Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

A ještě přidám, že se musím pousmát nad oblíbeným argumentem zastánců F35 že budou sloužit do roku 2070.

Ať se podívají 50 let zpět a na pokrok, který se za ten čas udál.

3 1
možnosti
HH

F15 měl první let 1972 a je dominantní doteď to je 50 let...F16 podobně...takže ano za 50 let budou F35 lítat a bude se přezbrojovat na něco dalšího...

4 0
možnosti
MB

V celé složitosti je ti jednoduché. Valit prachy na zbrojení? To udělá pouze blb. Nevěnovat se obraně schopnosti vlastní země? To udělá ještě větší. Takže, co s tím ?...

Jedině cesta koletivní obrany, NATO. Zaplatit příspěvek, 2% HDP. Paroubek zrušil radar a rozdal pastelky. Další rovněž nespnil - bránil ČR slevami na vlak.Pravil, tak nám bude lépe. Toto beru jako hranu velezrady.. .

Vážně si myslím - Proč kupovat fantas F-35 ? Jejich základna zde již dávno měla být. Pseudo argumenty, že budeme cílem? Jako členové zatím nejsme? S hangáry a ubikacemi, už budeme ?

Moudré Rusko v tom má jasno. I pro chimíry jasná odpověď. Jmnenovaní nepřátelé Kremu - USA a ČR. Co pořád řešíme a proti čemu protestujeme. Proti míru v této zemi ... ?

4 8
možnosti
Foto

Zdravím, Miroslave. Dlouhodobě zastávám názor o kolektivní obraně. EU s tím ve svých počátcích byla zakládána. Ale nechce se.... (ani by ta 2 % nebyla nutná)

1 0
možnosti
Foto

hmm jen pa pripominek, letiste v časlavi musi projit rekostrukci at se poridi cokoliv takze je blbost pripocitavat ty naklady k zakazce navic je vhodne aby na nasich letistich mohly operovat spojenci takze stejne aspon nejaka minimlan infrastruktura pro provoz F-35 bude muset bit vybudovana. A za druhe co se tyce toho systemu velicich a ridic stredisek aby se to letadlo naplno vyuzilo, tak to nemusi mit kazdej stat vlastnici F-35 svoje takze kdyz takovy ch stredisek bude v evrope par tak to bohate staci. A za treti jednou z obrovskych vyhod F-35 je ze cca 80% veci se da cvicit na simulatorech coz vcelku snizuje naklady na provoz a zvysuje efektivitu vyuziti. A co se tyce lehky stihacu jako Gipen tak ano sou potreba ale na druhou stranu v tom pripade je lepsi voba F-16 nebo Raffale kterych je vyrobenych vyrazne vic a i v NATO je vyuziva mnohem vic clenu nez Grippen kterej budou mit Svedi.

1 0
možnosti
JR

J66a76n 53R24á50ž

31. 8. 2023 15:32

S těmi F16 máte pravdu....nechápu nákup f35, jejichž poloměr zatáčení je větší než je rozloha Moravy a dopady hlučnosti na obyvatele v okolí Čáslavy při startu těchto letadel se teprve teď začínají analyzovat.

1 0
možnosti
VF

Dobrý den. Jsem totální neznalec a text na mne zapůsobil jako vysoce kvalifikovaný. Velmi souhlasím s výrokem, že argumentace opozice je docela smysluplná, ale dělat si iluze o její skutečné motivaci nemá smysl. Rovněž tak souhlasím s výrokem, že Jana Černochová konečně dokázala rozhýbat strategické zakázky kolem AČR, avšak z druhé strany je až příliš zjevné, že si často nepříliš racionálně trvá na svém a budí zbytečné emoce.

---

Dovolil bych si proto k tomu všemu ještě přičinit poznámku, že motivace a emoce bývají hybnými pákami nejrůznějších počinů odehrávajících se ve vrcholové sféře zde vládnoucích klanů. A mezi nejčastější motivační faktory lze s vysokou mírou pravděpodobnosti zařadit především osobní majetkový a finanční prospěch.

5 0
možnosti
PD

Noví Dalíkové už čekají a jsou poučeni z předchozích nezdarů

3 0
možnosti
AM

Odborný výklad určitě dobrý .

Ale mohl byste mi vy nebo někdo z diskutujících, kteří očekáváte brzkou válku a souhlasíte s vyhazováním peněz do armády, kdo bude v rámci NATO dodávat lidské zdroje do pozemního vojska ? Nebo se bude válčit jen ve vzduchu a od PC ?

4 0
možnosti
JK

od PC se bude válčit. Do té doby, než u dveří zazvoní Čečenci. Pak bude následovat velký úlek.... a pak se půjde do sklepa. A pak......

