Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BM

To, že nemáš dostatečnou představivost, co vše se se zrušením hotovosti může stát neznamená, že tato nebezpečí neexistují. Než o nějaké problematice začneš psát, zkus si nastudovat danou problematiku z více úhlů a nejen tu propagandistickou část o tom, jak je to skvělé. To, že tvůj článek dali do výběru jen ukazuje, na které straně tento plátek stojí.

19 3
možnosti
RC

A clanek je o ustavni pravu na hotovost, nebo o nutnosti ji zrusit?

1 6
možnosti
Foto

Osobně proti právu na platbu hotovostí nic nemám a domnívám se, že je v našem právním řádu zakotveno dostatečně. Co však zakotveno doposud není, je právo (zdůrazňuji, že hovořím o právu a nikoli o povinnosti nad rámec zákona č. 254/2004 Sb.) na bezhotovostní platbu, která by dle mého názoru měla být hotovostní platbě postavena naroveň, což zatím není. Vadí mi, že např. za použití veřejného WC na turisticky nejatraktivnějších místech Prahy (Václavské náměstí, Petřín...) se pořád nedá platit normálně (tedy tak, jak platí drtivá většina lidí - kartou) a člověk s sebou musí buď neustále tahat kilo železa (v mincích), anebo nedobrovolně občůrávat nároží v okolí.

4 5
možnosti

nize pisu, proc je to pro nektere situace problematicke (ne-li nemozne)

0 1
možnosti
MP

Upravím jeden výrok českého ČSSD poslance .... platby v hotovosti používají jen zloději a prostitutky .... tam váš článek směřuje.

9 0
možnosti
JM

Podívejte se na to z opačné strany. Jak by se Vám líbilo, kdyby se najenou objevily dovojí (možná i trojí) ceny. Pro hotovstní platbu jedny, pro karetní druhé a pro platbu převodem třetí.

Již dneska se přeci platí navíc za dodávku na dobírku.

To by bylo nejspravedlivější a hnedka by bylo jasné jak by kdo platil. Případně je možné převést náklady na karetní platbu buď na plátce nabo ji rozdělit rovnoměrně mezi plátce a obchodníka.

3 0
možnosti
MP

Takze kdyz Vam k platbe v hotovosti pripocita obchodnik naklady na kasu, na odnos penez do banky, za riziko kradeze hotovosti... tak nebudete proti? Ono ta cena pak bude vyssi nez procento poplatku za platbu kartou

3 5
možnosti

Jedna vec je narizeni prijimani bezhotovotnich plateb a jina zruseni plateb hotovostnich. Prvni nevynucuje druhe.

Ale i to prvni muze byt pro mnohe problem, treba kdyby si prilezitostny stankar mel kvuli prodeji zajistovat terminal. O prodeji ze zahrady ani nemluve.

5 0
možnosti

dalsi vec je, ze se prodeje casto deji i na mistech, kde neni signal. Sice existuji i offline moznosti, ale je to dalsi komplikace a buhvi, jestli to umoznuji vsechny banky

2 0
možnosti

Proč zeshora ničit něco co funguje? Tohle je typické EU myšlení. Ve Skandinávii pravděpodobně hotovostní platby umřely přirozenou cestou. V pohodě, nemám s tím problém. Ale proč něco nařizovat zeshora? Proč prostě nepočkat, až umřou také tady? Přirozeně?

Já osobně používám hotovost i bezhotovostní platby. Tam, kde to uznám za vhodné. Hotovost má i tu výhodu, že jí vidíte a psychologicky tam ty peníze jsou. Ne jen nějaká čísla.

Další věcí je, že když zrušíte bezhotovostní platy, až potom začnete zjišťovat, co jste kde podělali. Řekněme, že si někdo doveze nevěstu mimo EU. A co zjistíte? Správě, české banky jí odmítnou zřídit účet. A bude nesvéprávná, dokud neproběhne řízení a nedostane pobyt a nebo dokud jí někdo neposkytne svojí kartu. A podobných případů bude o dost více.

