Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Člověče alespoň malý moment přemýšlet?že je to důsledek zrušení EET a hospodští chtějí jenom krást. Jenže tomu jaksi protiřečí fakt, že bezhotovostní platby odmítají i mnohé obchody.

Zdroj: https://flaska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=804418.Značkové obchody opravdu nejsou zárukou že tam skutečně dostanete to ZNAČKOVÉ zboží, před EET byl podíl padělaného zboží ve značkových obchodech 10%,po zavedení EET se podíl snížil na 0.02%.V hospodě při kontrole přes EET zjistili že tam vaří jen z těch nejdražších mas(vepřové a hovězí) ale podle dokladu hospoda nakupovala jen plecko a p.hovězí.Příklad je ten případ zachyceného masa jedoucí na festival kde by ho určitě nepoužila charita že.EET pomáhalo především nám spotřebitelům ale lidstvo je idiot tak žereme propadlé potraviny a platíme za značkové výrobky které všechny zřejmě značkové být nemusí a potraviny zase nejsou výběrové že ale ceny tedy ano .Kde neberou platební karty atd.ti nemohou očekávat že u nich utratím protože bezhotovostní platba je standardem který nesplnili.

1 5
možnosti
LV

Můžete prosím popsat mechanizmus, kterým EET snížila počet padělků z 10 % na 0,02 %? A uvést zdroj? Nebo jak EET zabránila- čemu vlastně? Prodeji předního hovězího za zadní v restauracích?

To, co píšete, jsou fabulace. Možná Vaše, možná někde opsane, každopádně plynoucí z absolutní neznalosti.

10 0
možnosti
JH

Když nařídíte všem povinně bezhotovostní platby, tak musíte všem (opravdu všem, bez rozdílu) zajistit účet a kartu, ideálně u CZ banky.

I trestaným, bezdomovcům, firmám v pornoprůmyslu nebo dokonce těm, co spalují uhlí (koukněte na ESG).

Takže se ČNB začne věnovat retail bankingu? Nebo bankám něco nařídíme? Když mé bance na den vypadne systém, tak si nekoupím ani rohlík? Co když mi exekutor (klidně neprávem) obstaví účet?

Co když sem přijede cizinec bez Visa / Maestro?

Obávám se, že těch "ale" je ještě dlouhá řada.

20 0
možnosti
HH

Zajímavé, ze ve Skandinávii to jde ( i pro turisty bez visa...)

3 5
možnosti
RZ

Hotovost musi zustat. Staci kdyz si Slunce prskne trochu vic a vsechno elektronicke prestane fungovat. Je treba nechat neco na smenu zbozi na jarmarku....

9 0
možnosti
HH

Představa, že peníze můžou dnes fungovat bez elektroniky je celkem úsměvná...

3 3
možnosti
AK

Nikdo přece po státu nepožaduje zrušení bezhotovostních plateb.

Tak proč by se měly zakazovat platby hotovostní?

A pokud někdo - jako soukromník, firma - odmítá přijetí bezhotovostních plateb, OK.

Je přece na něm, aby si stanovil podmínky poskytování služeb.

Google to nedělá jinak. A nějakou svobodou slova a ústavou si hlavu taky neláme...

7 0
možnosti
Foto

Já to mám tak, že pokud někdo nebere karty, tak nestojí o mé peníze. Nebavím se samozřejmě o stánku se zmrzlinou, nebo něco podobného.

3 5
možnosti
MR

Brát hotovost je nyní povinné tak by stačilo přidat, že je povinné brát i platby bez hotovostní. A další už bude jen na zákazníkovi co zvolí za metodu.

3 7
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
10 3
možnosti
PL

P58e92t47r 72L68o17r57e75n82c

23. 7. 2023 21:16

Všude platím telefonem, v peněžence tahám jako zálohu jen cca 500 v menších bankovkách a už několik měsíců jsem na ně nešáhl.

Přesto jsem zastáncem ponechání možnosti obou druhů platby a přivítal bych i uzákonění tohoto stavu podobně jako je to např. na Slovensku.

Povinnost výhradně bezhotovostního styku v sobě má riziko pozdějšího zneužití ať už státem, kterého by se někdy v budoucnu mohli chopit třeba nějací darebáci a zavést limity útrat v různých oblastech dle sociálního kreditu, dočasný zákaz útrat v některých segmentech, kde by si to stát v danou chvíli nepřál apod., nebo i zneužití "jen" bankami, které by se dohodly a třeba začaly monopolně vybírat nějaké nesmyslné poplatky, záporné úroky za "ochranu" u nich uložených peněz apod. A my bychom neměli možnost hlasovat nohama, neboli od nich odejít na azylový truc-ostrov Cash a začít platit mimo jimi diktované podmínky.

V tom jsem pro jistotu podobojí (sub utraque specie).

23 0
možnosti
LU

Na Slovensku od 1.7.2023 vstúpil do platnosti ústavný zákon o práve platby v hotovosti.

Za ústavný zákon hlasovalo celé politické spektrum od fašistov z Republiky, populistov zo Smeru, cez liberálov zo SAS, a Čaputovej Progresívneho Slovenska.

Prezidentka s podpísaním ústavného práva nemala žiadny problém, na rozdiel od vás si nemyslím, že naša prezidentka je paranoička, pretože zastáva názor o základnom ústavnom práve na súkromie.

Dôvodom tohto legislatívneho kroku sú okrem iného aj iniciatívy Európskej centrálnej banky smerujúce k zavedeniu digitálneho eura. Tento proces vyústi v rokoch 2025-2027 do zrušenia hotovostného systému v eurozóne, digitálne euro má nahradiť hotovostné platby.

https://www.startitup.sk/prezidentka-podpisala-ustavne-pravo-na-platbu-v-hotovosti-platit-bude-od-1-jula/

10 0
možnosti

Při placení útraty v restauraci kartou vždy nechávám tuzér ve výši 10%. To podle mne restauratérovi bohatě vynahradí odvod bance za karetní transakci. Kdyby to tak dělali všichni, neměli by hospodští důvod bránit se karetním platbám. Hodně lidí ovšem (bohužel) zneužívá platbu kartou jako důvod, proč nedat tuzér.

5 0
možnosti
KK

Já platím v restauraci kartou vždy přesně částku, kterou mi obsluha spočítá. A tuzér pěkně do ruky, podle výše útraty. Naposledy útrata 650, tuzér 100, o něco víc než 10%. Ale to podstatné je, že to jde do ruky tomu, kdo mě obsluhoval.

7 0
možnosti
JM

J28o12s30e64f 89M81i15k21i87n

23. 7. 2023 19:42

Hlavní problém asi budou ty poplatky karetním společnostem.

Podívejte se jak stát začal jít po marźích obchodníků a zde se bavíme o 1.5- 3% pro karetní společnosti.

Mnoho z těch co odmítá karty umožňuje platbu QR kódem ( včetně restauraci)

3 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
9 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
22 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
  • Počet článků 1315
  • Celková karma 32,94
  • Průměrná čtenost 2990x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.