proti kvalitní POV jsou bezmocné. Jak píšete, nutná je vševojsková armáda. Tj. ani se nesoustředit na dělostřelectvo, ani na letectvo. Vyvážit všechny složky.

2 0
možnosti
Foto

Když není jasné , o co jde, stačí se podívat na finanční toky.

0 0
možnosti
JK

No já si myslím že to tak není. To pořízení letadel je hodně vzdálený okamžik. Já to spíše vidím tak, že se někdo snaží zavděčit Američanům tím, co by oni sami nejraději slyšeli. Samo, vypadá to pěkně absurdně. Ale to civilisté-pacifisté jako jsou Černochová nebo Fiala nikdy nepochopí, ti jsou apriori proti válce, snaží se jí zamezit a myslí si, že hi-tech hračky tomu všemu pomohou zabránit, protože odstraší. Jenomže to je racionální postoj, ale Rusové touží po obnovení slávy velmoci, a to je čistě emocionální. Nelze odstrašit něčí emoce. Ty se musí rozbít na cucky dělostřelbou, nelze jinak.

0 0
možnosti

Já byl pro Gripeny od začátku. Důvody pro Gripeny

1) Doplní mix. Gripeny mohou startovat z kukuřičného pole (přeháním), lehce se opraví, mohou být v první linii. Nepotřebují kvalitní zázemí jako F-35. F-35 bude mít hodně zemí kolem nás a bude to dost jednotvárné

2) Za dvacet let je můžeme vyměnit. Peníze jednoduše ušetříme na rozdílných nákladech

3) Cena letové hodiny je neporovnatelná, tudíž na Gripenech budou letci létat. Když budeme mít F-35, každá hodina letu bude mnohem více sledovaná a F-35 se spíše budou leštit v hangáru než aby lítaly

4) Celkové náklady. Prostě nemáme na to, abychom utratili veškeré armádní peníze za letadla. Armáda by měla být vševojsková

17 1
možnosti
HH

„F-35 bude mít hodně zemí kolem nás a bude to dost jednotvárné“ to je spíše kladný argument ne?

4 1
možnosti
Foto

Vy jste nepochopil, že F-35 nepotřebuje ČR, ale, že USA na našem území potřebují vojenské základny s jejich letadly, které zaplatí naši občané?

Vy jste nepochopil, že jde o to, aby se naši daňoví poplatníci starali o to, aby neklesly zisky amerických zbrojařských firem?

Proč myslíte, že Fialova vláda i Parlament podepsali okupační smlouvu, která vojskům USA umožňuje beztrestnost amerických vojáků na našem území, vyvlastnění půdy či majetku našim občanům pro vojenské potřeby USA?

A položte si otázku, proč se pod tuto vlastizradu podepsal i Babiš?

4 13
možnosti
Foto

Pane Petříku, vy vidíte bubáky i tam, kde nejsou, stejně jako pan Bicera.

5 3
možnosti
RJ

Ahoj Járo. Tentokrát bezvýhradný souhlas, nepřekvapivě, rozebírali jsme to už ve tvém minulém článku.

Největší argument proti F35 je právě jeho "efektivita" vzhledem ke zbytku armády. Už jsem to myslím psal, je to jako pořizovat si Ferrari pro nákup rohlíků. Na hlubokou modernizaci armády, po které by měly F35 smysl, nemáme a dlouho mít nebudeme peníze.

9 0
možnosti
Foto

Ahoj Rosťo, musel jsem se trochu polepšit :-)))). Ano, psali jsme si o tom a souhlas.