3 0
možnosti
JK

J44a42n 43K31o68v11á86ř

24. 7. 2023 7:10

Myslím, že jste se do toho trochu zamotal. Právo na hotovostní platbu se nijak nevylučuje se snahou o co největší zastoupení bezhotovostních plateb. A stejně tak si myslím, že snaha zachovat možnost hotovostních plateb nesouvisí úplně s bezpečností ve smyslu strachu z napadení účtu. Spíše souvisí s tím, jak se v západní společnosti stále více prosazují aktivistické tlaky a snaha někoho umlčet. Možná jste zaregistroval nedávnou kauzu, kdy britský politik Nigel Farage dostal od banky informaci, že jeho názory nesouzní s politikou banky, tak mu zruší účet. (Velmi zjednodušeně řečeno.) On je naštěstí veřejně činná osoba, takže to zmedializuje, ale podobné případy tu budou stále častěji a těm lidem nikdo nepomůže. Nějací aktivisté na vás vytáhnou, že jste v mládí spálil petku, začnou útočit na banku a pro banku je jednodušší zničit život slušnému člověku než být pod tlakem militantních aktivistů. Nebo vás nějaká paní obviní, že jste ji před dvaceti lety znásilnil. To jsou věci, které teprve přijdou a nejsme na ně připravení. Mít možnost hotovostní platby umožní přežít i perzekuci ze strany státu, pokud třeba finančák na někoho "zaklekne". Je to taková pojistka.

29 0
možnosti
DR

Nevím, zda-li odmítání karet je důsledkem zrušení EET anebo zda-li chtějí hospodští krást a upřímně, je mi to úplně šumák. Platbám nějakými podivnými platebními plackami jsem nikdy na chuť nepřišel, takže s tím současným trendem jsem naprosto spokojen. Nicméně souhlasím, že platba tam či onde by měla být vždy na základě dobrovolnosti a ne zakazováním nebo nařizováním toho či onoho.

7 0
možnosti
SN

Já nedělám nic špatného, tak ať se na mě dívá deset kamer, ať je můj účet transparentní a ať i svačina za 30Kč v bufetu má svůj řádek na výpisu z účtu.

K tomu existuje jeden silný argument podpořený českou zkušeností z 20.století, a to že nikdo nezná budoucnost.

Můj praděd byl živnostník truhlář a měl dva učně. Stejně jako jeho táta, jeho děda a děda. Před válkou běžná věc.

Po válce nikoliv, perzekuce. A ještě ty učně občas zaměnili za zaměstnance, když se to hodilo, což byla přitěžující okolnost.

A to období, kdy to byla přitěžující okolnost trvá dodnes, protože mou sestru za tento kádrový prohřešek nevzali na střední školu ještě v roce 1986.

Jouda, co truhlařil doma pokoutně bez živnosti a jinak byl zaměstnaný ve fabrice postihnut dobou nebyl.

Závěrem, plaťte si kartami, plačte v diskuzích, smějte se na kamery, sdílejte polohu, foťte snídaně jak chcete. Nikdy nevíte, jak se pravidla hry otočí!

A že s posilováním levice na západě a s odpojením dnešních teenagerů od 20.století něco podobného jednou přijde.

29 1
možnosti
SN

Já a má sestra jsme dědu nikdy neviděli a přesto to na nás mělo dopad.

4 0
možnosti
Foto

Tomu, že spousta lidí odmítá bezhotovostní platby akceptovat kvůli krácení tržeb věřte. Ale výsledkem jejich akceptace nemá být likvidace hotovstních plateb podle mě, ale umožnit zákazníkům platit podle jekich preferencí. O tom, že se podíl hotovosti do budoucna stane zcela marginální záležitostí je asi zcytečné spekulovat....

2 1
možnosti
OU
  • Počet článků 1315
  • Celková karma 32,20
  • Průměrná čtenost 2990x
Co mě štve, o tom rád napíšu. Ale i rád něco pochválím. Mám rád hory, lyžování a horské kolo. Živím sám sebe a svou rodinu, nejsem u nikoho zaměstnán, ani nikoho nezaměstnávám. Pracuji si sám za sebe, pro sebe, své klienty a samozřejmě i státní kasu. Nebereme žádné dávky ani podpory. Nic jsem nezprivatizoval ani nezrestituoval. Pokud chcete, napište mi: tflaska@seznam.cz.