0 0
možnosti
JJ

Všiml jsem si, že každý příspěvek, který to vidí sice podobně jako vy, ale zároveň vysloví předpoklad, že je za tím USA, to vidí jednoduše. Tak mi odpovězte na otázku, kdo na tom nejvíc vydělá a kdo z toho bude mít největší strategický prospěch. Pokud (správně) vidíte že nevidíte kvalitní "pozemní komunikační centrum", přidejte k tomu onu smlouvu, která samozřejmě vůbec není o nějaké základně. 😂 No a už jsou na ni i připraveny peníze. Jistě víte, kolik za ta éra zaplatí Izrael a kolik z toho zbude. Samozřejmě, že pár drobků musí zbýt i na objednatele tohoto výhodného kšeftu. Asi největší problém tedy je, že toho vyu... pardon, zneužije, jak píšete, Babiš. 😅 Ale v klidu. Naše pravdomluvná a objektivní média to uvědomělým občanům určitě vysvětlí tím správným způsobem.

5 2
možnosti
Foto

Vždy z toho někdo bude mít prospěch.

0 0
možnosti
Foto

Pochybuji, tedy jsem.

Já bych tuto šlamastiku řešil nasazením Čmeláků. Vyrobit jsme je uměli, létat v nich zvládne začátečník. V mírů poslouží svému původnímu účelu. Jako bojový letoun má výhodu v tom, že létá nízko při zemi mimo dosah radarů, jako bojový letoun nevypadá a nepřítele může zasypat pervitinem a pod. Případnou opravu zvládne i mechanik ze STS či kovář. Jako palivo lze užít vše, denaturák, vyjetý olej a tak.

F-35 má jeden hlavní nedostatek: nevhodně umístěný ohřívač nápojů, při jeho obsluze uniká pilotovi část zorného pole.

5 8
možnosti
JK

Děláte si legraci ale nejste daleko od pravdy.

1 0
možnosti
Foto

Nedávno jsem byl v Polsku a když jsem jim, na základě diskuse o jejich velkolepé přehlídce, popisoval naši armádu, tak se jim na tváři objevil lehký úsměv. Máme 12 stíhacích letadel, dvě cvičné, vše Gripeny. Gripeny, které nejsou víceúčelovým strojem, ale pouze stíhacím (a nikdo netuší, jak kvalitním, protože nikdy nebojovaly), ačkoliv jsem si vědom jejich připravovaných, nových verzí. Pokud jako amatér vedete diskusi jen na téma F-35 a oproti tomu možností Gripenů, tak vidíte opravdu celou záležitost nesmírně zjednodušeně. Gripeny (Švédsko), Pandury (Rakousko), PVO z Izraele apod. se nakupovaly proto, že si někdo do budoucna přál naši neutralitu. Pokud máme mít konkurenceschopnou armádu, tak musíme kupovat s rozvahou a zařazením do aliančních struktur, to nejlepší. Jen to nám dá možnost se na jedné straně skutečně zařadit do NATO a spolupracovat s koaličními zeměmi kolem nás. Malost ve směru názoru, že na to nemáme, už mě unavuje, protože jsme schopná, byť malá ekonomika.

4 2
možnosti
JK

To máte velikou pravdu jenomže nakonec rozhodují politici, a ti jsou zcela nesamostatní, protože co 4 roky jsou volby.

3 0
možnosti
MM

Nejsem expert, ale zatím mě nic nepřesvědčilo o tom, nekoupit to nejlepší, tedy F-35..

4 4
možnosti
JK

Přátelé pročetl jsem si diskusi a chtěl bych dodat jedno: Pokud AČR pořídíme F-35 včetně všeho co je k tomu potřeba, tak nezáleží na tom, že to nebude kompatibilní se zbytkem naší armády. Naše dvě letky budou součástí sil NATO a budou podporovat např. mechanizované divize a ostatní síly armády USA, Polska, Finska atd. Když na to přijde, my z pohledu funkčně zařazených F-35 armádu mít ani žádnou nemusíme, ta F-35 ostatně fakticky nebudou na náš povel, v případě zrady našich politiků jako např. v roce 1968 by ta letadla ostatně odletěla na spojenecké základny mimo naše území a tamtéž by se odebral i zabezpečující personál. Z mého pohledu tak pořízení F-35 v "plné palbě" povede k dalšímu propadu naší obranyschopnosti. Je naivní si myslet, že pokud ročně půjde 50 mld do udržování dvou letek, že se v dnešních cenách najde dalších 150 či 200 mld na rozvoj zbytku armády.

2 0
možnosti
Foto

Svým způsobem jste ale zdůraznil i jejich pozitivum. V rámci společné obrany NATO budou jednoznačně přínosem

1 0
možnosti