0 0
možnosti
Foto

J65a72n 83Š18i15k

31. 8. 2023 8:13

Být ve vládě jsem pro Gripeny a to jen z důvodu rozpočtu. Na druhou stranu, jako ministr obrany, bych měl i opačné argumenty. Nikdo není Nostradamus a nevidí do budoucnosti, je možné z dlouhodobého hlediska se to vyplatí, protože do procesu mohou vstupovat další nepředvídatelné okolnosti. Pokud si F-35 přeje armáda se všemi důsledky a dopady a ne politici, tedy, převažuje odborné hledisko nad politickým, tak ano. V případě personálu se může ukázat, že na provoz Gripenů bude těžké někoho sehnat, ale o F-35 z důvodu velké atraktivity bude velký zájem a AČR si bude ze zájemců vybírat. Je různá starší technika, která už hodně dlouhou dobu zatím funguje lépe než nové technologie, jenom z toho důvodu, že ve své době byla nadstandardně kvalitní. Ne, není to pravidlo, ale případy takové jsou a to v různých oborech. Tvrdohlavost Černochové se teď může jevit jako hloupé, je třeba jedna proti všem, ale za dvacet let ji budou za to všichni poklepávat na rameno. Chci tím říci, že nic není černobílé. Ve své podstatě nakonec ani F-35 totiž nejsou důležité, je to jen součást velkého celku větších rozhodnutí v armádě, která je moloch s obrovskými logistickými nároky. Daleko zásadnější je, že po dlouhých letech došlo k zásadnímu zlomu, že se do ní investuje a zdá se, že končí její personální i materiální devastace, za kterou mohla řada předešlých vlád (vyjma Babišovy, která proces opatrně nastartovala a nepopíratelnou zásluhu ANO na otočení kormidla správným směrem má). Současná mezinárodní situace tomu taky pomohla, protože zabíjí hloupé a naivní argumenty mírotvůrců, že armádu ČR nepotřebuje, protože nás vždycky nějaký hodný strýček z Východu či Západu zachrání, příští válka prý bude jedině jaderná, protože červená tlačítka (což tvrdili i před Ukrajinou, kde dnes napůl probíhá válka jako zákopová z 1. světové) a prý všechno stojí hodně peněz. Ano, stojí. Samostatnost, sebevědomí, svoboda a hrdost jsou totiž zadarmo leda v televizních pohádkách. Jinak díky, Jardo, tohle téma fakt um

5 0
možnosti
Foto

J66a90n 62Š80i26k

31. 8. 2023 8:16

Sorry, moc dlouhé. Umíš a hezký den

1 0
možnosti
Foto

Nečas v Moskvě jednal o dostavbě JE. Jen co se vrátil, vybalila se na něj aféra s metresou a do měsíce nebyl. Proč? Protože jednal proti zájmům USA. Merkel rozjela NS 2, ačkoliv USA samy měly zájem plyn do Evropy dopravovat. Asi na ni Amíci nic v trezoru neměli a tak dostala do kanclu a bytu "wanzle", za které se, když splnily co měly, Obama omluvil. Ty něco potřebného vysály a ze sebevědomé Angely byla troska a pak se z politiky stáhla. Z toho lze usoudit, kdo jedná protiamericky riskuje, že ho potká něco podobného. Naše vláda tomu úspěšně čelí a slibovaný nákup F-35 je jen jedním ze servilních tahů.

10 6
možnosti
Foto

To je tak krásně jednoduché.

2 2
možnosti
Foto

Zdravím Vás.

Píšete, že nejsou informace, zda má ČR komplexní strategii týkající se přezbrojení armády.

To by odpovídalo tomu, že ČR jedná nekoncepčně v mnoha dalších věcech v odpovědnosti státu.

Ve věci obranyschopnosti však jde ještě o naše závazky plynoucí z členství v NATO. Jsme tedy jeho spolehlivou součástí?

Snad alespoň v této věci jsou naše činy v souladu s požadavky NATO.

PF

3 1
možnosti
Foto

Dobrý den,

to je velmi sporné. Do roku 2026 máme mít obrněnou brigádu, tu zřejmě mít nebudeme, byť tedy tato vláda k ní konečně dělá zásadní kroky. Nemluvě o plnění závazku ohledně 2 % HDP, ale v tom pochopitelně nejsem sami. Dlouhodobě se spíš vezeme, ale opět nejsme sami. Stát dle mého názoru jedná zcela nekoncepčně dlouhodobě. Ne jen dnes.

5 0
možnosti
  • Počet článků 298
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2366x
Věčný tulák, který se zajímá o vše zajímavé 

https://www.soudobahistorie.cz/

Seznam rubrik